Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #19 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 03 Decembrie 2019

ȘTIRI DIN BRUXELLES

Anul 2019 – Ediția nr. 19

Cuprins

1. Un startup italian dezvoltă tehnologie AI (Inteligență artificială) pentru a ajuta asistenții medicali în îngrijirea pacienților vârstnici

2. Studenții asistenți medicali din Franța afectați în mod deosebit de instabilitate financiară

1.Un startup italian dezvoltă tehnologie AI pentru a ajuta asistenții medicali în îngrijirea pacienților vârstnici

Startup-ul italian TeiaCare (https://teiacare.com/)  a anunțat recent că s-au strâns 1,1 milioane de dolari pentru finanțare, cu ajutorul celui mai important accelerator tehnologic al Europei, EIT Health Investor Network, pentru stimularea dezvoltării tehnologiei digitale de monitorizare, Ancelia. Ancelia folosește inteligența artificială (AI) și algoritmi de viziune computerizată, pentru a ajuta asistenții medicali în îngrijirea pacienților vârstnici.

Se spune că creșterea îmbătrânirii populației din Europa este legată de costurile mai ridicate ale îngrijirilor, din cauza riscului comorbidităților și scăderii mobilității. Cu toate acestea, dacă vor fi implementate măsuri adecvate la momentul potrivit, cum ar fi îngrijiri mai bine coordonate, se consideră că îmbătrânirea nu conduce direct la creșteri semnificative ale costurilor îngrijirilor.  

Dr. Kurt Höller, Director of Business Creation la  EIT Health, a declarat că  “Populația Europei îmbătrânește rapid – în prezent,  16% au peste 65 de ani, iar această cifră se așteaptă să crească la 25% până în anul 2030. Un accent major al EIT Health este îmbunătățirea calității vieții oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc, astfel încât să poată rămâne independenți și sănătoși cât mai mult timp posibil. Susținerea inovației ce are ca scop îmbunătățirea îngrijirilor persoanelor în vârstă, este extrem de importantă, întrucât a existat o subreprezentare a noilor soluții în acest domeniu.”

În prezent, Ancelia este disponibilă în Italia, iar TeiaCare se află în proces de lansare a acestei tehnologii,  în multe alte regiuni europene, printre care Spania, Franța și Regatul Unit. Dezvoltată alături de profesioniști din domeniul sănătății, scopul lui Ancelia este de a face din unitățile de îngrijire, un mediu mai sigur și mai eficient pentru pacienții în vârstă, prin utilizarea tehologiei care le monitorizează mișcările și starea de sănătate.

Soluția folosește un senzor optic poziționat pe tavanul de deasupra patului, alimentat de viziune computerizată și algoritmi de inteligență artificială, pentru facilitarea monitorizării, alertării și raportării inteligente.  Datele colectate sunt folosite, apoi, pentru anticiparea și prevenirea accidentelor și deteriorării stării de sănătate.

Guido Magrin, Director executiv și co-fondator TeiaCare, a declarat:

Suntem hotărâți să sprijinim atât pacienții, cât și îngrijitorii, oferindu-le acces la tehnologie inteligentă care le poate face viața mai sigură și mai ușoară. Sunt mândru de progresul pe care l-am înregistrat până acum în inovarea îngrijirilor pacienților vârstnici din Italia și aștept cu nerăbdare să ne extindem aria geografică, astfel încât să putem ajuta mult mai mulți pacienți din întreaga Europă.  

TeiaCare a fost înființată în ianuarie 2018 de trei tineri:inovatori Luca Iozzia, Guido Magrin și Roberto Salamina. Echipa a fost inspirată de experiența personală a bunicului lui Guido, rezident pe termen lung a unei unități de îngrijire a vârstnicilor și care a dezvoltat complicații grave în timpul șederii sale acolo.   

EIT Health Investor Network este o rețea pan-europeană care conectează startup-uri promițătoare din domeniul sănătății, cu investitori privați și instituționali, pentru finanțare și co-investiții.  Prin intermediul rețelei,  startup-urile care caută finanțare de capital privat în stadiu incipient, de peste 500000 de euro, au posibilitatea de a fi făcute cunoscute  unui număr de peste 45 de fonduri de risc de stadiu incipient, birouri de familie și investitori instituionali, precum și 800 bussiness angels ai afacerilor private.  Investor Network primește acum aplicații de la startup-urile interesate, din domeniul sănătății.  

2. Studenții asistenți medicali din Franța afectați în mod deosebit de instabilitate financiară

În ultimele zile, în Franța se vorbește în mod sistematic despre un lucru: instabilitatea financiară a studenților. Dacă dificultatea acestor studenți, majoritatea provenind dintr-un mediu social modest, de a face față din punct de vedere financiar este un subiect de discuție, acest lucru se datorează faptului că situația a declanșat demonstrațiile lansate marți, 12 noiembrie, pentru reclamarea instabilității financiare a studenților, în urma evenimentului tragic din Lyon,  în care un tânăr și-a dat foc în fața clădirii Centrului Regional universitar și de lucrări academice (Crous).

Un studiu al Ministerului Sănătății indică faptul că studenții asistenți medicali – în număr de 90000 în Franța, 80% de sex feminin – provin, în medie, din categorii socio-profesionale inferioare, față de ceilalți studenți.  Astfel, 46%  au un tată lucrător sau angajat.  În total, 57% sunt eligibili pentru asistență socială, potrivit unui alt studiu al Ministerului – ajutor insuficient, însă, pentru a trăi independent.

De asemenea, acestor tineri le este dificil să combine studiile cu un job sau  să se bazeze pe remunerarea stagiaturii – 50 de euro pe săptămână în anul III, sumă stabilită printr-un decret din 2017.

Potrivit unui sondaj efectuat de Federația Națională a Studenților Asistenți Medicali  (Fnesi) în 2017 (14,055 răspunsuri colectate), 22% muncesc săptămânal, pe lângă cele 35 de ore de studiu.

Dacă instabilitatea financiară îi afectează în mod specific pe unii dintre studenții asistenți medicali, acest lucru se întâmplă și din cauza statutului lor special. Finanțate de regiuni, cursurile lor de formare, care depind atât de Ministerul Sănătății, cât și de învățământul universitar, nu le oferă toate beneficiile disponibile altor studenți. Potrivit Institutului de educație în asistența medicală (IFSI) Henri-Mondor, cardul de student nu este sistematic.

Locațiile cursurilor de formare sunt adesea departe de unviersități, lucru care nu le permite tinerilor acces la bibliotecile și restaurantele din Crous, la locațiile asociate sau sălile de sport și la serviciile de medicină preventivă. Acest lucru explică sentimentul de izolare pe care îl au unii studenți asistenți medicali.  

Câteodată, instabilitatea financiară a unora dintre studenții asistenți medicali se combină cu dificultăți psihologice grave. Astfel, 62% dintre studenții în anul trei, chestionați de Fnesi, consideră că sănătatea lor mintală s-a deteriorat de când au început formarea. Un sfert dintre aceștia spun că au  „o stare de sănătate psihică proastă sau foarte proastă”. Două treimi spun că sunt „extenuați psihic adesea sau tot timpul”.

În acest context, unii preferă să renunțe. Cu toate acestea, profesia de asistent medical continuă să atragă, mai mult decât oricând. Începând cu anul 2019, studenții nu mai sunt selectați prin concurs, ci pe baza dosarului, prin intermediul site-ului Parcoursup. În ciuda unei lumi primitoare aflate în criză și a studiilor solicitante, anul trecut s-au înregistrat 1.5 milioane de doritori. În IFSIs de la Universitatea Paris-Est Créteil (UPEC) au fost procesate 8000 de dosare, din care au fost selectate  844 .

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.