Ordinul, împotriva concediului fără plată în sănătate

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România califică decizia Guvernului de trimitere a personalului medical în concediu fără plată drept una iresponsabilă şi abuzivă.
Considerăm că această decizie confirmă încă o dată dispreţul autorităţilor faţă de munca şi de rolul personalului medical în sistemul de sănătate dar şi dispreţul faţă de pacient.
Autorităţile statului îşi imaginează în mod eronat că un sistem poate funcţiona fără oameni. Eroarea este cu atât mai gravă în condiţiile în care vorbim despre sistemul sanitar, un domeniu în care lipsa de personal era deja cronică, înainte ca această decizie să fie aprobată.
Diminuarea numărului personalului medical va afecta în mod cert calitatea îngrijirii medicale şi pune sub semnul întrebării siguranţa şi securitatea pacienţilor. Dacă aceste semnale nu sunt ascultate, semnatarii deciziei de trimitere în concediu fără plată a personalului medical îşi asumă responsabilitatea pentru suferinţele pacienţilor provocate de lipsa personalului medical din unităţile sanitare.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România cere Guvernului să renunţe la această decizie, înainte ca măsura să provoace dezechilibre majore în sistemul de sănătate, care pot avea consecinţe grave asupra pacienţilor.

Biroul Executiv al Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România