Conferința Națională a Moaşelor Mamaia, 2007

Aproape o sută de participanţi şi invitaţi au fost prezenţi la prima Conferinţă Naţională a Moaşelor din România.

Tema evenimentului, “Profesia de moaşă, între adevăr şi realitate” a permis prezentarea unor lucrări cu tematică variată, începând de la istoricul profesiei şi până la problemele actuale cu care se confruntă această categorie de profesionişti.

Atmosfera a fost degajată, iar discuţiile libere au făcut ca întâlnirea să fie un bună ocazie şi pentru schimburi de opinii şi experienţe între participanţi. Cele mai aprinse discuţii au fost cele referitoare la autonomia profesiei, aspect prevăzut de Legea 307/2004, dar pentru care lipsesc normele de aplicare, problemele legislative privind titlul de calificare si titlul de profesare, stabilirea competentelor.

Deputatul PD Petru Movilă a transmis un mesaj participantilor la conferinţă, care se încheie cu o urare si cu o promisiune: “Vă asigur că, în calitate de parlamentar şi de Vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor vă sunt alături în totalitate. Uşa mea vă este deschisă oricând, pentru orice problemă. Dacă veţi considera necesară susţinerea unor iniţiative legislative enite din partea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România nu ezitaţi să îmi cereţi ajutorul. Vă doresc tuturor celor prezenţi mult succes în activitatea dumneavoastră!”.

Organizatorii conferinţei, Comisia de moaşe a OAMMR a distribuit participanţilor un chestionar care a testat opinia acestora despre eveniment, despre activitatea comisiei, şi în care li s+a solicitat sa facă propuneri părivind tema si locul de desfasurare a urmatoarei conferinte a moaselor.

Printre propunerile privind tema ediţiei a doua a conferinţei, participanţii au scris: Urgente ostetricale, Etica si deontologie, Limitele profesiei de moasa, Nasterea prematura, Rolul moasei in comunitate, Dizgravidiile tardive-noutati, Autonomia profesiei de moasa, legislatie, Moasa asistand miracolul vietii….etc. 90% dintre participanţi au bifat că lucrarile conferintei au fost pe masura asteptarilor lor.

Dupa inchiderea conferintei, participantii au depus la secretariat chestionarul de evaluare privind organizarea conferintei. Rezultatul va fi atasat prezentului raport.

Au fost prezentate lucrări.

Evenimentul a fost organizat de Comisia de Moaşe a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România şi s-a desfăşurat la Mamaia în perioada 18- 21 mai 2007.