Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Conferința Națională a Ordinului Asistentilor Medicali din România- Iaşi, 2005

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 20 Septembrie 2005

Conferinţa Naţională OAMMR
Ediţia I

Asistentul medical şi moaşa, profesie şi risc
Iaşi, 20-24 septembrie 2005
Prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România a întrecut şi cele mai optimiste aşteptări ale organizatorilor.
Numărul participanţilor, estimat iniţial la 150, apoi 200 a depăşit în final 300 de asistenţi medicali şi moaşe din întreaga ţară.
Tema manifestării, extrem de generoasă, “Asistentul medical şi moaşa, profesie şi risc” a permis abordarea unor probleme prezente în toate unităţile medicale din România, de la spitale municipale şi până la mari clinici universitare: riscurile profesiei de asistent medical şi stresul la locul de muncă. De altfel, lucrările au permis formarea unei imagini de ansamblu a acestor dificultăţi în mai toate specialităţile medicale: de la secţiile de pediatrie, până la munca în laborator şi în sălile de naşteri. Foarte bine documentate, temele alese de participanţi s-au bazat în cele mai multe cazuri pe studii realizate la locul de muncă şi pe date statistice la nivel naţional sau pe unităţi medicale. Numărul redus de cadre medicale, turele prelungite, salariile mici, condiţiile precare privind dotarea cu aparatură medicală, lipsa medicamentelor şi a unor materiale sanitare strict necesare, pericolul bolilor profesionale, toate au fost evidenţiate ca factori de risc ai profesiei de asistent medical şi de moaşă. Riscul bolilor profesionale a ocupat un loc aparte în cadrul lucrărilor, şi ne rezumăm la un singur exemplu: conform unui studiu realizat de unul dintre participanţi la locul de muncă – un spital de pneumologie, incidenţa TBC în rândul cadrelor medicale a fost de 635 la mie, comparativ cu rata la restul populaţiei.
La toţi aceşti factori de risc se adaugă stresul provocat de specificul acestei profesii, în care, aşa cum remarca un participant, “în cele mai multe cazuri o eroare te poate costa nu doar viaţa unui pacient, ci şi propria linişte sufletească, până la sfârşitul zilelor”.
În cadrul primei Conferinţe Naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România s-a derulat şi un workshop intitulat “Managementul infecţiei nosocomiale între risc ocupaţional şi indicator de calitate în practica medicală”. Gazda manifestării a fost doamna Petruţa Drugociu, medic emidemiolog la Spitalul CFR din Iaşi, iar întâlnirea a avut loc în amfiteatrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.