Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #22 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 23 Septembrie 2020

CUPRINS

1.Coronavirus: Comisia aprobă finanțarea pregătirii cu competențe de terapie intensivă, a profesioniștilor din domeniul îngrijirilor

2. Privind înainte: activitatea europarlamentarilor până la finalul anului 2020

3. Programe de studii în străinătate- rezultate preconizate și rezultate reale: experiențe ale studenților asistenți medicali

4. Madrid amână stagiile de practică ale studenților la științe medicale, amenințându-le absolvirea

5. Eveniment viitor

1.Coronavirus: Comisia aprobă finanțarea pregătirii cu competențe de terapie intensivă, a profesioniștilor din domeniul îngrijirilor

La data de 18 august, Comisia Europeană a semnat un contract pentru a pune la dispoziție finanțarea cu 2.5 milioane EUR, din Instrumentul pentru Sprijin de Urgență, disponibil pentru pregătirea unui grup mutidisciplinar de profesioniști din domeniul sănătății, din secțiile de terapie intensivă,  în aceste momente dificile provocate de pandemia COVID-19. Aceste programe de formare vor oferi competențe medicale de terapie intensivă, profesioniștilor care nu lucrează de obicei în astfel de secții, ajutând astfel, la creșterea capacității personalului ce poate fi folosit în momentele în care este nevoie de o creștere rapidă, temporară și semnificativă a capacității secțiilor de terapie intensivă. În primele luni ale pandemiei, COVID-19 a afectat în mod semnificativ numărul de paturi disponibile, având ca rezultat o creștere cu  30 până la 40% a numărului de paturi din secția ATI și o suprasolicitare a resurselor disponibile.  Acest program, implementat uniform pe teritoriul UE, va acoperi un minim de 1000 de spitale și 10000 de medici și asistenți medicali, și se va desfășura în perioada august-decembrie 2020. Stella Kyriakides, Comsiar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că “Prin această decizie, continuăm să ne demonstrăm angajamentul de a susține cadrele medicale din linia întâi din Europa, oferindu-le pregătire medicală esențială, pentru a ne asigura că dețin, pe deplin, cunoștințele necesare pentru a-i ajuta pe specialiștii din secțiile ATI, în momentele de criză. Vom continua să facem tot posibilul pentru a sprijini statele membre în efortul lor de a face față pandemiei de coronavirus și de a îmbunătăți pregătirea și răspunsul, prin intermediul Instrumentului de susținere de urgență.”

 Ca parte a răspunsului la criza COVID-19, Comisia Europeană a creat rețele virtuale de medici care lucrează cu pacienții COVID-19 din spitale.  Acest program de formare este încă un exemplu de susținere a profesioniștilor din domeniul sănătății, de către Comisie, și de colaborare cu Societatea Europeană de terapie intensivă.

2. Privind înainte: activitatea europarlamentarilor până la finalul anului 2020

În lunile următoare, europarlamentarii vor vota bugetul UE pe termen lung, o nouă lege a climei, și vor continua să dezbată viitorul Europei.

Bugetul pe termenul lung și planul de redresare

În luna mai, Comisia Europeană a propus un plan de stimulare economică de  750 miliarde EUR, care, împreună cu o propunere revizuită pentru bugetul 2021-2027, de 1.1 trilioane EUR, ar contribui la atenuarea șocului produs de pandemia de coronavirus și ar putea deschide calea către un viitor sustenabil.  Propunerile fac obiectul negocierilor dintre Parlament și statele membre, în Consiliu. Deputații vor purta discuții referitoare la bugetul UE pe termen lung și Covid-19. Comitetul bugetar va discuta negocierile privind bugetul UE pe termen lung, reforma surselor de venituri ale UE și planul de redresare economică Covid-19. Dr.Andrea Ammon, directorul Centrului European de prevenire și control al bolilor va oferi Comisiei de mediu informații actualizate cu privire la noutățile  Covid-19, iar membrii comisiei vor vota o actualizare a mecanismului de protecție civilă al UE, care a ajuta la crearea unei rezerve comune UE de echipament medical precum ventilatoarele, ca parte a răspunsului UE la pandemia de coronavirus. Piața Internă și Comisia pentru protecția consumatorului vor discuta despre oportunitățile și problemele pe care le prezintă noile tehnologii, printre care și inteligenta artificială, și despre modul în care UE trebuie să reglementeze aceste domenii.

Nu există un raport de inițiativă, în cadrul comisiei IMCO, de a răspunde la evaluarea Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul infantil, Parlamentul European va participa la Luna conștientizării cancerului infantil, prin iluminarea în auriu, a clădirii din Bruxelles, pe parcursul primei săptămâni din luna septembrie. Combaterea acestei boli reprezintă o prioritate pentru UE. În luna iunie, Parlamentul a înființat o comisie specială pentru combaterea cancerului.  

Green Deal

În luna septembrie, Comisia de mediu a Parlamentului European va vota legea europeană a climei, așa cum a fost propusă de Comisie, în luna martie, inclusiv modul în care UE poate atinge neutralitate climatică până în anul 2050. Probabil va fi votată de către toți europarlamentarii, în cadrul unei sesiuni plenare din luna octombrie.  

Conferință privind viitorul Europei

Conferința privind viitorul Europei este o inițiativă nouă ce analizează schimbările necesare pentru o mai bună pregătire a UE, pentru viitor.  Conferința era programată pentru lansare în luna mai, dar a fost amânată  din cauza pandemiei de Covid-19. În cadrul unei rezoluții adoptate vara aceasta, Parlamentul a subliniat că ar trebui să înceapă “cât mai curând posibil, în toamna anului 2020” și se așteaptă să aibă o durată de doi ani.

Negocieri UE – Regatul Unit

În prezent au loc discuții pentru un acord privind viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit. Conform actualului acord de retragere, există o perioadă de tranziție, până la finalul lunii decembrie 2020, astfel încât scopul celor două părți este de a încheia negocierile înainte de finalul anului. Orice acord poate intra în vigoare doar dacă a fost aprobat de către Parlament.  

Legea privind serviciile digitale

Ca parte a Strategiei digitale europene, Comisia a anunțat că va prezenta un pachet al Legii privind serviciile digitale, la finalul anului 2020, care ar trebui să consolideze piața unică a serviciilor digitale. Piața internă a Parlamentului și comisia pentru protecția consumatorului, comisia pentru libertăți civile, și comisia pentru afaceri juridice au publicat proiectele de raport. Se așteaptă ca aceste comisii să voteze rapoartele în luna septembrie.

Strategia industrială

În luna martie 2020, Comisia a prezentat o nouă strategie industrială pentru Europa, pentru a se asigura că întreprinderile europene pot face tranziția către neutralitatea climatică și către un viitor digital. Comisia pentru industrie și cercetare va vota raportul în luna septembrie, în timp ce se preconizează ca deputații vor vota la două luni după aceea.

3. Programe de studii în străinătate- rezultate preconizate și rezultate reale: experiențe ale studenților asistenți medicali

La data de 31 august, Dr. Josef Trapani și Dr. Maria Cassar de la Universitatea din Malta, au publicat concluziile cercetării lor, în Journal of Nursing Education, în ceea ce privește rezultatele preconizate și cele reale ale programelor de studiu în străinătate: experiențe ale studenților asistenți medicali. Un număr mare de studenți beneficiază de oportunități de studiu în străinătate, însă puține studii explorează experiențele acestora. Având în vedere accentul crescut asupra evaluării calității internaționalizării învățământului superior, acest studiu a explorat motivațiile și rezultatele schimburilor Erasmus+ în rândul studenților maltezi,  în raport cu rezultatele preconizate ale programului.

Participanții au confirmat că rezultatele preconizate ale programului Erasmus+ au fost atinse. Analiza tematică a subliniat cinci teme:  

  • Creșterea capacității de angajare în profesia asistent medical;
  • Expunere la profesie dincolo de granițele naționale;
  • Dezvoltare personală;
  • Sensibilitate contextuală a furnizării de servicii de asistență medicală;
  • Limbă și cetățenie.

Studiul a concluzionat că aceste experiențe pozitive confirm faptul că educatorii din domeniul asistenței medicale trebuie să continue să încurajeze și să faciliteze experiențele de studiu în străinătate, și că astfel de oportunități trebuie oferite unui număr chiar mai mare de studenți. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora eventualele rezultate negative privind mobilitatea studenților și dacă percepția participanților se schimbă în tim.

Întregul articol este disponibil aici:  https://www.healio.com/nursing/journals/jne/2020-9-59-9/%7B2b206f0a-cfe7-4ad1-a471-60e273cea409%7D/intended-and-actual-outcomes-of-study-abroad-programs-nursing-students-experiences#divReadThis

4. Madrid amână stagiile de practică ale studenților la științe medicale, amenințându-le absolvirea

Întoarcerea la stagiile de practică a studenților la științe de sănătate a comunitții Madrid, inclusiv cei la asistență medicală, era programată pentru 1 septembrie, cu condiția ca situația epidemiologică a centrelor să permită acest lucru. Cu toate acestea, universitățile din Madrid au primit o scurtă declarație, prin email, care amână începerea cursurilor practice face-to- face, fără o data programată pentru viitor.  În comunicatul semnat de Teresa Chavarría, Director General pentru cercetare, predare și documentare al Ministerului Sănătății, singurul lucru stabilit este că  “în urma consultării cu Direcția Generală de Sănătate Publică, și în urma analizei actualei situații epidemiologice, vă transmitem recomandările și, în consecință, decizia adoptată, de a amâna începerea cursurilor practice în centrele  de sănătate din Comunitatea Madrid”.

De asemenea, este menționat că „se menține monitorizarea continuă a situației epidemiologice și de sănătate și se fac eforturi pentru definirea acțiunilor coordonate, astfel încât reluarea stagiilor practice să se poată desfășura în condiții de siguranță, în săptămânile următoare și, în orice caz, cât mai curând posibil”, dar fără să fie specificată o dată anume pentru începerea stagiilor.

Vestea a venit ca un duș rece pentru comunitatea universitară, care a lucrat intens de-a lungul întregii veri, în scopul programării noului an academic.  

Pentru Eva García Perea, Director al Departamentului de asistență medicală al Universității Autonome din Madrid,  care a cerut în mod foarte activ întoarcerea studenților la stagiile practice, această decizie este complet absurdă. “În acest moment este mai sigur ca studenții să își desfășoare stagiile de practică decât să meargă la cursuri la universitate.  Acolo vor avea măști, vor avea echipament de protecție, vor fi protejați și instruiți individual. Credeți că vor fi mai lipsiți de protecție decât 400 de studenți care merg la cursuri la universitate, în fiecare zi? „

Această situație este de neînțeles în condițiile în care – după cum își amintește reprezentantul Comisiei interteritoriale a decanilor comunității Madrid -“în cele mai dificile momente studenții au fost recrutați, au fost chemați la muncă atunci când ne aflam în cea mai dificilă situație epidemiologică, dar acum nu poți fi integrați în practică. Nu avem cum să înțelegem așa ceva, pentru că nimeni nu ne dă o explicație, nimeni nu ia în considerație comunitatea universitară atunci când se iau decizii. În acest moment, îngrijirea primară susține pandemia într-un mod exemplar, cu un volum de muncă incredibil. Ne-am oferit studenții ca să fie considerați drept o resursă, nu o problemă. Dacă ni se alătură, pot monitoriza, pot urmări telefonic, pot servi ca sprijin profesioniștilor. Administrația Madridului nu a luat în calcul aceste aspecte.” subliniază García Perea.

Gradul de asistent medical, de exemplu, este eminamente practic la Universitatea Autonomă. Planul de studiu presupune 84 de credite practice ECTS, dintre care 48 se obțin în anul 4, ceea ce înseamnă că acești studenți trebuie să efectueze 1440 de ore de activitate practică în acest an academic 2020-2021 (1 credit înseamnă 30 de ore). Mai mult, explică García Perea, “anul acesta calendarul stagiilor este mai strâns, astfel încât studenții să poată  realiza numărul de ore solicitate de către Uniunea Europeană și să poată absolvi, motiv pentru care nu au putut finaliza cursul anterior. Dacă situația durează mult și nu își pot efectua stagiile, nu vor putea absolvi anul viitor, însă nu sunt afectați doar studenții din anul 4, toate cursurile sunt blocate din cauza stagiilor studenților din toate cursurile.” În opinia lui García Perea problema depășește sfera universitară.“Primii afectați sunt chiar studenții. Noi formăm profesioniști în domeniul sănătății, pentru că avem un angajament față de societate, iar ceea ce se întâmplă este în detrimentul întregii societăți, în detrimentul populației Madridului. Vara viitoare, în lunile iulie și august, când spitalele din Madrid vor solicita asistenți medicali, nu îi vom avea.  Măsura aceasta ne alarmează și ne îngrijorează foarte tare, pentru că societatea are nevoie de asistenți medicali, de profesioniștii de care ducem lipsă acum. S-a demonstrat că suntem o nevoie de bază și esențială. Sunt foarte îngrijorată pentru studenți, pentru profesori, dar mai presus de toate, pentru societate, pentru pacienții noștri.”

Iar într-o profesie ca cea de asistent medical, practica este fundamentală. Pentru Diego Ayuso, Secretar General al Consiliului General al profesiei de asistent medical, “cunoașterea practicii de îngrijire în mod direct, sub supravegherea asistenților medicali, este elementul principal pentru o bună dezvoltare formativă a profesioniștilor. Cunoștințele teoretice trebuie aplicate în practică și, din acest motiv, stagiile de practică sunt esențiale, pentru a putea verifica executarea clinică a îngrijirilor de sănătate a cunoștințelor obținute în teorie, iar acest lucru este posibil  doar în stagiile de practică”. Dacă nu vor putea să le efectueze, între 600 și 800 de studenți asistenți medicali nu vor putea absolvi cursul care este pe cale să înceapă.

5. Eveniment viitor 

Al 16 lea Congres Mondial privind Sănătatea Publică

Al 16 lea Congres Mondial privind Sănătatea Publică este organizat de către Federația Mondială a Asociațiilor de Sănătate publică  (WFPHA) în colaborare cu  Asociația Europeană de Sănătate Publică (EUPHA) și Societatea Italiană de igienă, medicină preventivă și sănătate publică.  (SItI)

Tema congresului – Sănătatea publică pentru viitorul umanității: analiză, susținere și acțiune –  demonstrează angajamentul comunității globale de sănătate publică în a răspunde noilor provocări aduse de schimbările climatice, sărăcie și inegalitățile care rezultă în migrare în masă și conflicte. Aceste noi circumstanțe reprezintă și o amenințare la adresa sănătății. Comunitatea globală de sănătate publică trebuie să provoace și să îi responsabilizeze pe cei care au puterea de a schimba lucrurile.   Aceștia trebuie să acționeze, îndeplinind angajamentul nostru privind sănătatea în toate politicile. Anul acesta, congresul va fi organizat virtual, în perioada 12-16 octombrie  2020.

Programul este disponibil aici  https://wcph2020.com/wcph-2020-plenary-programme-in-short-54

Inscriere https://wcph2020.com/2020-registration-15

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.