Rezultatele întâlnirii asistenților șefi din Statele Membre ale UE Reprezentare OAMGMAMR la Congresul Româno-Iordanian din Amman, Regatul Hașemit al Iordaniei Rezultatele reuniunii Asistenților Șefi din Statele Regiunii Europene a OMS ANUNŢ privind organizarea şi desfăşurarea examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali – sesiunea 2018 Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Buletin de știri #5 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Publicat pe 17 Ianuarie 2017

Consiliul European al Asistenților Medicali

Buletin de știri #5

 

CUPRINS: ENC_LOGO
• Rubrică nouă: 2017 – Anul e-Sănătății
• Rețele Europene de referință: o adevărată încercare pentru tehnologiile digitale transfrontaliere
• Studiu: suedezii au cea mai mare șansă de a supraviețui problemelor cardiace
• În prezent, toți cetățenii francezi sunt donatori de organe, cu excepția cazurilor în care își exprimă refuzul

O NOUĂ RUBRICĂ: 2017 – Anul e-Sănătății

Autor: Jane Dwelly, Director de Strategie, HIMSS UK @janedwelly

Potențialul e-sănătății de a schimba complet modul în care planificăm și furnizăm serviciile de sănătate, aduce noi solicitări de interoperabilitate reală, noi competențe de conducător și o căutare globală de soluții. În următoarele 12 luni se vor înregistra inovații semnificative în domeniul sănătății și îngrijirilor, cu adevărate beneficii pentru pacienți.

Pârghia e-sănătate pentru schimbare
În luna aprilie 2017, Viziunea pe cinci ani a NHS – o strategie de dezvoltare și asigurare a viitorului serviciilor de sănătate din Anglia – ajunge la jumătate. Acest traseu identifică trei lacune în sistemul de sănătate din Anglia – sănătate și bunăstare, îngrijire și calitate, și finanțare și eficiență – și își propune să le elimine prin reelaborarea modului în care serviciile sunt planificate, plătite și furnizate.
În lacuna privind îngrijirea și calitatea este explorat potențialul tehnologiei de a îmbunătăți îngrijirea, cu un accent puternic asupra utilizării informaticii pentru eradicarea variațiilor dintre țări. Măsurarea, compararea și analiza datelor colectate este punctul de plecare pentru atât de multe îmbunătățiri și oferă comisarilor informațiile de care au nevoie pentru a elabora contracte de furnizare a îngrijirilor de calitate pentru pacienți.
De asemenea, în luna aprilie, la începutul noului an financiar, NHS intră, pentru prima dată, într-un ciclu financiar de doi ani, susținut de un tarif de doi ani și un contract standard NHS pe doi ani. Așteptați-vă să vedeți utilizarea inteligentă a datelor pentru informarea deciziilor de punere în funcțiune, fără eforturi.

Cerere nouă de interoperabilitate
Să discutăm despre documente. Viziunea pe cinci ani își ia angajamentul ca, până în anul 2020, să existe “ registre electronice de sănătate complet interoperabile, astfel încât registrele pentru pacienți să nu mai fie pe hârtie”. Asta înseamnă că: trecerea pentru prima dată de la un sistem analog la unul digital, și apoi asigurarea că sistemele digitale folosite de spitale, autorități locale sau medicii generaliști sunt accesibile și în timp real pe toate platformele, sistemele și aplicațiile software. Adevărata interoperabilitate are loc atunci când schimbul de informații poate fi folosit în mod util. Pentru ca acest lucru să devină realitate, 73 de zone cu trasee locale digitale din diverse țări au finalizat un proces de trei pași și acum își armoniează activitatea cu Planurile locale de Sustenabilitate și Transformare, pentru a sprijini schimbul corect de informații.
Profesor Keith McNeil în calitate de CCIO al NHS va conduce Consiliul de Livrare Digitală restructurat – dirijând schimbarea în cadrul tuturor agențiilor de guvernare pentru a transmite ambițiile cadrului “ Sănătate și îngrijire personalizată 2020”.
Toată atenția va fi pe cele 12 site-uri ale spitalelor, indentificate ca furnizori de îngrijiri NHS care oferă îngrijiri excepționale, în mod eficient, prin intermediul utilizării mondiale a tehnologiei digitale și a fluxurilor informaționale digitale.

E timpul să trecem de la discuții la schimbare
Liderul publicației The Economist notează că evenimentele mondiale 2016, cum ar fi Brexit-ul și alegerile din SUA au reprezentat, la un anumit nivel, o cerere de schimbare din partea cetățenilor. Aceeași cerere poate fi simțită și în domeniul informaticii medicale, în care au fost explorate căile pe care le deschide tehnologia – și acum se dorește ca această schimbare să aibă loc. Există o stare de nerăbdare și o cerere ca modificările culturale să aibă loc, pentru a da voie inovației să rezolve problemele existente din cadrul NHS și să se vadă diferența. Aceasta, împreună cu modficiările de sistem introduse de NHS Anglia și NHS Digital, necesită compentețe noi de conducere.

Introducerea lui “I” în titlurile profesionale
În recenzia sa privind digitalul din cadrul NHS, Profesor Robert Wachter a remarcat faptul că Anglia nu deține suficienți CCIOs sau suficienți oameni care sunt încrezători să utilizeze informatica pentru a aduce îmbunătățiri. Drept răspuns, NHS înființează prima Academie Digitală, o curicula online în care persoane din domeniul îngrijirilor și sănătății pot învăța despre îmbinarea activității lor cu informatica, în vederea calificărilor profesionale. Multe alte grupuri introduc “I” –ul de la informație în titlurile profesionale și astfel apare un nou accent pe profesionalizare și certificare.
De asemenea, există responsabilitatea pentru consilii, directori executivi și financiari de a accepta provocarea informaticii medicale și de a recunoaște puterea e-Sănătății de a transforma modul în care își organizează și desfășoară serviciile de sănătate. De asemenea, există și un caz moral. Informatica medicală are potențialul de a face îngrijirea pacientului mai sigură, mai ieftină, mai eficientă din punct de vedere a timpului și mai puternică. Dacă acest lucru este realizabil, atunci liderii trebuie să se asigure că se va întâmpla cât mai curând posibil, prin recrutarea persoanelor potrivite, prin formarea personalului existent și îmbunătățirea competențelor întregii forțe de muncă, pentru a opera cu instrumentele digitale pentru reproiectarea îngrijirilor pacientului.

Să ne amintim de ce facem asta
Să nu uităm niciodată de pacienți – noi și familiile noastre și cei dragi nouă. Știm că mediul digital a modificat aproape toate domeniile din viața noastră, în afară de cel al sănătății. Domeniul bancar, viața socială, dietele, taxele, călătoriile, cumpărăturile,etc. – toate există în mediul digital și oamenii se confruntă cu astfel de interacțiuni în fiecare zi, cu încredere și cu rezultate de succes. Și cu toate acestea, tot nu este posibil să îți stabilești toate programările online sau să accesezi cu ușurință registrele pentru pacienți. Putem căuta pe internet simptome – dar adesea e nevoie de un apel telefonic pentru a face o programare la medicul de familie și a le discuta, si dacă este cazul, pentru a primi o trimitere către spital. Aceste lucruri trebuie să se schimbe. Oportunitatea este că folosim digitalul pentru împuternicirea pacienților. Permitem accesul pacienților la datele lor și le cerem feedback privind serviciile și deciziile lor. În schimb, îngrijirile devin mai sigure, cererea de servicii se reduce, eliberându-se timpul pentru cei care au cea mai mare nevoie.

O nouă abordare globală
Mulți comentatori, inclusiv fondatorul Forumului Economic Mondial, profesor Professor Klaus Schwab, afirmă că suntem la începutul celei de-a patra revoluții industriale. Aceasta este cea în care tehonologia digitală schimbă stilul nostru de viață, de lucru și relaționare. Informatica medicală se ridică deasupra granițelor fizice cum ar fi geografia și limba, și aici există multe de învățat. Așteptați-vă să vedeți mai multe memorandumuri de înțelegere semnate între țări dornice să își îmbunătățească informatica medicală prin studii globale și alianțe.

Rețele Europene de referință: o adevărată încercare pentru tehnologiile digitale transfrontaliere

Autor: Elisabetta Zanon, Director – NHS Biroul European
2016 a fost un an foarte important pentru îngrijirile transfrontaliere, fiind marcat de primul raport al Comisiei Europene referitor la implementarea Directivei UE privind drepturile pacienteului în îngrijirea transfrontalieră, cooperare crescută în schimbul transfrontalier de rezumate ale pacienților și e-prescrieri, și cel mai important, aprobarea primului val de Rețele Europene de Referință (ERNs).
Înființarea ERNs este o evoluție semnificativă, întrucât aceste rețele reprezintă cea mai tangibilă și avansată formă de îngrijiri transfrontaliere europene: reunesc furnizori de îngrijiri de sănătate cu specializări înalte, din diverse state membre UE, cu scopul de a îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul pentru pacienții care suferă de boli sau afecțiuni rare sau complexe cu prevalență scăzută.
ERNs permite reunirea cunoștințelor din acele domenii în care expertiza clinică este rară și, drept urmare, în care există beneficii speciale în concentrarea cunoștințelor și resurselor la nivel UE. Intenția este ca acest lucru să ducă la tratamente bazate pe dovezi și să crească viteza și rata la care inovația în știința medicală și tehnologiile de sănătate sunt integrate în furnizarea de îngrijiri de sănătate.

Ce este nou?
Deși colaborarea este demult o trăsătură comună în lumea medicală internațională, noutatea adusă de ERNs este că această colaborare va fi pusă pe o bază formală și structurată în jurul unui program de lucru definit. Fiecare rețea împreună cu furnizorii de îngrijiri medicale participanți vor beneficia de un sistem de acreditare UE cu un logo protejat ce va fi acordat pentru a le certifica drept centre de excelentă clinică, într-un anumit domeniu clinic. Furnizorii și medicii care participă la aceste rețele vor colabora într-o gamă largă de activități, de la îmbunătățirea ghidurilor clinice și trasee pentru pacient, la schimbul de informații medicale în cazuri clinice și de la acorduri asupra opțiunilor de tratament, la efectuarea de cercetări clinice și îmbunătățirea educației și formării medicale.
Funcționarea ERNs se va baza pe utilizarea unei platforme comune IT, care va trebui să sprijine schimbul sigur și confidențial de informații ale pacientului, la nivel transfrontalier. Premisa pentru stabilirea acestor rețele este că expertiza și cunoștințele trebuie să circule în locul pacientului, ori de câte ori este posibil.
În consecință, Telemedicina și esănătatea, vor fi principalele instrumente care vor permite rețelelor să funcționeze eficient. Echipele multidisciplinare de specialiști medicali conectați printr-o platforma IT dedicată, se vor întâlni sub forma unui consiliu clinic virtual, folosind telemedicina pentru dezbaterea cazurilor pacienților. Aceste consilii clinice virtuale vor schimba modul de furnizare a sfaturilor clinice și vor deveni instrumentul standard al acestor rețele. Infrastructura IT va fi, de asemenea, fundamentală pentru stocarea cantității mari de date clinice procesate și colectate de ERNs, în scopul utilizării acestora pentru efectuarea cercetărilor științifice suplimentare asupra acestor boli.
Deși potențialul oferit de către IT pentru funcționarea ERNs este mare, crearea acestei infrastructuri nu va fi o sarcină ușoară, întrucât există o serie de probleme ce trebuie rezolvate, cum ar fi interoperabilitatea soluțiilor tehnologice, mentenanța registrelor trasfrontaliere și confidențialitatea pacientului.
Un factor fundamental pentru funcționarea ERNs va fi să se asigure că sistemele diferite de e-sanatate ale furnizorilor de îngrijiri medicale participanți pot comunica între ele și pot face schimb de informații, perfect. Aceasta implică abordarea unui număr de obstacole tehnice, organizaționale, legale și semantice.

Utilizarea datelor pacientului
O altă provocare va fi schimbul și reutitlizarea datelor pacientului la nivel transfrontalier. Vor fi necesare norme clare și comune referitoare la tipul de informații disponibile, când, cum și către cine pot fi accesate, pentru asigurarea unei protecții adecvate a datelor personale. În mod egal, mentenanța registrelor pacienților transfrontalieri pune o serie de probleme tehnologice și referitoare protecția datelor, ce vor trebui abordate.
În ciuda acestor probleme, putem crede că ERNs vor fi un succes. Entuziasmul arătat de furnizoriii de îngrijiri medicale, de grupurile de pacienți și de Comisia Europeană, deopotrivă, a fost impresionant, lucrând cu toții în colaborare, pentru a accelera procesul și pentru a garanta că cele 23 de rețele aprobate vor deveni operaționale pe parcursul anului 2017.
Succesul ERNs nu va fi important doar pentru îmbunătățirea îngrijirii pacientului, ci și pentru implementarea agendei digitale europene. Aceste rețele vor deschide drumul tehnologiilor digitale transfrontaliere într-o lume cu adevărat clinică și la scară, iar realizarea lor se va dovedi utilă pentru a deschide calea către o utilizare transfrontalieră mai largă a tehnologiilor digitale în îngrijirile de sănătate.

Studiu: suedezii au cea mai mare șansă din Europa de a supraviețui problemelor cardiace


Studiul a comparat îngrijirea cardiovasculară în 30 de țări europene. Suedezii au cea mi mare șansă din Europa să supraviețuiască complicațiilor cardiace, conform noului studiu.
Publicat de către Health Consumer Powerhouse, Euro Heart Index (EHI) 2016 a comparat îngrijiea cardiovasculară din 30 de țări europene, privind patru domenii cheie: prevenire, procedură, acces la îngrijiri și rezultate.
În categoria rezultate, Suedia a înregistrat cel mai ridicat scor, alături de Slovenia. De asemenea, a fost pe primul loc în ceea ce privește accesul la îngrijiri, de data aceasta alături de alte patru țări (Norvegia, Olanda, Luxemburg și Franța).
“Sănătatea publică suedeză este printre cele mai bune din Europa, iar metodele de tratament și accesibilitatea ies în evidență. Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și a colesterolului este încă folosită medicina necostisitoare, de bază, dar în ciuda acestui fapt, șansa unui suedez de a supraviețui unor complicații cardiace este de departe cea mai mare din Europa”, a declarat Dr. Beatriz Cebolla, conducătorul studiului EHI.
În clasamentul general al celor 30 de țări studiate, Suedia s-a aflat pe locul trei, dupa Norvegia, aflată pe locul doi și Franța, pe primul loc.
Studiul a menționat că tradiția Suediei de a păstra registre de calitate a îngrijirilor explică parțial poziția sa înaltă, și a evidențiat registrul național al Suediei pentru îngrijire cardiacă, registru ce verifică, înregistrează și urmărește îndeaproape pacienții care au suferit atacuri de cord, precum și un registru suedez suplimentar care monitorizează prevenirea suplimentară după o intervenție chirurgicală pe cord.
“Suedia este demult sinonimă cu îngrijirea și tratamentul de calitate. Cu toate acestea, timpul mare de așteptare a fost o trăsătură negativă. “Acum că timpul de așteptare din clinicile de cardiologie se pare că a fost redus, Suedia urcă pe primul loc”, explică Cebolla.
Studiul a subliniat, totuși, că Suedia se confruntă cu prevenirea obezității și stilului de viață sedentar, și că s-a lovit de critici privind reducerea numărului de asistenți specializați în domeniul cardiologiei și dieteticieni.

În prezent, toți cetățenii francezi sunt donatori de organe cu excepția cazului în care își exprimă refuzul

Datorită unei schimbări semnificative a legii, fiecare cetățean francez a devenit în mod automat donator de organe, cu excepția cazului în care optează să nu facă acest lucru.
Noile norme, intrate în vigoare la data de 1 ianuarie, aliniază politica Franței cu o serie de țări Europene, cum ar fi Spania și Austria, în care “consimțământul prezumat” înseamnă că oricine poate deveni donator de organe și țesuturi în momentul decesului, cu excepția cazului în care aleg în mod specific să nu facă acest lucru.
În Franța, cetățenii vor trebui să semneze într-un registru național de respingere, pentru a se asigura că nu vor deveni donatori de organe, registre pe care echipele medicale le vor verifica la momentul decesului, înainte de a lua în considerare prevalarea de organe sau țesut. Un total de 150000 de persoane au semnat deja în registru, conform ziarului The Guardian.
De asemenea, dacă nu este posibil să semneze în registru, cetățenii pot semna și data un refuz în scris lăsându-l unei rude sau pot face o declarație verbală unei rude care va trebui apoi să ateste această dorință unei chipe medicale.
În anul 2008, Marea Britanie a respins un sistem de consimțământ prezumat, optând în schimb pentru creșterea gradului de conștientizare publică privind donarea de organe.
Acest sistem a fost anulat în Țara Galilor, iar în anul 2015 a devenit prima națiune a Marii Britanii care a pus în aplicare consimțământul prezumat. În afara Țării Galilor, cetățenii Marii Britanii trebuie să se înregistreze ca donator, și se obișnuiește ca o rudă să fie anunțată dacă cineva dorește să fie donator, astfel încât medicii să poată lua în considerare acest lucru.
Conform NHS Blood and Transplant, 6416 persoane se află pe lista de așteptare pentru transplant în Marea Britanie. Numărul celor care au primit un transplant începând cu luna aprilie 2016 este de 2726

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Copyright © 2001 - 2018 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.