În atenția asistenților medicali!
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Asistenții medicali uită că sănătatea este un drept uman care li se adresează și lor

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 09 Decembrie 2020

În ultimul articol publicat în revista Nursing Times, președintele ICN, Anette Kennedy a afirmat că anul acesta ne-a oferit lecții neprețuite pe care trebuie să le învățăm, dacă vrem să punem capăt acestei pandemii și să ne îndreptăm spre un viitor mai sănătos. Executivul ICN a subliniat rolul vital al asistenților medicali pentru sănătatea națiunilor, dar și cât de ironic este faptul că 2020, Anul Internațional al asistentului medical și al moașei dedicat celebrării celor două profesii, a reprezentat o provocare pe care niciunul dintre noi nu a prevăzut-o.

Președintele ICN a adăugat că esența îngrijirilor medicale constă în grija și compasiunea față de ceilalți iar asistenții medicali îi pun pe pacienți pe primul loc, însă uneori o fac în detrimentul propriei sănătăți. Presiunea de a fi singura persoană cu un pacient când moare, de a vedea prietenii și membrii familiei îmbolnăviți de virus, îngrijorarea și vinovăția cu privire la posibilitatea de a aduce virusul în propria casă și grijile legate de siguranța lor si a celor dragi, reprezintă o presiune imensă. În acest context, oficialul a apreciat că dreptul la sănătate îi include și pe asistenții medicali.

Asistenții medicali din lume au fost și rămân coloana vertebrală a tuturor acțiunilor tip răspuns la pandemie, oferind îngrijiri remarcabile în situații grave și adesea periculoase. Anul acesta, asistenții medicali au dovedit că sunt indispensabili, reamintește Dna.Kennedy, dar nu sunt indestructibili.

În discurts, Annette Kennedy a susținut că multe guverne nu au reușit să furnizeze suficient echipament de protecție individuală eficient, iar când va veni momentul, va trebui să avem o analiză adecvată a ceea ce s-a întâmplat și trebuie să oferim, de asemenea, un tribut adecvat asistenților care au plătit sacrificiul suprem pentru că și-au făcut datoria, dar nu li s-a acordat îngrijirile datorate. În același timp, ICN își manifestă în mod direct îngrijorarea față de bunăstarea asistenților medicali din întreaga lume: mulți s-au infectat, iar alții sunt epuizați de natura implacabilă a pandemiei. Deși lucrurile păreau să se stabilizeze, un alt val de infecții a apărut, doar că de data aceasta, asistenții medicali sunt deja într-o stare fragilă, fiindcă nu și-au revenit din oboseală, stres și anxietate în contextul eforturilor anterioare.

Executivul ICN consideră că s-a vorbit mult despre rezistență, despre învățarea modului de a face față adversităților, dar este important să ne amintim că suntem cu toții oameni, cu toții avem temerile, slăbiciunile noastre și nu putem face întotdeauna lucrurile care ni se cer: a fi rezistent este minunat, dar nu este întotdeauna posibil și nici nu ar trebui să ne așteptăm la așa ceva.Președintele ICN salută campania „Covid-19: Ești bine (Are you ok?)?”, demarată de Nursing Times, precizând că este absolut corect să fii întrebat dacă ești bine și să răspunzi cu sinceritate, fiindcă e mult prea ușor pentru asistenți medicali să spună „Sunt bine”, când sunt cu adevărat supărați sau epuizați, dar, în situația actuală, este în regulă să nu-ți asumi o muncă peste puteri și să nu fii rezistent tot timpul. Este în regulă să doriți ajutor și este în regulă să îl cereți, completează aceasta.

Asistenții medicali au nevoie de sprijin, din interiorul profesiei și din exterior, și acest lucru este valabil de la cel mai nou angajat la cel mai experimentat asistent din țară, , fiindcă presiunile aduse de Covid-19 ne afectează pe toți în moduri diferite,. Președintele ICN a mai afirmat că 2021 poate fi anul încheierii pandmeiei COVID-19 Covid-19, însă acest lucru nu va fi posibil fără o forță de muncă care să fie adecvată și energică, care să fie bine susținută și cu resurse adecvate.  În finalul articolului, executivul ICN a mulțumit tuturor asistenților medicali pentru contribuția inestimabilă în aceste vremuri negre.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.