Participarea OAMGMAMR la conferința anuală a Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI)
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Comunicat de presă

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 24 Noiembrie 2023

În data de 23 noiembrie a.c., a avut loc ședința semestrială a Adunării Generale a Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC), prezidat de Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR în calitate de președinte ENC.

Găzduită de către Consiliul Asistenților Medicali din Ungaria, întâlnirea a debutat cu aprobarea formală a agendei și a raportului întâlnirii anterioare.

Pe agenda întâlnirii au fost incluse următoarele puncte:

  • Reflecții privind evoluțiile de interes din plan european și internațional.
  • Demersuri în sprijinul profesiilor de asistent medical și moașă în perspectiva alegerilor de anul viitor din Parlamentul European.
  • Prezentarea unui raport privind activitatea Centrului de Excelență pentru Cercetare în EMC, prioritățile de agendă pentru 2023.
  • Proiecte în curs de implementare cu finanțare europeană în care ENC este partener sau beneficiar, precum și aspectele de sustenabilitate financiară ale organizației.
  • Aprobarea execuției bugetare pentru anul 2023 și a propunerii de buget pentru anul 2024.

Ca urmare a dialogului susținut după participarea la Reuniunea Asistenților șefi din statelor membre ale Regiunii Europene a OMS, găzduită de OAMGMAMR în martie a.c., vicepreședintele ENSA a fost invitat să prezinte activitatea organizației și împreună cu boardul ENC să identifice modalități de cooperare în beneficiul tinerelor generații de asistenți medicali.

Participanții au convenit ca în anul 2024, ENC împreună cu Centrul de Excelență pentru Cercetare în Educație Medicală Continuă (EMC) din cadrul RCSI să elaboreze o foaie de parcurs pentru definirea unor criterii minime de calitate pentru EMC, recunoscute unitar în SM ENC, facilitând astfel creditarea acțiunilor comune.

De asemenea, au fost discutate acțiuni de creștere a vizibilității ENC în relațiile cu instituțiile europene și OMS, inclusiv îmbunătățirea activității de social media a organizației.

Sănătatea mintală a fost pe agenda întrevederii de la Budapesta, iar Secretariatul ENC urmează să dezvolte un memoriu adresat Comisiei Europene și președinției Belgiene a Consiliului UE, subliniind necesitatea prioritizării temei pe agenda europeană și susținerea de programe de training dedicate pentru profesioniștii din sistemul de sănătate.

Totodată, OAMGMAMR va selecta în perioada următoare un număr de 10 asistenți care să participe la programul de training din cadrul proiectului ERASMUS telenursing.

Președintele ENC, domnul Mircea Timofte a informat membrii privind dialogul pozitiv cu președintele Consiliului asistenților medicali din Franța referitor la reactivarea cooperării în cadrul ENC și rezultatele celei de-a 73-a Reuniuni a Comitetului Regional desfășurată la Astana în octombrie a.c. De asemenea, a informat membrii privind găzduirea de către România a Centrului regional de dezvoltare pentru asistenți medicali și moașe sub umbrela Rețelei guvernamentale de sănătate din Sud-estul Europei, exprimând încrederea în identificarea de oportunități de cooperare între cele două organizații. De asemenea, a informat membrii privind organizarea, în octombrie 2024, a Reuniunii extraordinare ICN la București.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.