Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #16 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 01 Aprilie 2019

Știri din Bruxelles

Anul 2019 – Ediția nr. 16


 Părăsirea UE va face mai dificilă realizarea egalității de gen  

 În curând, îngrijitorii din Belgia ar putea fi autorizați să ofere mai multe servicii de îngrijire pacienților

 UE investește în sănătate după  anul 2020

 Fosta asistentă medicală a lui Stephen Hawking suspendată pe fondul unei abateri secrete: Consiliul Asistenților Medicali și Moașelor (NMC) din Marea Britanie a fost sever criticat

Părăsirea UE ar face mai dificilă realizarea  egalității de gen  

Femeile din Marea Britanie ar putea fi cele care vor regreta Brexit-ul.  Potrivit avizului juridic independent comandat de TUC, toate drepturile sociale în ocuparea forței de muncă, solicitate în prezent de legislația UE, vor fi potențial vulnerabile, dacă Marea Britanie va părăsi UE.  

Înainte de a parcurge acest articol, dorim să subliniem faptul că articolul este publicat de  LabourList, site al Partidului Laburist și de facto împotriva Guvernului Theresa May, lucru care ar putea influența faptele detaliate. Cu toate acestea, presupunem că unele dintre ele sunt utile pentru profesia noastră, în ceea ce privește consecințele neintenționate ale Brexit-ului.

În medie, la nivel mondial, femeile beneficiază de doar 3 sferturi din drepturile legale ale bărbaților. Doar șase țări din lume acordă femeilor drepturi egale, și toate sunt membre ale Uniunii Europene. Belgia, Suedia, Danemarca, Franța, Letonia și Luxemburg au inclus egalitatea de gen în lege.  

Egalitatea de gen este obiectivul fundamental al UE și este recunoscută ca drept fundamental în legislația UE. Din 1973, anul în care Marea Britanie s-a alăturat Uniunii Europene, femeile active profesional au câștigat semnificativ din această puternică susținere a drepturilor lor. Brexit-ul riscă progresul pe care l-a făcut mișcarea femeilor, în ultimii 40 de ani, May angajându-se să ne elimine din Carta Drepturior Fundamentale.  

Legislația UE a extins drepturile la remunerație egală și a consolidat protecția împotriva discriminării bazate pe gen. A îmbunătățit condițiile la locul de muncă pentru femeile însărcinate și proaspetele mame, și a introdus noi drepturi pentru ca părinții să poată beneficia de zile libere.  De asemenea, multe femei beneficiază de drepturi de bază, cum ar fi concediile plătite, care au fost introduse la nivel UE – multe dintre cele 2 milioane de persoane angajate care nu aveau concedii plătite înainte de Directiva privind timpul de lucru, erau femei care lucrau cu jumătate de normă.  

Recent Parlamentul European și Consiliul, au adoptat Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Această nouă legislație abordează problemele cu care se confruntă părinții și îngrijitorii angajați, majoritatea acestora fiind femei. De asemenea, îmbunătățește și dreptul bărbaților de a beneficia de concedii atunci când devin tați, și extinde acest drept pentru al doilea părinte, indiferent de gen.  În cadrul Consiliului, Guvernul Marii Britanii a făcut parte dintr-un grup mic de state membre care au făcut lobby pentru suspendarea legislației.  

Grupul Women’s Budget Group a demonstrat că un milion de locuri de muncă destinate femeilor sunt supuse riscului din cauza acordului lui May privind Brexit-ul, nemaivorbind despre un scenariu fără acord. Prezintă riscuri pentru toți cei aflați în câmpul muncii.  Într-un aviz juridic independent, comandat de TUC,  Michael Ford QC a declarat “toate drepturile sociale privind ocuparea forței de muncă impuse, în prezent, de legislația UE, ar fi potențial vulnerabile” dacă Marea Britanie ar părăsi UE, drepturile femeilor fiind amenințate, în mod special. Este dificil să exagerăm importanța legislației UE în protejarea împotriva discriminării pe criterii de sex. S-ar putea scrie istorie în baza subiectului deciziilor progresiste ale CJUE,care corectează tendințele non-progresiste ale instanțelor naționale.” Aceasta acoperă o legislație extrem de importantă, cum ar fi remunerație egală pentru muncă de valoare egală, dreptul la protecție împotriva discriminării pe motive de sarcină, pensii egale, sancțiuni sporite și compensații pentru discriminarea la locul de muncă.

În prezent, Ordonanțele Europene de Protecție garantează că “victimile infracțiunilor cărora li se oferă protecție împotriva agresorilor dintr-un stat membru UE, vor putea obține o protecție similară, dacă se mută într-un alt stat membru”. Aceste ordonanțe sunt aplicabile în UE și sunt recunoscute pe tot teritoriul UE. Care va fi statutul acestora în Marea Britanie, după ziua ieșirii? Dacă o femeie se confruntă cu violență domestică într-una din țările UE și vine în Marea Britanie, urmată de partenerul ei, va mai fi protejată?  

Și NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) aflat în fruntea și în centrul campaniei de referendum, este acum în pericol. 77% din personalul NHS este reprezentat de femei, iar peste 5% dintre asistenții medicali NHS provin din SEE (cifra crescând până la 20% în Londra ). Consiliul Asistenților Medicali și Moașelor a raportat că, de la referendum, s-a înregistrat o scădere cu 96% a numărului de asistenți medicali din UE care se alătură NHS, lăsând spitalele cu un deficit de aproximativ 40000 de asistenți medicali.  

În curând, îngrijitorii din Belgia ar putea fi autorizați să ofere mai multe servicii de îngrijire pacienților

Acest articol a fost publicat în cotidianul belgian Le Soir la data de 16 martie 2019.

În curând, cadrele medicale vor putea efectua acțiuni suplimentare în beneficiul pacientului, cum ar fi administrarea de picături pentru ochi sau măsurarea glicemiei sau a tensiunii arteriale, a declarat Maggie De Block (Open VLS), ministrul Sănătății Publice, într-un comunicat de presă.  Pentru a putea pune în aplicare aceste noi acțiuni, îngrijitorii vor trebui să participe la 150 de ore de formare.

În total, în Belgia sunt activi 127513 îngrijitori, care lucrează la domiciliul pacientului, în sanatorii, spitale sau în alte instituții de îngijire. În prezent, aceștia pot executa 18 sarcini, în urma delegării de către un asistent medical. Printre acestea se numără: îngrijirea igienică a pacientului, măsurarea pulsului și a temperaturii corpului și luarea măsurilor de prevenire împotriva infecțiilor sau a plăgilor.  

Acum este în competența autorităților federate să adapteze formarea de bază a îngrijitorilor, începând cu 1 septembrie 2019, astfel încât toți îngrijitorii absolvenți să dețină competențele corespunzătoare, în viitor. Îngrijitorii care lucrează deja, vor avea nevoie de formare suplimentară.

Decretul Regal care extinde sarcinile îngrijitorului, va fi publicat la data de 18 martie 2019, în Monitorul Belgian.

UE va investi în Sănătate, după anul  2020

Vești bune! Cu câteva zile în urmă, Comisia Europeană a trimis o comunicare către părțile interesate din domeniul sănătății, subliniind investițiile făcute în legislația anterioară și faptul că UE va continua să investească în sănătate, în perioada de programare 2021-2027.  

Prin includerea unui nou obiectiv politic, fondurile UE vor contribui la implementarea Pilonului European al drepturilor ssociale. Aceste strategii de investire pe termen lung vizează transformarea sistemelor de sănătate ale statelor membre și ale regiunilor, pentru a face față transferului de la îngrijirile centrate pe spitale șiinstituții, la îngijirile comunitare sau la domiciliu, spre integrarea îngrijirilor de sănătate și sociale.    

Peste 8 miliarde de euro au fost investite în peste 7000 de proiecte cu finanțare UE din domeniul sănătății, în perioada 2014-2018. Majoritatea proiectelor susțin promovarea sănătății și educația în domeniul sănătății, reformarea  sistemelor de sănătate, precum și cercetarea și inovarea.  

ACESTE 8 MILIARDE, INCLUSIV CONTRIBUȚIILE UE ȘI NAȚIONALE ÎN CADRUL PROGRAMELOR DE POLITICĂ DE COEZIUNE, AU FOST INVESTITE DUPĂ CUM URMEAZĂ:

 1.3 miliarde de euro în îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale și abordarea inegalităților în materie de sănătate, prin intermediul a 923 de proiecte din 16 state membre.  Țările cu cel mai mare număr de proiecte sunt Germania, Portugalia, Italia, Grecia, Polonia și Ungaria, iar cei mai mari beneficiari de finanțare sunt Croația, Porugalia, Ungaria și Estonia.

Exemplu de proiect: Proximity lab, Bruxelles (Belgia), buget total 1.7 milioane de euro — Proiectul abordează nevoile pacienților cu boli cronice. Mai precis, are ca scop sprijinirea paciențlor din îngrijirea ambulatorie, evitând astfel spitalizarea costisitoare.  Laboratoarele permit testarea unor parametri biologici critici pentru tratamentul continuu al pacienților cu boli cronice.

 1.6 miliarde de euro în reformarea sistemelor de sănătate, cum ar fi consolidarea îngrijirilor primare și susținerea tranziției de la îngrijirea în spitale, 1.738 de proiecte din  16 state membre.  Cel mai mare număr de proiecte a fost înregistrat în Polonia, Bulgaria, Spania, Lituania și Grecia, în timp cei cei mai mari beneficiari de finanțare au fost Polonia, Spania, Cehia și Bulgaria.  

Exemplu de proiect: Susținerea servicilor de îngrijire , Slovacia, buget total 50 de milioane de euro – proiectul a creat peste 3300 de posturi de asistent medical pentru susținerea îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități, cu scopul evitării îngrijirilor insituționale.

 €600 milioane de euro în adoptarea soluțiilor de e-sănătate și digitale, printre care digitalizarea sistemelor naționale de sănătate, prin intermediul a 225 de proiecte din 19 state membre.  Polonia, Spania și Germania sunt țările cu cel mai mare număr de proiecte,  iar Polonia, Spania, Croația și Ungaria sunt cei mai mari beneficiari ai finanțării.  

Exemplu de proiect: Master Patient Index, Franța, Contribuție UE de 180000 de euro— a fost creată o bază de date a registrelor pacienților, la nivel regional, pentru facilitarea identificării pacienților în diferite instituții de îngrijire.

 1.8 miliarde pentru cercetare și inovație, prin intermediul a  1708 proiecte, din 20 de state membre. Spania, Italia și Portugalia sunt țările cu cel mai mare număr de proiecte, iar Spania, Ungaria și Polonia au primit cele mai mari finanțări.

Exemplu de proiect: Fast Breast Check, Italia, contribuție UE de 424.000 de euro. — Proiectul Fast Breast Check dezvoltă un dispozitiv medical îmbunătățit pentru un screening mai performant al cancerului mamar.

INVESTIȚII UE ÎN SĂNĂTATE DUPĂ ANUL 2020:

UE va continua să investească în sănătate în perioada de programare 2021-2027.  Prin includrea unui nou obiectiv politic, fondurile UE vor contribui la implementarea Pilonului European al drepturilor sociale. Acest obiectiv politic, intitulat “O Europă mai socială”, oferă un cadru general pentru punerea în aplicare a investiiilor politicii de coeziune în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, sănătății, locuințelor și incluziunii sociale.  

Aceste modificări necesită investiții diferite de infrastructură, fie în unități de îngrijire primară sau comunitară, fie în investiții mai “ușoare”, cum ar fi programele de prevenire, îngrijirea integrată și formarea forței de muncă, pentru care finanțarea UE va fi un instrument esențial.  

Pentru transformarea sistemelor de sănătate, statele membre și regiunile trebuie să elaboreze strategii de investiție pe termen lung. Trebuie să țină cont de nevoia de infrastructură, capitalul uman, tehnologiiile inovatoare și noile modele de furnizare a îngrijirilor. Finanțarea UE poate și ar trebui să contribuie la toate etapele unor astfel de strategii de investire, în combinație cu alte instrumente, cum ar fi programul InvestEU sau programele naționale. Cu toate acestea, plainificarea atentă a coordonării între fonduri și alte instrumente de finanțare europene și naționale, reprezintă o sarcină strategică pentru statele membre și pentru regiuni.

Comisia asigură că potențialele sinergii între toate programele de sănătate relevante sunt exploatate pe deplin.

Fosta asistentă medicală a lui Stephen Hawking suspendată pe fondul unei abateri secrete: Consiliul Asistenților Medicali și Moașelor din Marea Britanie(NMC) –Marea Britanie a fost sever criticat

Consiliul Asistenților Medicali și Moașelor din Marea Britanie (NMC) a fost sever criticat pentru că a păstrat secretă audierea fostei asistente medicale a lui Stephen Hawking. Potrivit ziarului Telegraph, au apărut multe voci care condamnă astfel de procese judiciare, mai ales că NMC a refuzat chiar și să discute despre motivul pentru care audierea a  avut loc cu ușile închise.

Fosta asistentă medicală a lui Stephen Hawking a fost suspendată în urma unei audieri secrete asupra unor acuzații de abateri grave.   Patriciei Dowdy, în vârstă de 61 ani, i-a fost interzis să își exercite profesia, de când familia savantului a depus o plângere împotriva ei, în anul 2016.

În prezent are loc o audiere a cazului în cadrul Consiliului Asistenților Medicali și Moașelor (NMC), însă detaliile referitoare la acuzații au fost păstrate secrete, fiind interzis accesul publicului și mass-media.

Decizia de a ține procesul în spatele ușilor închise a trezit îngrijorări cu privire la justiția transparentă.

Dna. Dowdy a lucrat pentru autorul lucrării Scurtă istorie a timpului, timp de aproximativ 15 ani și a fost adesea vaăzută împreună cu acesta.  Prof. Hawking a decedat la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din Cambridge, în luna martie a anului trecut, la peste 50 de ani de când fusese diagnosticat cu boala neuronului motor.  

Potrivit detaliilor de pe site-ul NMC,  presupusa abatere a avut loc În Cambridge. Alte documente disponibile public arată că Dna. Dowdy a fost suspendată în luna martie a anului 2016, decizie luată în mod obișnuit, doar când acuzațiile sunt suficient de grave.  Audierea ar putea dura până în ianuarie 2018, dar va rămâne în spatele ușilor închise.

În anul 2004, Elaine Mason, cea de-a doua soție a Profesorului Hawking a fost acuzată că abuza de fiziacian, prin intermediul a zece asistente medicale care îl îngrijeau, după ce acesta a fost dus la spital, în mod repetat, cu leziuni printre care o încheietură rupt, și tăieturi pe față și buze. Poliția nu a intervenit, după ce, atât h Prof. Hawking, cât și Dna. Mason au negat acuzațiile. Nu se știe dacă Dna. Dowdy era una dintre asistentele medicale implicate în plângere.

O sursă apropiată Profesorului Hawking a declarat pentru ziarul Telegraph: “O cunoșteam pe Pat, era minunată. Era pe deplin calificată. Nu știu despre ce este vorba, dar sunt sigur că sunt numai prostii. Iar acum Stephen nu mai este aici ca să o protejeze.”

Matthew McClelland, Director al Departamentului pentru dreptul de practică din cadrul Consiliului Asistenților Medicali și Moașelor (NMC) a afirmat: “Legislația și orientările noastre sunt foarte clare cu privire la faptul că, în mod obișnuit, audierile au loc public. Uneori există motive importante – inclusiv în acest caz –pentru care ținem audierile în privat, pentru a proteja interesele tuturor cetățenilor afectați. Acest aspect este clar în orientările noastre, iar Comisia noastră de audieri, cântărește aceste decizii cu foarte multă atenție. Vom anunța public rezultatele și sancțiunile, în momentul încheierii audierii.”

Faptul că se refuză chiar și discutarea motivelor pentru care audierea are loc cu ușile închise, a ridicat îngrijorări în rândul publicului.

John Hemming, fostul parlamentar și militant pentru justiție transparentă, a declarat: „Justiția pe ascuns nu este niciodată una corectă. Dacă vrei ca oamenii să aibă încredere în autoritățile de reglementarea, atunci trebuie să se facă dreptate – și să fie vizibilă.”

Un purtător de cuvânt al familiei a declarat că familia nu dorește să comenteze cu privire la audierea NMC, dar a menționat că anul trecut a fost o perioadă “dureroasă”.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.