Repere ale implicării OAMGMAMR în programul de revalorizare OAMGMAMR lansează noi cursuri gratuite pe platforma națională de cursuri online Asistenții medicali generaliști absolvenți ai Programului special de revalorizare a calificării vor beneficia de recunoastere profesională automată pe teritoriul UE, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a modificării Directivei 2005/36/CE SITUAȚIA PROFESIEI DE ASISTENT MEDICAL LA NIVEL MONDIAL 12 Mai | Ziua Internațională a Asistentului Medical
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #18 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 18 Noiembrie 2019

ȘTIRI DIN BRUXELLES

Anul 2019 – Ediția nr. 18

Cuprins

Întâlnire de succes cu dl. Fidanza, membru PE

Audierea Comisarului desemnat, Sylvie Goulard

Germania are în vedere Mexicul pentru combaterea crizei de asistenți medicali 

Infecția cu streptococul de tip A din Marea Britanie: Asistenții medicali districtuali – cea mai probabilă cauză a epidemiei

Ce viitor au studenții asistenți medicali din Belgia?

Întâlnire de succes cu dl. Fidanza, membru PE

După cum știți, la data de 2 octombrie, Prof. Koutroubas – Consilierul nostru principal pentru politici –  a fost primit la sediul PE din Bruxelles, de către Dl. Carlo Fidanza, membru PE, membru al Comisiei IMCO a PE, la solicitarea celui din urmă.  Întâlnirea a reprezentat o ocazie excelentă pentru ca Prof. Koutroubas să îl informeze cu privire la actualele domenii de activitate ale ENC, insistând asupra recentului publicat Cod de Etică și asupra Actului îngrijirilor medicale, asupra necesității de a revitaliza procesul de dialog între Comisie și părțile interesate privind sănătatea și antreprenoriatul din domeniul profesiilor liberale și, desigur, asupra dorinței noastre ca Parlamentul să monitorizeze procesul aplicării Directivei privind proporționalitatea.  

Dl. Fidanza i-a mulțumit Prof. Koutroubas pentru broșura elegantă și ne-a încurajat să ne creștem contactele cu membrii PE care ne cunosc domeniul și ne înțeleg sectorul, pentru a crea un grup informal prietenos, în cadrul PE, pentru a discuta toate problemele actuale de interes pentru profesiile noastre și posibile sinergii între părțile interesate și PE.  

Audierea Comisarului desemnat, Sylvie Goulard

După cum știți, la data de 2 octombrie, Comisiile Piață Internă, precum și Industrie, Cercetare și Energie, ale Parlamentului European, au chestionat-o pe dna. Sylvie Goulard, candidatul francez pentru Piața Internă, din cadrul Colegiului Comisarilor Europeni, condus de  Dna. Ursula von der Leyen.

În discursul său introductiv, Dna. Goulard a subliniat importanța completării pieței interne pentru servicii și industrie. A subliniat necesitatea de a pemite companiilor să contribuie la creșterea economică, inclusiv prin susținerea IMM-urilor și reducerea birocrației. De asemenea, a menționat economia circulară și a făcut referire la oportunitățile pe care le-ar putea aduce soluționarea crizei climatului, în industria Europeană.  De asemenea, dna. Goulard a ridicat probleme legate de lipsa egalității fiscale între Statele Membre UE și necesitatea de a exista un salariu minim echitabil în UE. A anunțat că va fi prezentată o nouă lege privind Serviciile Digitale, menționând, de asemenea, că trebuie atins un echilibru între libertate și securitate.

Membrii PE au înaintat întrebări cu privire la modul în care Comisarul desemnat are de gând să securizeze cele patru libertăți ale Pieței Unice : bunurile, serviciile, persoanele și capitalul – și să se asigure că Legea Serviciilor Digitale nu va crea noi obstacole în Europa. Neutralitatea rețelei trebuie protejată, au subliniat unii membrii PE. De asemenea, a fost abordată problema necesității aplicării corespunzătoare a normele Pieței Unice. În ceea ce privește inteligența artificială, Dna. Goulard a reiterat că noua Comisie va veni cu propuneri în primele 100 de zile de la preluarea funcției.

De asemenea, membrii i-au adresat întrebări cu privire la implicarea în investigațiile din Franța  și ale Oficiul European  de Luptă AntiFraudă (OLAF), în ceea ce privește plățile personalului, atunci când era membru PE, precum și  remunerațiile pe care le-a declarat în cadrul unui grup de experți cu sediul în SUA. Comisarul desemnat a negat  orice infracțiune, referindu-se la principiul prezumpției inocenței și a menționat că procedura administrativă a PE a fost încheiată.

De asemenea, membrii PE au ridicat problema Fondului European de Apărare, Programul UE Europa Digitală, e-comerț, 5G și slaba implementare a normelor UE în anumite domenii legate de piața internă.

Puteți urmări înregistrarea video aici: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/hearing-of-sylvie-goulard-commissioner-designate-internal-market_13227_pk

La finalul audierii, Președinții de Comisii –  Petra De Sutter (Grupul Verzilor/ALE, BE) și Adina-Ioana Vălean (PPE,  RO) au organizat un punct de presă în afara sălii de reuniune: puteți viziona aici: https://www.europarl.europa.eu/ep-live/fr/other-events/video?event=20191002-1730-SPECIAL-PRESSER-4Q2

La data de 9 octombrie, în urma unei întâlniri cu reprezentanții grupurilor politice din ambele comisii, în care diferite facțiuni politice și-au manifestat îngrijorarea cu privire la Goulard, Comisia IMCO a PE a oferit candidatului francez pentru funcția în cadrul Pieței Interne și Apărare, un chestionar de 11 pagini. Întrebările suplimentare se concentrează pe conținutul și activitățile ei anterioare, cu privire la acuzațiile că ar fi folosit un asistent al PE pentru activitatea politică locală, cu privire la activitatea ei din cadrul unui grup de experți din SUA și cu privire la dimensiunea portofoliului ei. 

Întrucât comisarul desemnat al Franței nu a reușit să îi convingă pe membrii PE, a fost eliberată de problemele etice și legale. A fost nevoită să îi convingă încă o data pe membrii PE că este potrivită pentru funcție. A fost ultima ei șansă de a convinge PE, răspunzând la un nou set de întrebări.

În cele din urmă, membrii PE au respins candidatura dnei Sylvie Goulard în funcția de următor Comisar European al Franței,  dând o lovitură Președintelui francez Emmanuel Macron și viitorului Șef al Comisiei, Ursula von der Leyen.

Comisiile pentru Piața internă și Industrie au votat în secret: 82 de membri ai comisiei au votat împotrivă, 29 pentru și unul s-a abținut, potrivit oficialilor Parlementului și mai multor membrii PE.  

Mare parte din criticile aduse dnei. Goulard au fost conduse de PPE, iar câțiva membrii PE suspectează că blocul de centru dreapta dorea să se răzbune pe Macron, după ce acesta a contracarat Campania liderului PEE –  Manfred Weber, pentru președința Comisiei.

Sylvie Goulard nu este primul candidat refuzat de Parlamentul European, propus de Dna. Von der Leyen.  Până acum, membrii PE au mai respins împreună cu dna. Goulard, pe candidatul Ungariei László Trócsányi propus pentru funcția de Comisar al relației cu vecinii UE și pe candidatul României, dna. Rovana Plumb, nominalizată în funcția de Comisar pentru Transporturi. Acesta este cel mai mare număr de candidați la funcția de Comisar, pentru care s-a votat împotrivă.

Așteptăm noii candidați ai Ungariei, României și Franței.  

Germania are în vedere Mexicul, pentru combaterea crizei de asistenți medicali

Lipsa personalului calificat de îngrijiri din casele de îngrijiri din Germania, a determinat o vizită la Mexic a Ministrului Sănătății, Jens Spahn, care a solicitat lucrătorilor din domeniul îngrijirilor din Mexic, să ia în considerație mutarea locului de muncă în Germania.  

Spahn a călătorit la Mexic, ca parte a unei acțiuni de recrutare ce are ca scop redresarea deficitului de asistenți medicali și personal auxiliar din casele de îngrijiri din Germania.  Într-un video postat pe Twitter, a declarat că această călătorie a avut ca scop „a ajuta la acelerarea procesului prin care asistenții medicali din Mexic pot veni în Germania.” A declarat că procedurile privind viza și recunoașterea calificărilor profesionale vor fi accelerate pentru personalul mexican calificat.

De asemenea, ministrul s-a întâlnit cu 15 reprezentanți ai instituțiilor locale de formare și i-a invitat să viziteze Germania, pentru a se familiariza cu sistemul german de îngrijri și pentru a recruta lucrători mexicani.

Sectorul îngrijirilor din Germania este profund neatractiv pentru mulți dintre lucrătorii naționali din cauza salariilor mici, a volumului excesiv de muncă și a raportărilor privind abuzul față de  personal  și pacienți. Industria se bazează pe o mie de lucrători străini. Spahn a declarat că în prezent sunt între  50000 și 80000 de posturi vacante în casele de îngrijiri și spitale.

În luna ianuarie, DW a raportat că sectorul îngrijirilor face eforturi mari pentru a ocupa în jur de 38000 de posturi și că pentru fiecare 100 de posturi vacante existau pe piață doar 26 de lucrători calificați neangajați.  

Guvernul german și-a stabilit să obțină cu 10% mai mulți stagiari pentru sector, până în 2023. La începutul acestui an, a înscărcinat mai multe ministere să abordeze acest deficit, ceea ce a determinat vizite de profil înalt în țări precum Kosovo și Filipine, în această vară.  

Rezolvarea acestei probleme a devenit deosebit de urgentă, întrucât numărul persoanelor care au nevoie de îngriiri se așteaptă să crească dramatic, în următoarele decenii: de la 3,3 milioane în 2017, la 4 milioane până în 2030 și 5,3 milioane până în 2050, potrivit predicțiilor oficiale guvernamentale. 

Deficitul persistă, în ciuda populației în creștere a Germaniei, cu peste 2 milioane din anul 2015 și până în prezent, în cea mai mare parte ca rezultat al crizei migranților din Europa, prin care un număr mare de persoane au traversat Mediterana,  căutând o nouă viață în cea mai mare economie a Europei.  

Infecția cu streptococul de tip A în Marea Britanie:  Asistenții medicali districtuali cea mai probabilă cauză a epidemiei

Cea mai probabilă cauză a unei epidemii bacteriene, care s-a soldat cu moartea a 15 persoane, au fost echipele de asistență medicală districtuală, potrivit unui document obținut de BBC.

Cel puțin 33 de persoane din Essex au fost infectate de tulpina bacteriei invazive Streptococul de Tip A (iGAS). Dosarele obținute arată că, din cele 32 de cazuri identificate inițial în zonă, 29 fuseseră anterior vizitate de asistenți medicali de la  Provide a Community Interest Company (întreprindere socială) care furnizează o gamă largă de servicii sociale și de îngrijire a sănătății.

Urmează a fi lansată o anchetă independentă, cu privire la această epidemie care a răpus 13 vieți. Mid Essex Clinical Commissioning Group (CCG) a chemat o echipă pentru a cerceta răspândirea bacteriei invasive Streptococ de tip A.

Mid Essex Clinical Commissioning Group (CCG) a declarat că ancheta privind cauza continuă.

Provide a declarat că deține „politici solide de prevenire a infecțiilor” și este posibil să nu fie cunoscută niciodată, cauza infecției.

BBC a depus o cerere, în temeiul Legii Libertății de informare, la Serviciul de Sănătate Publică din Anglia  (PHE) și la CCG, care a supravgheat cheltuielile de sănătate din zonă, solicitând documente cu privire la epidemie.  

O notă informativă primită de la PHE declara: „Cea mai probabilă ipoteză în ceea ce privește cauza epidemiei, este contactul cu și transmiterea prin serviciile de asistență medicală districtuslă, din zonă.”

Se menționa faptul că 31 din cele 32 de cazuri cunoscute la acel moment, intraseră în contact cu asistenții medicali districtusli, cu 14 zile înainte – majoritatea cu angajați ai Provide. Cu toate acestea, niciun asistent medical nu a intrat în contact cu toate cazurile și, cel mai mare număr de cazuri cu care a intrat în contact un asistent medical, a fost de 7.  

“Un istoric excelent”

Întrebați despre legătura cu asistenții medicali, la data de 26 iunie, ziua în care a fost distribuită nota informativă, PHE a declarat pentru BBC „încă nu am identificat cauza„.

Epidemia a fost identificată, pentru prima dată, în luna februarie în Braintree, răspândindu-se, apoi, în Chelmsford și Maldon.

Alte cazuri au fost descoperite retrospectiv, datând din luna decembrie 2018.  

Provide a declarat că deține „un istoric excelent” al prevenției infecțiilor și că a lucrat cu  CCG, PHE și NHS Anglia pentru a înțelege cum s-a transmis infecția și pentru a o împiedica să se mai răspândească.  

Într-o declarație, a afirmat: „În primul rând, dorim să retransmitem condoleanțele  noastre celor afectați de epidemie. Identificarea cauzei exacte a epidemiei este deosebit de complicată. Nu toate cazurile au intrat în contact cu echipa noastră.  Majoritatea pacienților noștri sunt tratați la domiciliu, nu într-un cadru separat, precum spitale, unde este poisibil controlul accesului și menținerea în permanență a controlul asupra nivelurilor infecțiilor. Drept urmare, nu este posibilă identidicarea cauzei exacte a epidemiei, din cauza acestei serii de factori implicați.”

Compania a adăugat că lua parte la o anchetă independent, în ceea ce privește epidemia.  

Numărul deceselor crește la 14 în epidemia cu Streptococul de tip A

Analiză independentă a epidemiei cu Streptococul de tip A

Mediile de lucru ale asistenților medicali au fost dezinfectate după 14 decese

CCG a declarat că Provide a primit calificativul  „extraordinar”  din partea Comisiei pentru calitatea îngrijirilor, în luna martie, și că, întrucât pacienții afectați primeau îngrijiri medicale în comunitate, nu au putut oferi concluzii ale anchetei, la acest moment.  

A declarat: „pentru a ne asigura că am atenuat riscul unei răspândiri mai largi a infecției, Provide a stabilit măsuri îmbunătățite de prevenire a infecțiilor și continuă să fie riguros aplicate în zonă.”

După descoperirea focarului, secțiile de asistență medicală au fost dezinfectate în profunzime și au fost puse în aplicare măsuri  suplimentare de prevenire a infecțiilor, a adăugat CCG.

Ce viitor au studenții asistenți medicali din Belgia?

La data de 21 octombrie, ziarul Belgian la Libre a publicat un documente de poziție al lui Inès Demaret, profesor de fiolosofie, sociologie și etică, de mai bine de 20 de ani, în școlile de asistență medicală, atât ale Universității Helha, cât și într-o școală de asistenți medicali înregistrai. (IESCA). Am considerat că este interesant să îl împărtășim cu dumneavoastră. În mod evident, articolul pe care urmează să îl cititți, nu exprimă opiniile ENC, ci este menit să lanseze o dezbatere, să fie un stimul pentru gândire și acțiune, la nivel local și European.  

“Din ce în ce mai mulți studenți asistenți medicali renunță la formare sau abandonează profesia, la puțin timp după debut. A venit vremea să îi sprijinim!

Cu aproape o lună în urmă, au fost finalizate deliberările celei de-a doua sesiuni și mă opresc pentru o clipă la situația studenților din sectorul paramedical. În luna iunie, asistenții medicali seniori au inițiat „Marțea în haine albe” pentru a solicita o îmbunătățire a condițiior de lucru, dar ce se va întâmpla cu viitorii furnizori de îngrijiri?  Sunt la fel de dezamăgiți ca și profesioniștii  de pe teren?

Situația actuală

Prima observație: numărul înscrierilor în școlile de asistență medicală au scăzut de trei ani și este valabil șli pentru anul acesta.  A doua observație: din ce în ce mai mulți studenți renunță în anul II, o perioadă în care confruntarea cu realitatea domeniului se face pe termen lung. În al treilea rând, chiar și mai îngrijorător:  tinerii absolvenți, după abia un an de muncă, se gândesc la o nouă carieră. Se simt deja extenuați și dezamăgiți.  În ritmul acesta, ne putem întreba foarte serios: cine va avea grijă de noi mâine? Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici?  

Câteva explicații

În ultimii trei ani, învâțământul pentru asistenți medicali a fost prelungit cu un an pentru absolvenții universitari și cu șase luni, pentru posesorii de brevet, în conformitate cu cerințele europene, deoarece numărul de ore de formare nu era suficient. Această noutate a permis o reînoire a curriculei, mai adaptată evoluției medicinei și societății, dar și mai complexă.  Nivelul a crescut și au apărut noi cursuri.  Studiile au devenit mai dificile din punct de vedere intelectual, dar și psihologic.

Primele câteva sătpămâni de stagiatură și teorie, adesea idealizate în clasă, nu fac față stagiaturii, care poate fi dură câteodată. Într-adevăr, confruntarea cu realitatea sistemului de sănătate se întoarce împotriva multor studenți.  Profesioniștii din domeniul îngrijirilor medicale nu își pot ascunde viața de zi cu zi:  lipsa cronică de personal și, drept urmare, prelungirea programului, dar și materialele insuficiente, lipsa aprecierii din partea medicilor, a directorilor și pacienților, găsirea echilibrului dintre viața profesională și cea familială, întoarcerea Taylorism-ului (12 minute de mers la toaletă …). Acestora li se adaugă poziția, adesea inconfortabilă, a stagiarului: muncă necalificată, înlocuirea personalului absent și, în special, lipsa de apreciere. Într-adevăr, și mai înspăimântător, pentru prima dată, studenții justifică neglijența sau chiar abuzul pacienților, prin condițiile de muncă deplorabile din domeniu. Trag un semnal de alarmă la această nouă justificare a violenței în practică, atât pentru furnizorii de îngrijiri, ct și pentru medici.

În ultimul rând, lipsa reevaluării salariilor din acest an sau cele șase luni suplimentare de formare în profesia de asistent medical sunt problematice deoarece, în sectorul educației, deși este nevoie, și acolo, de studii cu o durată mai lungă, salariile cresc. De ce există o astfel de diferență în cazul asistenților medicali? În plus, încă nu există o certitudine cu privire la specializările care adaugă un an suplimentar de studi, deși ni se vorbește despre necesitatea lor…

Soluții

Dacă dorim să îmbunătățim situația, este necesar să acționăm pe trei fronturi.  Primul este cel al școlilor, care ar trebui să aibă grijă să pregătească mai bine studenții, pentru realitatea profesională. A-i învăța un an, într-un mod ideal și ușor, fără a ști ce fac echipele de sănătate, îi pregătește pe acești tineri pentru o probabilă epuizare viitoare și/sau pentru o reorientare rapidă în carieră, prin pierderea sensului profesiei. Drept urmare, ar putea fi create mai multe punți între lumea educațională și cea profesională. Creșterea partneriatelor și îmbunătățirea comunicării pot doar să îmbunătățească coerența formării.

Al doilea punct vizează sensibilizarea profesionișitlor din domeniul sănătății, față de rolul lor exemplar. Studenții își modelează reacțiile și comportamentelw în funcție de cele ale mai marilor lor. Mulți dintre aceștia subestimează impactul pozitiv sau negativ pe care îl pot avea asupra acestor tineri stagiari. Încântarea sau dezamăgirea începe cu prima întâlnire cu echipa de îngrijiri. A avea grijă de pacienși înseamnă, de asemenea, a avea grijă și de stagiari, însoțindu-i și privindu-i cu blândețe, în etapele cursului de formare.  Nu numai din punct de vedere tehnic, ci și uman, deoarce durerea și moartea cu care se confruntă zilnic în stagiu, sunt dificil de suportat pentru acești tineri adulți care tocmai au ieșit din adolescență.

În cele din urmă, al treilea punct ne privește pe noi toți:  este vorba despre a respecta munca acestor profesioniști, pe care îi întâlnim în spitale și în casele de îngrijiri maedicale. Depinde de noi să îi tratăm cu respect și să avem grijă să nu adăugăm și mai multă suferință, celei deja existente. În caz contrar, cine va avea grijă de noi mâine?»

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2020 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.