Un nou act normativ în beneficiul membrilor Ordinului

O veste bună la început de an pentru membrii OAMGMAMR este apariția Legii nr. 358 din 18.12.2013, pentru modificarea art. 196˄1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 819 din 21 decembrie 2013.

Conform noilor prevederi, asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.

Potrivit Legii 358/ 2013, se consideră specializări de profil clinic, următoarele:

  • asistent medical generalist
  • asistent medical obstetrică-ginecologie
  • asistent medical de pediatrie
  • asistent medical de ocrotire.

Asistenţii medicali cu profil paraclinic, farmacie, medicină dentară, balneofizioterapie, încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.

Asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite, beneficiază de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării.

Apariția acestui act normativ reprezintă finalul unui demers inițiat și purtat de OAMGMAMR în interesul membrilor săi, cu scopul recunoașterii drepturilor acestora.