Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR Deschiderea perioadei de depunere a rezumatelor pentru Conferința Profesional-Științifică a ICN, Singapore 2019 Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali -sesiunea 2018
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Ordinul a propus MS un Proiect de Norme de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Publicat pe 17 Martie 2011

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a propus Ministerului Sănătăţii un Proiect de Norme de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal.
Iniţiativa Ordinului a apărut ca urmare a desfiinţării, prin Hotărârea de Guvern nr. 1421 din noiembrie 2009, a Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, instituţia din subordinea Ministerului Sănătăţii care a organizat în ultimii peste zece ani examenul de grad principal pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali. HG 1421 prevede, de fapt, comasarea Centrului de perfecţionare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar Bucureşti şi apariţia unei noi instituţii, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. În aceste condiţii, actuala Metodologie trebuie actualizată, deoarece organizarea examenelor şi concursurilor revine Ministerului Sănătăţii, conform noii HG.
Un alt motiv care a determinat Ordinul să elaboreze acest proiect este necesitatea actualizării bibliografiei de concurs. Mircea Timofte, Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România consideră că este necesară această măsură, în condiţiile în care “Unele surse bibliografice sunt depăşite, iar în ultima perioadă au apărut noi autori, care au scris cărţi valoroase şi trebuie să luăm în calcul introducerea lor în bibliografia de concurs. Ţinem cont şi de accesibilitatea acestor noi surse, pentru că nu putem introduce în bibliografie manuale care nu sunt disponibile tuturor candidaţilor”. Ordinul a solicitat deja Filialelor organizaţiei să facă propuneri pentru actualizarea bibliografiei pentru gradul principal.
Cea mai importantă modificare pe care o propune Ordinul în Proiectul Normelor de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal se referă la modul de elaborare a subiectelor de examen. Până anul acesta erau scrise cu câteva luni înainte de examen, pentru fiecare specialitate, sute de întrebări cu variante de răspuns, din care se extrăgeau subiectele în ziua examenului. Ordinul propune renunţarea la variantele de subiecte şi elaborarea acestora cu câteva zile înainte de examen, de Comisia naţională de organizare a examenului, formată din specialişti ai Ministerului Sănătăţii şi Ordin.
Proiectul Ordinului a fost publicat şi pe siteul organizaţiei, www.oamr.ro.

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Copyright © 2001 - 2018 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.