Lista persoanelor validate, proiect ”Dezvoltarea abilităților personale și profesionale ale asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali prin programe de formare SOFT SKILLS”.
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Amintindu-și de cea care i-a salvat viața, Papa aduce cuvinte de laudă asistenților medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 20 Martie 2018

55e9cec0bd86ef18008b841d-750-551

 

VATICAN – Vorbind unui grup de asistenți medicali, Papa Francis le-a mulțumit pentru munca lor valoroasă și a adus un omagiu călugăriței dominicane care i-a salvat viața când era tânăr.

“[Era] o femeie generoasă și atât de curajoasă, încât se certa cu medicii. Umilă, dar sigură pe ceea ce făcea.” a declarat acesta.

Papa Francis a povestit pe scurt ce i s-a întâmplat în Argentina, când avea 20 de ani. Era bolnav, pe patul de moarte, când Sora Cornelia Caraglio, asistentă medicală din Italia care lucra în Argentina, s-a certat cu medicii în privința tratamentului său, “și datorită acelor lucruri (sugerate de ea), am supraviețuit.”

Papa a relatat întâmplarea pentru a ilustra importanța profesiei de asistent medical, spunând că “multe vieți, atât de multe vieți sunt salvate datorită vouă!”

“Rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului este, cu adevărat, de neînlocuit. Ca nimeni altul, asistentul medical are o relație directă și continuă cu pacienții, are grijă de ei în fiecare zi, le ascultă nevoile și întră în contact cu corpul lor, pe care îl îngrijește” a afirmat Papa, în discursul său adresat membrilor Federației Colegiilor Profesionale de Asistență Medicală, Infirmierilor și Supraveghetorilor copiilor, în Sala Papa Paul VI din Vatican.

“Asistenții medicali”, a continuat acesta, sunt implicați constant în actul ascultării, pentru a înțelege nevoile pacientului lor, indiferent cu ce se confruntă acesta”.

De asemenea, le-a reamintit că “nu este de ajuns să se bazeze doar pe protocol, ci că profesia lor necesită un efort epuizant și continuu de discernământ și atenție față de oameni.”

Astfel, profesia de asistent medical devine “o adevărată misiune,” iar asistenții medicali – “experți în umanitate”. Acest lucru este deosebit de important într-o societate care, adesea, îi lasă pe cei slabi la o parte, punând preț doar pe cei care îndeplinesc anumite criterii sau un anumit nivel de bogăție, a mai adăugat Papa.

De asemenea, le-a mai spus că sensibilitatea pe care o dobândesc prin intermediul contactului zilnic cu pacienții îi face “promoteri ai vieții și demnității oamenilor.”

“Luați aminte la dorința, uneori neexprimată, de spiritualitate și asistență religioasă, care, pentru mulți pacienți, reprezintă un element esențial al sensului și seninătății vieții, cu o importanță și mai mare în fragilitatea cauzată de boală.”

De asemenea, Papa a recunoscut dificultatea profesiei de asistent medical, cu riscurile ei și turele epuizante. Ținând cont de cerințele față de asistenții medicali, Papa i-a încurajat pe pacienți să aibă răbdare cu ei, să ceară fără să pretindă și să le ofere, din când în când, un zâmbet.

Sursă foto: http://www.businessinsider.com/

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.