Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR Deschiderea perioadei de depunere a rezumatelor pentru Conferința Profesional-Științifică a ICN, Singapore 2019 Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali -sesiunea 2018
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Ziua Internaţională a Moaşelor 5 mai 2015 Moaşele- pentru un viitor mai bun

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Publicat pe 04 Mai 2015

Moaşele- pentru un viitor mai bun

Ziua Internaţională a Moaşelor are o semnificaţie specială în acest an, de bilanţ al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Deşi s-au înregistrat progrese importante în diminuarea deceselor mamelor şi nou-născuţilor, mai sunt subiecte care nu şi-au găsit o finalitate şi se constituie în noi provocări, care necesită atnţia noastră în trecerea de la ODM la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabile (ODS).

De aceea,  tema anului 2015 este  „Moaşele – pentru un viitor mai bun „.  Această temă ne reaminteşte rolul decisiv al moaşelor în asigurarea unui viitor mai luminos pentru mame, nou-născuţi şi familiile lor. Progresul continuu şi dezvoltarea sustenabilă nu vor deveni realitate decât în condiţiile în care mamele şi nou-născuţii supravieţuiesc naşterii şi se dezvoltă armonios.  Alocarea de resurse pentru dezvoltarea moaşelor este esenţială în accelerarea procesului de  realizare a acestor obiective.

Raportul  referitor la situaţia moaşelor la nivel mondial lansat în 2014 la al 30-lea Congres Trienal de la Praga subliniază necesitatea urgentă de a îmbunătăţi disponibilitatea, accesibilitatea şi calitatea serviciilor furnizate de moaşe. Dovezile furnizate de Seriile pentru Moaşe ale revistei The Lancet aduc în prim-plan contribuţia moaşelor la sănătatea şi supravieţuirea mamelor şi a nou-născuţilor. Deşi în acest an, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului nu mai sunt în prim plan, să nu uităm că lumea are încă nevoie de tot mai multe moaşe.

Păstrând în minte aceste idei, vă recomandăm să acordaţi timp pentru a vă planifica activitatea în mod strategic şi cu atenţie.  Fixaţi-vă obiective clare şi simple în proiectele pe care doriţi să le realizaţi În această Zi Internaţională a Moaşelor.

Vă mulţumesc pentru eforturile dumneavoastră continue de a creşte gradul de conştientizarea tuturor moaşelor care se străduiesc zilnic să creeze o lume mai bună. O lume în care nu moare nici o mamă din cauza complicaţiilor asociate sarcinii sau naşterii. O lume în care fiecare mamă are acces la serviciile unei moașe. O lume în care  ODS devin realitate. Unindu-ne forţele pentru a îmbunătăţi îngrijirea mamei şi a nou-născutului şi pentru a consolida rolul moaşelor oriunde în lume, vom contribui cu adevarat la asigurarea unui viitor mai bun.

(Mesajul Directorului Executiv al ICM, Frances Ganges, cu ocazia Zilei Internaționale a Moașelor, 5 mai 2015)

 

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Copyright © 2001 - 2018 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.