Rezultatele Adunării Generale a Consiliului European al Asistenţilor Medicali Rezultatele întâlnirii asistenților șefi din Statele Membre ale UE Reprezentare OAMGMAMR la Congresul Româno-Iordanian din Amman, Regatul Hașemit al Iordaniei Rezultatele reuniunii Asistenților Șefi din Statele Regiunii Europene a OMS ANUNŢ privind organizarea şi desfăşurarea examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali – sesiunea 2018
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Buletin de știri #10 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 16 Aprilie 2018

ENC_LOGO

Știri din Bruxelles

2018 – Ediția nr.10


 

Cuprins:

Adunarea Generală ENC de la București (12/03/18)

Actul European al Îngrijirilor Medicale

Noutăți despre Directiva privind Testul Proporționalității

Prințul Charles al Marii Britanii  laudă munca necunoscută a asistenților medicali din cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS)

 

Adunarea Generală ENC de la București (12/03/18)

 

La data de 12 martie 2018, la invitația membrului nostru din România, OAMGMAMR, a avut loc Adunarea Generală ENC(GAM), în orașul București.  Nu mai este nevoie să subliniem că această întâlnire a avut o importanță capitală pentru organizația și profesia noastră, întrucât a fost ales un nou Consiliu de conducere și au fost finalizate documente de primă importanță.

În cadrul cestei întâlniri am avut ocazia de a-i mulțumi dnei. Dragica Simunec, (HKMS, fosta Președintă ENC, pentru conducerea sa remarcabilă pe tot parcursul mandatului său. Gazdele noastre au pregătit un obiect de birou decorativ comemorativ, pentru a marca ocazia.

Am avut ocazia de a continua activitatea asupra revizuirii Codului de Conduită și de a aduce ultimele amendamente Actului European al Îngrijirillor Medicale. Cel din urmă a fost unanim adoptat ( textul pe pagina 4).

Adunarea, în conformitate cu statutul, a ales un nou președinte, un nou Secretar General și un nou Trezorier. Pentru funcția e președinte, a fost ales în unanimitate Dl. Mircea Timofte (OAMGMAMR), pentru cea de Secretar General, Dl. Mario Gazic (HKMS), iar pentru cea de  Trezorier, Dl. Lampros Bizas (ENNE).

 

Actul European al Îngrijirilor Medicale

Așa cum am menționat în articolul anterior, Actul European al îngrijirilor medicale a fost finalizat și adoptat în unanimitate, în cadrul întâlnirii  de la București, devenind astfel documentul oficial ENC.  Acest document ar trebui să devină cartea noastră de vizită pentru toți interlocutorii relevanți, de la toate nivelele, fie că sunt pacienți, autorități naționale, factori de decizie europeni, etc. Actul European al Îngrijirilor Medicale exprimă cu claritate cine suntem și ce facem, și de aceea toată lumea ar trebui să îl primească și să îl disemineze pe scară largă, pentru a ne îmbunătăți vizibilitea și pentru a ne face auzită vocea.

 

                                       Actul European al Îngrijirilor Medicale

Actul îngrijirilor medicale cuprinde toate acțiunile profesionale, și anume: îngrijirile autonome, interdisciplinare, bazate pe parteneriate și colaborare, care se adresează persoanelor, familiilor, grupurilor și comunităților pe tot parcursul vieții, persoanelor bolnave sau sănătoase, din toate mediile de îngrijire primare, secundare sau terțiare. Actul îngrijirilor medicale implică utilizarea raționamentului clinic în evaluarea holistică și bazată pe dovezi, planificare, implementare și evaluarea îngrijirilor medicale profesionale.  Asistența medicală include promovarea sănătății, educația pentru sănătate și prevenirea bolilor, îngrijirea persoanelor bolnave, accidentate, cu dizabilități și a celor aflate în stadiul terminal al bolii. Susținerea, promovarea siguranței pacienților, atât a adulților, cât și a copiilor, îngrijirile de calitate, îmbunătățirea continuă a calității, efectuarea și utilizarea  cercetărilor și a practicilor bazate pe dovezi, precum și contribuția la politica de sănătate și la managementul și punerea în aplicare a sistemelor de sănătate, reprezintă responsabilități  ale profesiei de asistent medical. Actul îngrijirilor medicale este susținut de valori etice naționale și internaționale și de coduri care respectă demnitatea, autonomia, justiția, integritatea și unicitatea ființelor umane, și subliniază datoria asistenților medicali de a se implica în dezvoltarea profesională continuă. 

 

Noutăți despre Directiva privind Tetsul Proporționalității

A fost făcut un pas important în evoluția Directivei privind Testul Proporționalității. Întâlnirile s-au încheiat, iar Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European, au ajuns la un pre-acord privind Directiva.

În dimineața zilei de 28 martie, secretariatul nostru a discutat cu colaboratorii Dl-ui  Schwab (MEP), Raportorului Directivei privind testul proporționalității, și ne-au oferit indicații și documente cu informații suplimentare privind actualul text al Directivei. Parlamentul a insistat, într-adevăr, ca Statele Membre să beneficieze de o “marjă de apreciere” pentru profesiile din domeniul sănății.

Comisia a integrat această parte în articolul 12: „Este important să ne asigurăm că obiectivele interesului public sunt identificate în mod adecvat, pentru a determina intensitatea reglementării. De exemplu, pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății publice, Statele Membre ar trebui să beneficieze de o marjă de apreciere pentru a decide cu privire la gradul de protecție pe care doresc să îl acorde sănătății publice, și asupra modului în care va fi realizată  această protecție.”

Iar Parlamentul a propus două amendamente pentru această parte:  „Trebuie să se țină cont de faptul că sănătatea și viața oamenilor sunt de o importanță primordială printre bunurile și interesele protejate de TFUE. Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății publice, Statele Membre ar trebuie să beneficieze de o marjă de apreciere pentru a decide asupra gradului de protecție pe care doresc să îl acorde sănătății publice și asupra modului în care este realizată aceată protecție.” și” (12a) În cazul în care reglementarea unei profesii este justificată de protecția sănătății publice, trebuie luate în considerare caracteristicile speciale serviciilor de sănătate. Serviciile de sănătate sunt foarte diferite de alte servicii, iar pacienții sunt foarte diferiți de alți beneficiari de servicii. În consecință, ar trebui să se admită că profesiile de sănătate sunt supuse, în mod obișnuit, reglementării profesionale.”

De asemenea, asistentul Dl-ui. Schwab ne-a informat că Directiva urmează a fi votată de către Parlamentul European aproape de finalul lunii aprilie.

 

Prințul Charles al Marii Birtanii laudă munca necunoscută a asistenților emdicali din cadrul Serviciul Național de Sănătate

Prințul Țării Galilor a lăudat eforturile necunoscute și nevăzute ale asistenților medicali din Marea Britanie, în cadrul unui eveniment special ce a avut loc la Palatul  Buckingham.

Prințul Charles a întâlnit peste 350 asistenți medicali din întreaga țara, inclusiv pe cei care au răspuns atacurilor teroriste de anul trecut și incendiului din Turnul Grenfell.

Acesta a declarat că a fost  „uluit ” de poveștile relatate de cei care au răspuns la  ” groaznicele incidente”.

De asemenea, Alteța Sa a povestit despre una dintre amintirile sale spitalicești. 

„E plăcut să fii recunoscut.”

Prințul a cărui  a 70 a aniversare din acest an va coincide cu cea de-a 70 a aniversare a Serviciului Național de Sănătate, a declarat: „Eram dus de urgentă la spitalul de pe Great Ormond Street cu o apendicită care se agrava rapid. Nu am uitat niciodată cât de minunat am fost îngrijit de către toți asistenții medicali de acolo. De fapt, când a trebuit să mă întorc acasă, la Castelul Windsor, nu aș mai fi vrut să plec.” 

La eveniment a participat și Melanie Davies, câștigătoarea premiului Asistentul Medical al Anului 2017, oferit de către Colegiul Regal al Asistenților Medicali.   

„Nu îmi vine să cred. Am rămas fără cuvinte. Este un privilegiu extraordinar să mă aflu aici,” a declarat ea. „Profesia de asistent medical este mereu asociată cu salariile  sau, mai degrabă, cu  lipsa acestora, așa că este foarte plăcut să fii recunoscut.” 

Acest articol a fost publicat de către  BBC la data de 14 martie.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2019 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.