Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Asistenții medicali din România- o forță pentru schimbare

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 21 Februarie 2014

Tema aleasă de ICN în acest an, pentru ziua internațională a asistentului medical Asistenții medicali: o forță pentru schimbare, o resursă esențială pentru sănătate,  ne îndeamnă la analiza unor aspecte majore privind profesia, este o temă care ne onorează și în același timp de responsabilizează mai mult, pentru acțiune.

Exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, de moașă sau de asistent medical este influențată  în ultimii ani de schimbări majore, din perspective din ce în ce mai provocatoare, precum: efectul crizei financiare globale, migrarea în creștere a forței de muncă, dezechilibrul în balanța nevoie-ofertă de servicii de îngrijiri, abordări noi educaționale și de carieră privind profesia, influența noilor tehnologii informatice asupra actului de îngrijiri. Toate acestea ne aduc în atenție și pun accent mărit pe concepte noi, ca alfabetizarea IT, și pe domenii de performanță complementare actului de îngrijiri precum comunicare, planificarea siguranței pacienților și a serviciilor de îngrijiri, gestionarea volumului de lucru, planificarea strategică a forței de muncă, și altele.

Cumulând aceste aspecte profesionale cu indicatorii demografici care demonstrează tendința constant ascendentă de îmbătrânire a populației, cu dinamica generală a diverselor boli, cu creșterea alarmantă a numărului de persoane care se confruntă cu așa numitele Boli necomunicabile, se poate concluziona că abordarea serviciilor de îngrijiri trebuie urgent reconsiderată și adaptată complexității factorilor care induc și influențează ritmul și dimensiunea schimbărilor din domeniul sănătate.

Având ca misiune excelența în profesie, organizația noastră preia tema ICN ca pe un logo pentru evenimentele importante ale anului 2014. Considerăm că prin calitatea resurselor umane suntem o forță și în egală măsură o resursă esențială pentru inducerea și implementarea schimbărilor ce contribuie la îmbunatațirea sănătății populației din țara noastră. Aceasta afirmație este susținută de calitatea serviciilor de îngrijiri pe care colegii noștri le oferă, și de rezultatele obținute în dezvoltarea profesiei.

Înțelegem că putem răspunde provocărilor și angajamentelor profesionale atât prin asumarea responsabilității pentru dezvoltare, la toate nivelurile, cât și prin  amplificarea eforturilor de actualizare a cunoștințelor profesionale, de dezvoltare de abilități sau dobândire de competențe pentru domeniile complementare profesiei, și de implicare continuă în ridicarea standardelor de educație profesională și aliniere la standardele internaționale.

Pentru atingerea acestor rezultate liderii OAMGMAMR acționeză constant ca actori pricipali în ecuația schimbărilor prin derularea de programele locale și naționale de influențare a politicilor privind sănătatea, programe de actualizare continuă a reglementărilor profesionale, și prin dezvoltarea de parteneriate strategice locale, naționale și internaționale.

Înțelegând rolul asumat de România în dezvoltarea internațională și importanța contribuției la atingerea țintelor de țară pentru Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, organizația noastră are ca prioritate pentru acest an întărirea rolului asistentului medical prin contribuție la creșterea calității serviciilor de îngrijiri oferite populației, si dezvoltarea profesiei prin proiecte de anvergură care vor contribui la creșterea securitatății actului de îngrijiri.

Ne asumăm aceste obiective pentru că am demonstrat prin acțiunile membrilor organizației că noi, asistenții medicali  din România, suntem o forță pentru schimbare, o resursă esențială pentru sănătate.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.