Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR Deschiderea perioadei de depunere a rezumatelor pentru Conferința Profesional-Științifică a ICN, Singapore 2019 Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali -sesiunea 2018
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Reacții internaționale de sprijin pentru Florentina Cârstea

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Publicat pe 17 Septembrie 2011

O asistentă medicală britanică se declară, într-o scrisoare trimisă Ordinului, profund şocată de arestul preventiv al Doamnei Florentina Cârstea, “asistenta care a servit Maternitatea Giulești timp de 12 ani, perioadă în care a avut un comportament exemplar şi ireproşabil”. Doamna Sarah Chown, semnatara scrisorii, mai afirmă: „Florentina Cârstea a devenit ţapul ispăşitor pentru toată necroza sistemului sanitar din România”…

La începutul scrisorii trimisă Ordinului, Sarah Chown menționează: “În calitate de fostă asistentă în Anglia, cu legături foarte strânse cu România, în ultimii zece ani (British Council şi câteva asociaţii pentru copii din Bucureşti şi de pe teritoriul ţării), am fost profund şocată de tragedia de la Spitalul Maternitatea Giuleşti, care a avut loc în noaptea dintre 16-17 august şi, cu atât mai mult, de arestul preventiv al Doamnei Florentina Cârstea, câteva zile mai târziu, o asistentă care a servit acest spital timp de 12 ani, perioadă în care a avut un comportament  exemplar şi ireproşabil.

În continuare, Sarah Chown se declară “oripilată de căutarea țapului ispășitor” în acest caz, dar și de faptul că, până în prezent, nimeni din conducerea Maternității Giulești nu a mai fost tras la răspundere:

“Sunt oripilată de căutarea ţapului ispăşitor, atât de evidentă în media, care o condamnă în mod clar pe Doamna Cârstea, sunt îngrozită de faptul că este singura persoană care a fost arestată până acum şi singura suspectată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, când este foarte clar că ea este victima reducerilor de personal, a lipsei finanţării, a unui sistem de aer condiţionat defect, a lipsei inspecţiilor de siguranţă şi a lipsei totale de echipament de detectare a incendiilor, toate acestea în cadrul unui sistem de sănătate bolnav şi foarte grav afectat.

Florentina Cârstea este vinovată pentru că a lipsit 12 minute într-o tură de 12 ore (cine n-ar fi făcut la fel?) pentru a merge la toaletă şi, poate schimbând o vorbă cu o colegă, pe drum. Nu era singura care deţinea cardul pentru deschiderea incubatorului şi nu este responsabilă pentru faptul că era singurul membru al personalului aflat la serviciu (cine este responsabil pentru planificarea saloanelor?) care să aibă în grijă 11 noi născuţi prematur, cu dependenţă majoră.

De ce nu au fost arestaţi şi Bogdan Marinescu şi Mirela Ranga, întrucât sunt responsabili de mai multe lucruri decât Florentina Carstea, care încerca doar să îşi facă meseria, în condiţii pe care cineva care nu a lucrat ca asistent medical într-un spital din România abia dacă şi le poate imagina”.

Sarah Chown consideră că, deși deține o parte din vină, condamnarea Florentinei Cârstea nu va rezolva problemele sistemului medical românesc: “Florentina Cârstea a devenit ţapul ispăşitor pentru pentru toată necroza sistemului sanitar din România.

Deţine o parte din vină, ştim asta, însă nu este singură în această paranteză şi nu ar trebui să fie singura care suferă. Sper cu sinceritate că celor responsabili pentru starea cumplită a sistemului li se va aduce la cunoştinţă că învinovăţirea Florentinei Cârstea nu va favoriza relaţiile cu poporul român în ceea ce priveşte serviciile de sănătate şi, cu siguranţă, va trage un semnal de alarmă foarte zgomotos în comunitatea internaţională, unde povestea ei este deja bine cunoscută”.

Alte articole semnate Sarah Chown referitoare la acest subiect, pe http://sarahinromania.canalblog.com.

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Copyright © 2001 - 2018 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.