NUTRITIE – DIETETICA

Tematica examen grad principal 2011

I. Boli interne
Nota: candidatii vor cunoaste fiecare afectiune: definitia, simptomatologia, tratament igieno-dietetic
1. Boli ale aparatului respirator
- Pneumonii si bronho-pneumonii
- Pleurezii
2. Boli ale aparatului cardio-vascular
- Valvulopatii;
- Perocardite;
- Infarct miocardic;
- Insuficienta cardiaca
- Hipertensiunea arteriala;
- Ateroscleroza
3. Boli ale aparatului digestiv
- Gastrite acute si cronice
- Ulcer gastric si duodenal
- Complicatiile stomacului operat
- Enterite
- Colopatii functionale
- Enterocolita acuta
- Colite
- Rectocolita ulcero-hemoragica
- Hepatite acute si cronice
- Ciroza hepatica
- Colecistite litiazice si nelitiazice
- Diskinezia biliara
- Pancreatite acute si cronice
- Peritonite
4. Boli ale aparatului urinar
- Glomerulonefrite acute si cronice;
- Sindrom nefrotic
- Nefropatii interstitiale si tubulare
- Insuficienta renala acuta si cronica
- Litiaza renala
5. Boli ale sangelui si organelor hematopoietice
- Anemii
- Leucemii
6. Boli reumatismale
- R.A.Ac.
7. Boli de nutritie
- Diabet zaharat
- Obezitatea
- Denutritia
- Hiperlipidemii
- Guta
8. Boli prin carente vitaminice si minerale
- Avitaminoza A
- Rahitismul
- Tetania
- Carente de vitamina E
- Beri-Beri
- Scorbut
- Pelagra
II. Infectii intraspitalicesti si profilaxia lor
III. Notiuni de igiena alimentara
- cerintele igienico-sanitare fata de modul de alcatuire a ratiei alimentare; nevoia de proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine. Nevoile energetice ale organismului, modul de alcatuire a unei ratii alimentare;
- cerintele igienico-sanitare fata de alimente: modificarea calitatii igienice a alimentelor datorita scaderii valorii nutritive, alterarii lor, infectarii, infestarii sau impurificarii lor chimice;
- cerintele igienico-sanitare fata de produsele alimentare, carne, si produsele din carne, pestele, laptele si produsele de lapte, oua, grasimile, cerealele, legumele, conservele, fructele, zaharul si produsele zaharoase, bauturile, condimente.
- Cerintele igienico-sanitare fata de pastrarea, transportul si pregatirea alimentelor;
- Cerintele igienico-sanitare fata de unitatile de alimentatie colectiva: blocul alimentar din spitale, sanatorii, colectivitati de copii, etc.
- Imbolnaviri de origine alimentara-otraviri, toxiinfectii alimentare.
IV. Principii de alimentatie specifica copiilor
- Necesitatile de principii nutritive ale copiilor;
- Alimentatia sugarului-naturala, artificiala, diversificata;
- Alimentatia copilului 1-3 ani;
- Alimentatia scolarului.
V. Alimentatia in anumite stari fiziologice
- Alimentatia femeii gravide si in perioada de alaptare
- Alimentatia in cazul sportivilor
- Alimentatia varstnicilor
VI. Tehnicile speciale de pregatire a preparatelor dietetice
- Preparate dietetice pentru adulti:
a) Dietoterapia in patologia gastro-intestinala: ulcer gastric, duodenal, enterite, rectocolite, diaree, constipatie;
b) dietoterapia in patologia hepatobiliara-hepatita epidemica, hepatita cronica, criza hepatica, icter, colecistite, litiaza biliara;
c) dietoterapia in patologie pancreatica;
d) dietoterapia in patologia nutritionala: carente nutritive, obezitate, diabet zaharat, guta, hiperlipidemii.
e) dietoterapia in patologia osteoarticulara: osteoporoza;
f) dietoterapia in patologia cardio-vasculara: infarct miocardic, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, HTA.
g) dietoterapia in patologia sangvina;
h) dietoterapia in patologia urinara: glomerulo-nefrite, sindrom nefrotic, litiaza urinara, insuficienta renala;
i) dietoterapia in patologia aparatului respirator: pneumonii, pleurezii, tuberculoza pulmonara;
j) dietoterapia in bolile infectioase;
k) dietoterapia in raport cu alte tratamente;
l) dietoterapia pre si postoperatorie.

BIBLIOGRAFIE: SPECIALITATEA = NUTRITIE – DIETETICA=
A.    Dr. Constantin Borundel – Manual de medicină internă pentru cadre medii -Editura All 1994-2002;
B.    Dr. C. Bocârnea – Manual Boli infecţioase – Ed. Infoteam 1995;
C.    Dr. V. Mogos – Manual de nutriţie şi dietetică – Ed. Didactică şi Pedagogică 1995;
D.    Lucreţia Titircă – Urgenţe Medico-Chirurgicale – Sinteze pentru cadre medii – Ed. Medicală 1994-2002;
E.    Dr. V. Mogos – Alimentaţia în bolile de nutriţie şi metabolism – Vol I si II- Ed. Didactică şi Pedagogică – Bucureşti 1998;
F.    Controlul infecţiilor – Ghid privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile de asistenţi medicali – Autor: Institutul de Sănătate Publică Bucureşti – Editat în anul 2001;
G.    Dr. Daşchievici şi Dr. Mihăilescu – Editura Medicală – Manualul de chirurgie pentru cadre medii 1995;
H.    Ord. MS nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
I.    Ordinul M.S. nr.916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire si control al infecţiilor nosocomiale in unităţile sanitare;
J.    Codul de etica si deontologie al asistentului medical generalist, al moasei si al aistentului medical din Romania/2009;
K.    Ordonanţa de Urgenţă Nr. 144 din 28.10.2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.