Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Asistentul medical șef al OMS solicită întregii lumi să investească în profesia de asistent medical

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 28 Ianuarie 2020

Potrivit asistentei medicale cu cea mai înaltă funcție din lume, următoarele 12 luni reprezintă o oportunitate importantă pentru eliminarea obstacolelor ce împiedică asistenții medicali din toate colțurile lumii să lucreze folosindu-și întregul potențial.

Asistentul medical șef OMS, doamna Elizabeth Iro a declarat că acest an reprezintă, de asemenea, o sansă de impunere a acțiunilor politice pentru eliminarea deficitului global de asistenți medicali prognozat să ajungă la 9 milioane până în anul 2030.

Sursă foto: www.icn.ch

“Asistenții medicali și moașele nu sunt folosiți în integralitatea competențelor lor.”

Asistentul medical șef  al Organziației Monadiale a Sănătății a expus aceste dorințe pentru revista  Nursing Times, pentru a marca începutul primul An Internațional al Asistentului Medical și Moașei.  

Obiectivul general al acestui an este ca țările să recunoască faptul că “creșterea investiției în forța de muncă a asistenților medicali și moașelor” este singura modalitate prin care pot realiza acoperirea universală cu servicii medicale– în care toată lumea are acces la serviciile medicale necesare, de calitate și accesibile din punct de vedere al costurilor.

Doamna Iro a menționat că a are loc o “transformare” chiar la nivel OMS, care dă naștere unei recunoașteri așteptată de mult timp și fără precedent a contribuției și valorii asistențiilor medicali și moașelor, și care oferă profesiilor o platformă globală importantă pentru următoarele 12 luni.

Doamna Iro a fost numită asistent medical șef OMS în anul 2017, după o absență de 7 ani a acestei funcții în cadrul organizației. Prin numirea sa în funcție, directorul general OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus – un susținător vocal al profesiei de asistent medical – și-a respectat angajamentul personal de a angaja un asistent medical în echipa sa de leadership. Recrearea acestui rol a dat deja roade,  OMS dedicând anul 2020 asistenților medicali și moașelor, an ce coincide cu aniversarea a 200 de ani de la nașterea pionierului în profesia de asistent medical,  Florence Nightingale.

Sursă foto: www.nurselans.com

“Nu este important doar numărul asistenților medicali– ne dorim și calitate”.

În cadrul primului său intervu pentru Nursing Times, doamna Iro a declarat că, în anul 2020 OMS va celebra asistenții medicali și moașele și va analiza problemele principale cu care se confruntă aceștia, precum și modul în care pot fi abordate.  A mai menționat că una dintre cele mai presante probleme de la nivel global, și care va ocupa un loc central în anul 2020, este criza forței de muncă. Atenția asupra profesiei de asistent medical de anul acesta a oferit  “pârghie” pentru investiții.

Pe lângă  deficitul de asistenți medicali din întreaga lume, a subliniat că practica multora dintre aceștia este în prezent restricționată, neputându-și folosi toate competențele cu care au fost pregătiți și că ar dori ca acest lucru să se schimbe cu ajutorul oportunității oferite de acest an.  

“Suntem cu adevărat preocupați de faptul că , în unele țări, asistenții medicali și moașele nu sunt folosiți în integralitatea competențelor lor. Cu siguranță, avem încă o data ocazia de a sublinia acest lucru și de a oferi întregul domeniu de practică ce ar putea fi mai bine utilizat de țări, în ceea ce privește diversitatea rolurile asistenților medicali și moașelor.”

Întreaga lume a avut mult de câștigat din abilitarea asistenților medicali de a lucra în domeniul lor complet de practică, a subliniat dna Iro, citând drept rezultate, exemple precum eficiența costurilor pentru furnizori, creșterea satisfacției pacientului și creșterea gradului de mulțumire al asistenților medicali față de munca pe care o desfășoară.  

“Dacă sunt abilitați să practice conforn domeniului de practică și dacă li se oferă resursele necesare pentru a face asta, pacienții, comunitatea precum și țara vor avea de câștigat,” adăugat dna Iro.

De asemenea, a menționat că speră că inițiativa va putea fi folsită pentru abordarea unor probleme mai largi din domeniul inegalității de gen, al discriminării și stereotipizării în profesia de asistent medical.

Dna Iro a eliminat ea însăși câteva obstabcole.  Înainte de a se alătura OMS, a fost secretar de sănătate în Insulele Cook, de unde este originară, fiind primul asistent medical și prima femeie din țara sa, în această funcție.

“Este interesant, în sensul că profesia de asistent medical și moașă este predominant feminină în forța de muncă din domeniul sănătății, așadar este și o oportunitate de abordare a egalității de gen în sectorul medical și a unora dintre discriminările de gen și prejudecățile în ceea ce privește forța de muncă din domeniul asistenței medicale.”

Deși profesia este dominată numeric de femei, dovezile sugerează că bărbații sunt suprareprezentați în cele mai înalte funcții din domeniul asistenței medicale, inclusiv în NHS.  Deși o astfel de inegalitate trebuie abordată, Dna Iro a făcut referire, de asemenea, la potențialul inițiativei Anului asistentului medicali, de a crește recrutarea în rândul bărbaților.

“Avem ocazia  de a încuraja populația de sex masculin să ia în considerație cariera în profesia de asistent medical și moașă,”

Printre obiectivele OMS pentru anul 2020 se numără acela de a aduce percepția publică asupra profesiei de asistent medical, mult mai aproape de realitate, prin eliminarea preconcepțiilor cu privire la ce fac asistenții medicali, felul în care arată și mediile în care lucrează. Bazele acestei dorințe au fost deja puse de către inițiativa  Nursing Now  – o campanie cu o durată de 3 ani, susținută de OMS și desfășurată de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pentru îmbunătățirea stării de sănătate de la nivel global, prin creșterea statutului și profilului asistenților medicali. Campania se va încheia la finalul anului 2020.  

“Vom putea spune cum se prezintă asistența medicală per țară, regiune și la nivel global.”

Între timp, evenimentul principal în următoarele 12 luni va fi redactarea Raportului OMS privind situația profesiei de asistent medical de la nivel mondial, programat pentru publicare la data de 7 aprilie. Un raport similar va fi elaborat și pentru profesia de moașă.  Pentru prima oară, vor fi prezentate informații și date cu privire la profesia de asistent medical, inclusiv cu privire la forța de muncă, furnizarea educației și reglementări defalcate pe regiuni și țări.

Dna Iro a afirmat că la nivel global, acest lucru va ajuta la dobândirea unei înțelegeri a problemelor comune ale profesiei de asistent medical din întreaga lume și, de asemenea, a genului  de susținere de care ar putea avea nevoie țările.  

Referitor la factorii de decizie guvernamentali, a declarat că raportul îi va ajuta să își stabilească propriile priorități pentru investiții viitoare, precum și modul în care OMS și parternerii ar putea să îi ajute în atingerea acestora.  

Doamna Iro a descris raportul ca fiind “unul dintre lucrurile interesante ce urmează să apară” în anul 2020, menționând că acesta va demonstra “ce înseamnă, de fapt, profesia de asistent de la nivel global”.

“Vom putea arăta cum este asistența medicală în diferite țări și regiuni, precum și la nivel global… iar țările își pot stabili obiectivele în ceea ce privește dorințele  și prioritățile  lor. Se prea poate să nu fie vorba despre cifre, ci despre calitate.”

A mai adăugat că OMS vizează colaborarea cu leaderii profesiei de asistent medical și moașă în ceea ce privește rezultatele raportului și ce înseamnă acestea pentru ei și pentru țările pe care le reprezintă.  

“Consider că acesta este momentul în care rețeaua globală poate susține, în termeni de schimbări de politici necesare”.

Acest prim raport OMS privind profesia de asistent medical ar crea o bază pe care s-ar putea construi, a spus dna Iro, adăugând că se anticipează că va fi repetat la nivel global o dată la cinci ani, pentru monitorizarea progresului. Cu toate acestea, speră ca publicația să acționeze ca un catalizator care să încurajeze leaderii țărilor să continue actualizarea propriilor statistici și să consolideze procesele de colectare a datelor.

Pentru țările cu venituri mai mari, cum ar fi Marea Britanie, în care asistența medicală este mai avansată, Dna Iro a afirmat că va fi o oportunitate de împărtășire a bunelor practici, pentru a ajuta la dezvoltarea profesiei  și din alte țări. A exemplificat cu dreptul asistenților medicali de a  prescrie, existent în unele țări, absent în altele. 

“Asta va sublinia acest an: care sunt aceste bune practici existente și cum le putem transfera altor colegi din alte. Aceasta este oportunitatea ce ni se oferă ca parte a acestui an al asistentului medical și moașei.”

“În anumite țări, asistenții medicali nu au drept de prescriere încă, așadar ar fi foarte bine să vedem cum îi putem susține în ceea ce privește reglementările, practicile și educația care ar face posibil acest lucru,  în contextul în care își desfășoară activitatea.”

Deși obiectivul  principal este evitarea unui deficit de 9 milioane de asistenți medicali, doamna Iro a declarat că se vor face eforturi mari în acest an și în ceea ce privește asigurarea că practicienii vor furniza pacientului îngrijiri de cea mai înaltă calitate, sigure și eficiente.

“Avem ocazia de a sublinia că nu este vorba doar despre numărul asistenților medicali ci și despre calitatea pe care ne-o dorim.”

“Este vorba despre educație de calitate, reglementări de calitate și condiții de angajare care să permită asistentului medicali să lucreze într-un loc sigur. Avem ocazia de a schimba aceste aspecte.”

În ceea ce privește măsurarea succestului inițiativei, Dna. Iro a afirmat că indicatorii se vor referi la creșterea numărului de personal în formare și a numărului de absolvenți, schimbări privind reglementarea și creșterea implicării asistenților medicali și moașelor în elaborarea politicilor.

Cu toate acestea, a menționat că este cunoscut faptul că ar putea dura câțiva ani până ca inițiativa să aibă un impact deplin.  

În cele din urmă, cei din spatele acestei inițiative sunt motivați de recunoașterea faptului că fără asistenții medicali și moașele aflate la locul potrivit, în momentul potrivit, cu competențele corespunzătoare și în număr corespunzător, scopul realizării  acoperirii universale cu servicii medicale nu va fi atins niciodată.

 “Acest an nu se referă doar la celebrarea sau recunoașterea muncii și contribuției asistenților medicali în ceea ce privește obiectivele de sănătate și sănătatea pentru toți ci este, de asemenea, un moment important pentru a ne pregăti partenerii și guvernele să se implice în  prioritățile de investiție în  profesia de asistent medical și moașă de la nivel global, pentru creșterea numărului acestora.”

Biografie: Elizabeth Iro

Elizabeth Iro a preluat funcția de asistent medical șef al Organizației Mondiale a Sănătății în luna ianuarie 2017. Numirea sa în funcție a avut loc după o absență de 7 ani a acestui post, în cadrul acestei influente organizații mondiale.

Doamna Iro s-a născut în Insulele Cook din Pacific și, înainte a de a se alătura OMS, a avut funcția de secretar de sănătate al țării,  începându cu anul 2012. Este prima asistentă medicală, moașă și femeie care a a ocupat această funcție.  

În acest rol a implementat reforme de consolidare a sistemului national de sănătate, printre care dezvoltarea unui document care înregistrează parcursul privind sănătatea, conturarea Planului Strategic Național de Sănătate și a Planul privind Forța de Muncă Clinică din domeniul sănătății. În primii 25 de ani ai carierei sale a fost asistent medical și moașă, ocupând mai multe posturi în Insulele Cook și Noua Zeelandă.  

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.