Repere ale implicării OAMGMAMR în programul de revalorizare OAMGMAMR lansează noi cursuri gratuite pe platforma națională de cursuri online Asistenții medicali generaliști absolvenți ai Programului special de revalorizare a calificării vor beneficia de recunoastere profesională automată pe teritoriul UE, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a modificării Directivei 2005/36/CE SITUAȚIA PROFESIEI DE ASISTENT MEDICAL LA NIVEL MONDIAL 12 Mai | Ziua Internațională a Asistentului Medical
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #17 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 08 Octombrie 2019

ȘTIRI DIN BRUXELLES

Anul 2019 – Ediția nr. 17

Cuprins

Noul Comisar (candidat) pentru sănătate: Stella Kyriakides

Brexit-ul ar putea aduce mii de asistenți medicali în Belgia, însă posturile din alte părți vor fi pierdute 

Directiva îngrijirilor transfrontaliere a avut un impact prea mic până acum, avertizează auditorii UE

Liderii din domeniul sănătății din Regatul Unit se adresează guvernului pentru a opri Brexit-ul fără acord

Evenimente viitoare

Noul comisar (candidat) pentru Sănătate:  Stella Kyriakides

La data de 10 septembrie, președintele ales, Ursula  von der Leyen, a alocat portofolii membrilor (în continuare candidați) ai următorului Colegiu al Comisarilor UE. A nominalizat-o pe Stella Kyriakides, parlamentrarul cipriot, în funcția de Comisar European pentru sănătate.

În present, Dna.  Kyriakides este parlamentar în Cipru, unde reprezintă Nicosia, din anul 2006.  Membru al Partidului Democratic Rally, care face parte din Partidul Popular European de centru-dreapta și, de asemenea, a servit ca Președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Având formare de psiholog clinic, comisarul nominalizat este un susținător vechi al campaniei privind creșterea conștientizării în ceea ce privește cancerul la sân și a lucrat la probleme  de politică în domeniul sănătății în legislatura cipriotă.

Cipru se numără printre puținele țări care a ascultat apelul dnei Ursula von der Leyen de a nominaliza candidate de sex feminin, pentru a asigura echilibrul de gen în următoarea Comisie. Până acum, 11 țări au nominalizat candidați de sex masculin, în timp ce șapte au nominalizat femei.

Stella Kyriakides, 63 de ani, este pacient care suferă de cancer la sân, fiind fiica unui pacient care a sufeit de cancer la sân și fostul președinte al celui mai important grup de pacienți cu cancer la sân, de pe Continet:  Europa Donna. De asemenea, s-a dovedit a fi operator politic compentent și solidar, potrivit persoanelor care au văzut-o în acțiune în Parlamentul Cipriot. 

Președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, i-a oferit Dnei. Kyriakides  un set de priorități cu implicații politice, printre care asigurarea  “furnizării de medicamente la prețuri accesibile” și îmbunătățirea comunicării în privința vaccinurilor, pe fondul unui val de dezinformare și skcepticism.  De asemenea, va depinde de Jyriakides dacă va fi depășit impasul în ceea ce privește evaluarea tehnologică, întrucât o minoritate puternică a țărilor membre continuă să se revolte împotriva insistenței Comisiei de a adopta rapoarte științifice comune.  

Conducerea unei birocrații administrative extinse nu se află pe CV-ul dnei Kyriakides, însă a întâmpinat provocarea de a determina statele membre să adopte inițiativele din domeniul sănătății, de la Bruxelles. În timpul mandatului său ca președinte al grupului Europa Donna,  din anul 2004 până în 2006, capitalele au manifestat rezistentă față de implementarea rezoluției Parlamentului European privind cancerul la sân, care includea noi standarde de screening și tratament.  Pentru a răspunde, Kyriakides a stabilit un program de formare pentru susținătorii de pe întregul Continent, învățându-i atât știința cancerului la sân, cât și arta lobbyingului.  

De asemenea, s-a dovedit abilitată de adversarii ideologici agreabili.  Membru al Parlamentului cipriot din anul 2006, Kyriakides este vicepreședintele Partidului Democratic Rally de centru-dreapta și apropiată președintelui  Nicos Anastasiades.

“Este în regulă  să ceri să fii membru, dar emoțiile nu te vor duce mai departe,” a declarat  Kyriakides pentru Cancer World, în anul 2005. “Ești în pericolul de a fi văzută ca un pacient cu cancer la sân care vorbește despre experiența sa personal și nu aceasta este ideea. Trebuie să punem în valoare o voce calificată  și responsabilă.”

Însăși Kyriakides are experiențe  personale profund cu cancerul la sân.  Când a împlinit 40 de ani, a descoperit un nodul la sân. În ciuda faptului că această boală i-a ucis mama, doctorii au fost sceptici că ar fi fost malign.  Dar era, și a trebuit să meargă în Regatul Unit pentru radiologie. Cancerul a recidivat în anul 2004, nu la mult timp după ce a preluat conducerea grupului Europa Donna.

A declarat pentru Cancer World că decizia ei de a studia psihologia își poate avea rădăcinile în faptul că  “am trecut prin experiența cancerului la sân cu mama mea,  în perioada adolescenței, și doream să învăț mai mute despre cum funcționează oamenii.” Mamai ei a decedat în urma bolii, în timp ce  Kyriakides  își susținea examenul de masterat în inadaptabilitattea copilului, la Universitatea din Manchester. De aemenea, Kyriakides va avea sarcina de a prezenta Planul European pentru combaterea cancerului, probabil cea mai importantă componentă a platformei Partidului European al Poporului, înainte de alegerile europene din luna mai.  

Cunoștințele dnei. Stella Kyriakides în ceea ce privește sănătatea de la nivel euopwan și înțelegerea sa privind susținerea pacientului, ar putea reprezenta o bază solidă pentru viitoarea colaborare dintre Comisie și ocietatea civilă, în interesul sănătății publice. ’

Puteți vedea aici lipsta completă a candidaților la funcția de Comisar,  publicată de Comisie. https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5542_en.htm

Noua Comisie urmează să preia funcția la data de 1 noiembrie, dar nominalizații vor deveni Comisari doar dacă sunt cu toții confirmați de Parlamentul European.

Desigur, Secretariatul ENC vă va ține la curent.

Brexit-ul ar putea aduce mii de asistenți medicali în Belgia, însă posturile din alte părți vor fi pierdute  

Întrucât se apropie ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Belgia se confruntă cu știri mixte în domeniul muncii.

Unul dintre efectele Brexit-ului va fi  sosirea pe piața europeană a până la 36 de mii de asistenți medicali calificați , potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Nottingham. Dr. Georgia Spiliopoulos de la Școala pentru Studii Internaționale  și  Profesorul Stephen Timmons  de la Școala de afaceri a universității au discutat cu asistenți medicali migranți din UE și din afara UE, care lucrează în Regatul Unit, și a descoperit că nivelul de discrimimare și ostilitate a crescut în țară de la referendum-ul din iunie 2016, care a determinat părăsirea UE de către Regatul Unit.

Asistenții medicali au spus că s-au confruntat cu creșteri ale incidentelor rasiste, atât din partea colegilor din serviciile de sănătate, cât și din partea membrilor comunității, deși personalul de conducere al spitalul i-a susținut, în general.

Rezultatul referendum-ului a fost interpretat de către asistenții medicali din UE și din afara UE, care lucrează în NHS, ca un semnal că migranții nu sunt bineveniți în Regatul Unit și că iau în considerare posibilitatea de a migra în altă parte,” Dr. Spiliopoulos a afirmat într-o declarație : “ Rezultatele noastre au implicații grave pentru îngrijirea pacientului. Deja există un deficit al personalului de asistență medicală , cu un  număr estimat de 36 de mii de posturi vacante.”

Cu toate acestea, asistenții medicali respectivi nu intenționează neapărat să se întoarcă în țările de origine. Întrebați unde ar putea să se mute, asistenții medicali intervievați au menționat Germania, Franța și Belgia ca posibile destinații.  Și Belgia se confruntă cu o reducere a numărului de asistenți medicali, , cu multe posturi rămase neocupate. Potrivit lui  Joëlle Durbecq de la Universitatea clinică  Saint-Luc rezultatul ar putea fi , “ prima veste bună în privința Brexit-ului.”

Întrucât premierul britanic Boris Johnson face un tur al capitalelor Europene în căutarea unui nou acord amenințând, în același timp, cu părăsirea Uniunii Europene pe data de 31 octombrie, fără vreun acord, Camera de comerț flamandă Voka a avertizat că un astfel de rezultat ar putea duce la o recesiune begliană, cu prețul a peste 28 de mii de posturi.

Dacă economia germană nu este capabilă să recupereze în termen scurt , și în zece săptămâni vine un Brexit dur, șansa unei recesiuni în  Flandra, este destul de mare,” a declarat economistul șef  Bart Van Craeynest. Un Brexit fără acord ar putea aduce 28 de mii de posturi în regiune, a adăugat acesta.  

Edward Roosens, economist șef pentru Federația Întreprinderii Belgiene, a avertizat că guvernul federal și cel flamand trebuie să fie implementate cât mai curând posibil, pentru a putea face față presiunilor că ar putea avea loc un Brexit dificil, precum și o posibilă recesiune. În Flandra, precum și la nivel federal, partidele continua negocierile.  

Puteți găsi întregul studiu aici https://www.nottingham.ac.uk/asiaresearch/documents/policy-briefs/policy-report-spiliopoulos.pdf

Directiva îngrijirilor transfrontaliere a avut un impact prea mic până acum, avertizează auditorii UE

La data de 4 iunie,  Curtea europeană de conturi (ECA) a publicat un raport, care arată că doar foare puțini dintre pacienți solicită rambursarea tratamentului accesat în străinătate și că schimburile de date de sănătate ale pacienților se desfășoara doar între două state membre noridice. Curtea europeană de conturi este a cincea instituție a Uniunii Europene și a fost înființată în anul 1975 la Luxemburg, cu scopul îmbunătățirii management-ului financiar UE. Rolul principal al ECA este de a verifica la nivel extern dacă bugetul Uniunii a fost implementat corect, și anume dacă fondurile UE au fost cheltuite în mod legal și cu o gestionare solidă.  În ciuda denumirii sale,  ECA nu deține nicio funcție jurisdicțională, ci este, mai degrabă, o agenție profesională de audit extern de investigare.  ECA trebuie să includă în rapoartele sale, problemele în atenția Statelor membre și a instituțiilor UE; să publice rapoarte anuale generale și specifice, precum și rapoarte speciale privind auditurile sale de performanță.  

Potrivit raportului în chestiune,  la șase ani de la intrarea în vigoare a Directivei Îngrijirilor medicale, există un singur flux de prescrieri electronice în întreaga UE; din Finlanda către Estonia, și aproximativ 50 au fost procesate de farmaciile estoniene într-o lună.  

Nici referitor la istoricul electronic ale pacienților , perspectiva nu este mai bună. Doar două state membre pot primi istorice electornice ale pacienților, în acest moment: Luxemburg și Republica Cehă. Chiar și așa, sistemul este folosit puțin spre deloc, întrucât nicio țară nu și-a dezvoltat încă sistemul de trimitere.

În raportul lor, auditorii au analizat acest mic progres. În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a raportat că se aștepta ca, în anul 2018, un număr total de 12 state membre să înceapă schimbul de date ale pacienților în mod regulat, lucru care ar fi trebuit să evolueze într-o practică acceptată a sistemelor naționale de sănătate, până în anul 2019.  

ECA a considerat aceste previziuni “exagerat de optimiste” și a concluzionat că Comisia nu a evaluat adecvat cât de eficientă din punct de vedere al costurilor se va dovedi a  fi, infrastructra e-Sănătate din întreaga Europă. În ansamblu, Comisia a cheltuit aproximativ 50 de milioane de euro pentru a pune proiectul în mișcare.  

Ca răspuns la raport, executivul UE a argumentat că nu poate face nimic ca să determine Statele Membre să participe, din moment ce această cooperare este voluntară.

Mai mult decât atât, schimburile de date de sănătate depind de pregătirea tehnică a fiecărei țări, și, până în acest moment, doar 10 state membre au raportat, în anul 2017, că  dețin servicii de prescriere electronica disponibile. Statele membre ar trebui să aibă, în primul rând, un sisteme de sănătate național electronic, pentru a se putea alătura portalului de la nivel UE, a fost subliniat în raport.  

După cum a subliniat Comisia, îngrijirea medicală reprezintă o compotentă națională, ceea ce înseamnă că depinde de fiecare membru să decidă cum gestionează și își organizează sistemele de sănătate. Și aceasta ar putea fi cea mai dificilă sarcină, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă, un membru al grupului ECA care a elaborat raportul.

“Aceasta este chestiunea politică. Îngrjirea medicală este 100% o component națională. Poate ar fi interesant să luăm în considerare o schimbare, deoarece este foarte important pentru cetățenii UE,” a decșlarat oficialul ECA.

De asemenea, auditorii au subliniat că numărul cetățenilor care au solicitat rambursarea conform Directivei, este foarte mic. Doar 200,000 de solicitări sunt depuse pe an, în timp ce 17 milioane de cetățeni trăiesc în alte țări UE și aproximativ un milion și jumătate sunt lucrători activi transfrontalieri.

În schimb, două milioane de cetățeni se folosesc de dreptul de a solicita rambursare în cadrul EHIC (Cardul European pentru asigurări de sănătate), sistemul care a precedat Directiva și care o completează, în prezent.

Doar o minoritate a potențialilor pacienți își cunosc dreptul de a solicita îngrijire medicală în străinătate, a notat ECA în raportul său.

Recomandări

Cu toate acestea, problema este mai mult decât o lipsă de comunicare. Elementele intrinseci ale Directivei par a fi și ele o povară. Auditorii au descoperit în anchetele lor că cerința de a plăti în avans pentru tratamentele medicale în străinătate reprezintă o problemă pentru pacienți.

De asemenea, faptul că unui cetățean polonez, de exemplu , care este supus unei intervenții chirugicale în Germania, i se rambursează doar sum ape care ar fi cheltuit-o în Polonia, semnificativ mai mică decât pe cea care a cheltuit-o în mod real, ar putea să îl descurajeze să se folosească de dreptul acordat de Directivă.  

Auditorii au recomandat Comisiei să evalueze rezultatele obținute până acum în ceea ce privește schimburile de date de sănătate transfrontaliere.De asemenea, i s-a solicitat Comisiei să susțină Punctele Naționale de Conatac și să le comunice mai bine pacienților drepturile pe care le au. Comisia a aprobat recomandările într-un răspuns official.  

Auditorii vor prezenta raportul Parlamentului European și Consiliului UE și vor ajunge și la Parlamentele Naționale.  

Puteți găsi raportul complet aici https://www.eca.europa.eu/en/Pages/DocItem.aspx?did=49945

Liderii din domeniul sănătății din Regatul Unit se adresează guvernelor pentru a opri Brexit-ul fără acord

La data de 22 august, într-o scrisoare adresată primului ministru, șefii a 17 colegii regale și organizații de caritate din Regatul Unit, declară că clinicienii sunt „incapabili să își asigure pacienții”  că starea lor de sănătate și îngrijirea  nu vor fi afectate și că au „îngrijorări semnificative cu privire la deficitul de materiale medicale” chiar dacă guvernul a afirmat că lucrează cu sectorul sănătățiii pentru „pregătiri intense”.

Scrisoarea, coordonată de Colegiul Regal al Medicilor, este semnată de șefii unor organizații printre care Asociația Dentară Britanică, Societatea Farmaceutică Regală, Îngrijirea Rinicihiului UK și Colegiul Regal pentru Medicina de Urgență. Aceasta solicită ca Secretarul pentru sănătate și îngrijire socială, Matt Hancock, să facă parte din Comitetul de ieșire din UE, condus de Michael Gove, care este responsabil  de planificarea fără acord.

Semnatarii susțin că – având în vedere dimensiunea NHS – fără planificare suficientă, chiar și cele mai mici probleme ar putea avea „consecințe uriașe asupra vieților a milioane de oameni „.

„Publicul așteaptă imparțialitate din partea noastră, pe bună dreptate, și pur și simplu suntem incapabili să asigurăm pacientul că starea sa de sănătate și îngrijirile nu vor fi afectate negativ de ieșirea Regatului Unit din UE.” În ciuda conversațiilor în curs de desfășurare cu Departamentul pentru Sănătate și Îngrijire Socială, există de asemenea, „îngrijorări semnificative cu privire la deficitul de materiale medicale„, se mai menționează în scrisoare. „Întârzierile la frontier ar putea exacerba actualele probleme privind aprovizionarea și ar putea creea posibilitatea reală ca medicația salvatoare de vieți să întârzie a fi transportată de-a lungul Canalului.”

Au existat îngrijorări că, în cazul unui Brexit fără acord, vor exista ambuteiaje la Dover și Calais și controale vamale mai lungi.

Guvernul a declarat că elaborează planuri de urgență pentru crearea unui debit mai mare de feriboturi pentru medicamente și alte provizii vitale pe alte rute. Mai mult de două treimi din importurile farmaceutice ale Regatului Unit provin din UE.  Săptămâna trecută, guvernul a anunțat  o licitație pentru un contract în valoare de 25 de milioane de euro, pentru servicii de transport expres, de marfă pentru  furnizarea medicamentelor cu termen scurt de valabilitate, în decursul a 24 de ore.

Companiile farmaceutice au fost sfătuite să creeze stocuri de medicamente pentru șase săptămâni.

Novo Nordisk, care produce insulină, a declarat pentru BBC că deține stocuri pentru 18 săptămâni în Regatul Unit și că a asigurat debitul de  feriboturi pentru reînoirea acestora.  

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială a spus că guvernul face  „tot ce este necesar pentru a se pregăti să părăsească UE la data de 31 octombrie, oricare ar fi circumstanțele„. Și a mai spus că lucrează în colaborare strânsă cu sistemul și industria de sănătate și îngrijire asupra

pregătirilor intense „. „Pacienții pot fi liniștiți că planurile noastre ar trebui să asigure că stocul de medicamente și produse medicale rămâne neîntrerupt și că vor continua să primească îngrijiri de același standard excelent ca și până acum.”

Dar Saffron Cordery, director executive adjunct al NHS Providers, care reprezintă spitalele și alte trusturi din Anglia, a declarat: „Suntem într-o situație foarte  dificilă, în ciuda tuturor planificărilor ce au loc în sistemele de sănătate și îngrijire socială. Cred că trebuie să ne îndreptăm atenția asupra acelor produse  care nu pot fi stocate – produsele cu termen scurt de valabilitate cum ar fi cele pentru radioterapie, medicamente care necesită refrigerare.

Liderii din domeniul sănătății au susținut  că NHS va fi deja suprasolicitat la data de 31 octombrie, având în vedere că se apropie iarna și riscul cazurilor de gripă va crește, menționând că există o tulpină virulentă de gripă în Australia, care a pus mare presiune asupăra spitalelor, iar ce se întâmplă acolo este, de obicei, un indiciu a ceea se va întâmpla în Europa.

Puteți citi întreaga scrisoare aici https://www.rpharms.com/about-us/news/details/We-write-to-the-PM–about-healthcare-and-no-deal-Brexit

Evenimente viitoare

Conferința de nivel înalt Programe de sănătate UE de la Bruxelles

Conferința va evidenția rezultatele actualului și anteriorului program de Sănătate UE și va prezenta noua abordare în viitorul Cadru Financiar Multianual  pentru 2021-2027.

Evenimentul va fi găzduit de Vytenis Andriukaitis, Comisar European pentru Sănătate, și este organizat de Agenția Executivă pentru sănătate, agricultură și alimente, cu sprijinul Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei Europene.  

Evenimentul va fi transmis online și persoanele interesate îl pot urmări de la distanță.  

Mai multe informații, cu 5 zile înainte.

Când? 30 septembrie 2019
Cine organizează? Comisia Europeană
Cui se adresează? Beneficiari ai programelor de săntate, factori de decizie politică, cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, reprezentanți ai organizațiilor interguvernamentale, ONG-urilor, organizațiilor societății civile.
Unde? The Square, Mont des Arts, Bruxelles, Belgia
Limba? Engleză
Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2020 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.