În atenția asistenților medicali!
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali solicită ca asistenții medicali să fie poziționați în centrul noului acord global OMS privind prevenirea și răspunsul la pandemii

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 10 Octombrie 2022

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și-a prezentat opiniile la cea de-a doua rundă a audierilor publice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), privind formularea unui nou acord internațional de prevenire și gestionare a viitoarelor pandemii.   

În decembrie 2021, OMS a înființat Organismul interguvernamental de negociere, pentru a redacta un acord sau un tratat, în urma unui raport al Grupului independent pentru pregătirea și răspunsul la pandemii, cu privire la rezultatele pandemiei COVID-19. 

Prima rundă de audieri publice a avut loc în zilele de 12 și 13 aprilie 2022. Propunerile pentru cea de-a doua rundă de audieri s-au axat pe următoarea întrebare: „În baza experienței dvs. în ceea ce privește pandemia COVID-19, ce credeți că ar trebui abordat la nivel internațional, pentru o mai bună protecție împotriva viitoarelor pandemii?” 

În prezentarea ICN, Directorul Executiv, dl Howard Catton a declarat că în calitate de asistent medical și Director Executiv al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, sunt onorat să vorbesc în numele asistenților medicali din întreaga lume.  

Pandemia COVID-19 a avut un impact uriaș asupra sănătății fizice și psihice a lucrătorilor din domeniul sănătății din întreaga lume, infectând milioane dintre aceștia și provocând moartea a peste 180000. Ca urmare, observăm acum niveluri alarmante de stres și burnout, în rândul asistenților medicali din întreaga lume.

Activitatea ICN privind impactul pandemiei și efectele acesteia asupra forței de muncă din domeniul asistenței medicale de la nivel mondial, arată că ar putea fi nevoie să înlocuim până la 13 milioane de asistenți medicali, până în 2030. Considerăm că acest deficit al forței de muncă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății globale. 

Mesajul ICN către Organizația Națiunilor Unite este că asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să se afle în centrul noului instrument sau al noii convenții, iar planurile rezultate ar trebui să pună accentul, în mod special, pe sprijinul, protecția și siguranța asistenților medicali și a lucrătorilor din domeniul sănătății. 

Cheltuielile pentru îngrijirea sănătății nu reprezintă un cost, ci o investiție solidă, care aduce beneficii uriașe. A sosit momentul ca lumea să acționeze solidar pentru a sprijini, proteja și investi în lucrătorii din domeniul sănătății, recunoscând că o stare bună de sănătate este fundamentul siguranței și securității noastre globale. Sănătatea și pacea sunt inseparabile și niciuna dintre ele nu este posibilă fără lucrătorii din domeniul sănătății.

Organismul de negociere trebuie să prezinte un raport privind progresele înregistrate, în luna mai 2023, în cadrul celei de-a 76-a reuniune a organismului de conducere al OMS, Adunarea Mondială a Sănătății (AMS) și să prezinte rezultatele sale spre examinare, în cadrul celei de-a 77-a reuniune a AMS, din mai 2024. 

Declarația înregistrată poate fi urmărită accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=FV1EC8_oKBU&feature=youtu.be.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.