Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Conferinţa Naţională 2013

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 01 Octombrie 2013

O nouă conferință naţională- o nouă pagină scrisă în traseul spre excelență al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și  Asistenților Medicali din România.

Tema conferinței din acest an a adus în atenția asistenților colegilor noștri dimensiuni privind exercitarea profesiei asupra cărora, din motive diverse, ne aplecăm atenția mai puțin în raport cu activitățile profesionale de zi cu zi, respectiv globalizarea, ca spațiu de exercitare a și dezvoltare a profesiei și, excelența, continuu periplu între ipostazele excelența ca deziderat și excelența ca rutină.

În prezentarea sa o colegă a afirmat că “excelența este dezideratul profesionistului”. Este o certitudine faptul că asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali, colegii noștri, își desfășoară activitatea cu profesionalism, cu multă dedicare, și au rezultate remarcabile. Dovezi în acest sens sunt aprecierile pacienților, ale celorlalți membri ai echipelor medicale, ale angajatorilor din clinicile europene în care numărul asistenților medicali din România este considerabil, și nu în ultimul rând, expresie a acestei aprecieri, prezența la eveniment a distinșilor invitați.

Ne-au fost alături în aceste zile dl. Răzvan Teohari Vulcănescu (Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii), Dr. Daniela Ionescu (Conferențiar universitar la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Prof. Dr. Octavian Fodor” – Cluj Napoca), Dr. Emilian Ioan Imbri  (consilier în Ministerul Tineretului și Sportului), Prof.Dr.Luiza Spiru (Preşedinte Fundaţia Ana Aslan Internaţional, conducător al catedrei de Geriatrie și Gerontologie a UMF Carol Davila, București), Dr. Victor Olsavszky (reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România), Conf. Dr. Daniela Moşoiu (Director medical Centru pentru Studii Paliative “Hospice Casa Speranţei” Brașov),  Conf. Univ.Dr. Teodora Olaru (Director Spital judeţean de Urgență Arad), și, pentru prima dată la un astfel de eveniment, Dr. Vasile Astărăstoaie  (Președinte al Colegiului Medicilor din România, membru în Comitetul director de Bioetică al Consiliului Europei).

În prezentările invitaţilor au fost apreciate și subliniate importanța rolului asistentului medical în echipa pluridisciplinară, abordarea serviciilor medicale, inclusiv a celor de îngrijiri, ca un continuum de servicii menite să asigure pacientului siguranță și răspuns optim la nevoile de sănătate pe care le are, și nu în ultimul rând s-a remarcat ritmul accelerat al evoluției profesiei de asistent medical în țara noastră.

Aceleași idei au fost aduse în atenția participanților la conferință și prin cele 43 prezentări care au acoperit o arie complexă a exercitării profesiei, atât din zona specializărilor cât și a dezvoltării acesteia prin management performant, aliniere la standardele internaționale în educația profesională de bază și continuă, și cercetare. Aceste teme ne plasează în elita profesioniștilor din domeniile noastre de activitate, subliniază importanța serviciilor de îngrijiri oferite de toți colegii noștri, și ne responsabilizează totodată mai mult, cu fiecare progres profesional, la orice nivel. Numai în acest mod putem atinge excelența, și odată devenită rutină să aspirăm la un statut profesional mai înalt.

Fiecare conferință națională, inclusiv aceasta, a adăugat un plus de valoare imaginii profesiei, fiecare asistent medical care a susținut o prezentare a contribuit la acest rezultat.

Am demonstrat, încă o dată, că suntem o organizație de profesioniși, dedicați profesiei și pacienților, care în context global își îndeplinesc cu onoare îndatoririle profesionale și umane. Din această perspectivă la atigerea indicatorilor privind Obiectivele de dezvoltare al mileniului stabilite de OMS pentru România o contribuție fundamentală au avut-o toți asistenții medicali generaliși, moașele și asistenții medicali membri ai Ordinului. Acest rezultat este o garanție privind respectarea angajamentelor țării noastre de a contribui la dezvoltare internațională în domeniul serviciilor de îngrijiri și în beneficiul pacienților din orice zonă a lumii.

Este o pagină a istoriei profesiei noastre pe care suntem mândri să o traim și să o scriem.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.