Proiect SOFT SKILLS | Selecția grupului țintă pentru seriile 9 și 10
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Concluziile primei vizite de lucru organizate în cadrul proiectului ACCES

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 22 Iunie 2015

Despre prima vizită de lucru la Consejo General de Enfermeria – Madrid, în cadrul proiectului „Asigurarea accesului egal la ocupare şi diversificarea oportunităţilor de angajare pe o piaţă inclusivă a muncii, pentru femeile din domeniul sanitar – ACCES” 

Articol tematic

În perioada 18 – 22 mai 2015, s-a desfășurat prima din cele 3 vizite de lucru la partenerul transnațional (Consejo General de Enfermeria), planificate în scopul realizării unui schimb de bune practici în domeniul egalității de gen, cu accent pe reconcilierea vieții de familie cu cea profesională.

La schimbul de experiență au participat 20 de femei din grupul-țintă, din regiunea Nord-Vest (Bistrița, Beclean, Șimleul Silvaniei, Zalău, Baia Mare), împreună cu cei 2 experți egalitate de șanse și 2 experți din echipa de management a proiectului.

Înainte de plecarea spre Madrid, pentru această primă vizită mărturisesc că aveam, în calitate de expertă egalitate de șanse, mari emoții cu privire la finalitatea acesteia: mă gândeam că Madridul este un oraș prea frumos și, în consecință, prea tentant turistic pentru ca programul referitor la egalitatea de șanse pe care îl pregătiserăm, împreună cu reprezentanții partenerului spaniol, să-i poată face concurență. Cele 4 zile de activități derulate în cadrul vizitei mi-au dovedit, însă, că temerile mele nu-și aveau rostul: au fost foarte interesante, instructive, capabile să ne ofere posibile strategii în domeniu, pe care să le putem translata la realitățile noastre și, mai ales, au reușit să capteze din plin atenția celor 20 de participante.

Pentru că nu pot fi detaliate toate activitățile derulate, voi puncta, în continuare, elementele care au atras cel mai mult atenția participantelor și care au suscitat cele mai multe discuții în rândul acestora.

Prima prezentare susținută de către domnul José Luis Cobos, referitoare la sistemul de sănătate spaniol și strategiile de promovare a egalității de șanse în domeniu, a suscitat atenția celor 20 de participante în special prin informațiile referitoare la modul de formare profesională a asistentelor medicale – începând cu anul 1977, toate asistentele medicale din Spania urmează o formă de pregătire universitară, actualmente aliniată la sistemul Bologna, care permite inclusiv obținerea unui doctorat în domeniul îngrijirilor medicale – și prin cele referitoare la modul în care sunt reglementate raporturile dintre asistentele medicale și medici: în Spania, asistentele medicale au autonomie tehnică și științifică deplină, nefiind plasate, nici formal, nici informal, în subordinea medicilor, ci formează o echipă multidisciplinară, în care nu există subordonări, ci doar cooperare.

În cazul prezentării referitoare la mobbing și hărțuire sexuală, susținută de către asist. psih. Diego Ayuso, conform celor spuse de către participante, cele mai interesante s-au dovedit a fi informațiile referitoare la principalele aspecte psihologice care pot afecta femeile victime ale acestor forme particulare de discriminare de gen (depresie, anxietate, pierderea stimei de sine) și a modalităților în care aceste simptome pot influența negativ atât viața profesională, cât și pe cea personală și socială a femeilor. Mai mult decât atât, o parte dintre participante au realizat, astfel, că au fost sau sunt ele însele subiect al unor asemenea acțiuni. Astfel, după încheierea prezentării, o participantă mărturisea, referindu-se la mobbing: „exact ce s-a descris aici, mi s-a întâmplat și mie, dar nu mi-am dat seama că e atât de grav. Doamne, și acum îmi vine să plâng când îmi aduc aminte!”.

Vizita la Spitalul Universitar din Torrejón/Madrid a reprezentat un moment important al schimbului de experiență, pentru că participantele s-au putut familiariza cu modul de organizare al spitalului și au aflat informații utile despre raportul medici/asistente, normele de lucru ale asistentelor și resursele pe care le au acestea la dispoziție pentru a-și îndeplini sarcinile profesionale. Pe lângă aceste aspecte strict profesionale, au aflat și aspecte concrete referitoare la reconcilierea vieții de familie cu cea profesională: care sunt modalitățile concrete prin care se asigură flexibilizarea programului de lucru al angajatelor, măsurile speciale luate în cazul matermității/nașterii/alăptării, cum se implică sindicatul în asigurarea apărării intereselor angajatelor, atunci când au o problemă familială sau de altă natură. Cele 20 de participante au putut, astfel, să vadă în mod concret cum sunt aplicate măsurile de asigurare a egalității de șanse despre care aflaseră în zilele anterioare.

Vizita la Fundația Atenea, o organizație non-guvernamentală cu o experiență de aproape 30 de ani în derularea de proiecte, inclusiv în domeniul incluziunii femeilor pe piața forței de muncă a încheiat seria de activități dedicate propriu-zis egalității de șanse și le-a oferit participantelor șansa de a afla lucruri interesante despre măsurile luate/proiectele derulate de către organizație pentru inserția pe piața muncii a femeilor imigrante.

Deși pare un program încărcat și, în consecință, obositor, niciuna dintre participante nu l-a resimțit astfel, pentru că, așa cum mărtuirea una dintre ele,  „am înțeles mai bine lupta celor de aici împotriva discriminărilor și pentru egalitate de șanse și atunci când afli lucruri noi și interesante, nici nu știi când trece timpul”. Mai mult decât atât, dincolo de mulțumirile adresate, în special reprezentanților partenerului transnational, pentru primirea călduroasă și modul profesionist în care au înțeles să trateze activitatea, participantele ne-au asigurat că vor împărtăși aceste informații cu colegii și colegele lor, la întoarcerea la locul de muncă. Vor deveni, astfel, ele însele promotoare ale egalității de șanse în domeniul sanitar, făcând ca această vizită de lucru să-și atingă, astfel, pe deplin scopul pentru care a fost gândită și organizată.

 

Autor

Ilona Voicu, Expert egalitate de șanse

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.