OAMGMAMR demarează proiectul pilot pentru implementarea planului de îngrijiri în spitalele din România
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Consolidarea Vocii Asistenților Medicali în Europa: Repere Esențiale de la Întâlnirea ENC de la Tirana, Albania

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 14 Iulie 2025

Cea mai recentă întâlnire a Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC) a avut loc la Tirana, fiind găzduită cu generozitate de către autoritatea de reglementare a profesiei de asistent medical din Albania. Ședința a fost prezidată de președintele ENC, Mircea Timofte, în prezența vicepreședintelui Maurizio Zega și cu sprijinul consilierului politic al ENC, Theo Koutroubas.

Au participat delegații din Grecia, Albania, Ungaria și Croația, iar reprezentanții autorității de reglementare din Franța (ONI) și profesorul Thomas Kearns au fost prezenți online. De asemenea, un reprezentant din Kosovo a asistat la discuții. Această întâlnire a avut o semnificație deosebită, marcând prima participare oficială a Italiei după aderarea sa la ENC, precum și confirmarea integrării Franței în familia ENC.

Lucrările au început cu adoptarea agendei și aprobarea procesului-verbal al ședinței anterioare, desfășurate la Bruxelles, în data de 27 noiembrie 2024. Discuțiile s-au concentrat pe creșterea vizibilității internaționale a ENC și a influenței strategice, în special în ceea ce privește reglementarea profesiilor la nivelul Uniunii Europene – o funcție esențială a rețelei. Un punct important a fost consolidarea relației cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). S-a propus desemnarea unui reprezentant dedicat pentru gestionarea relațiilor cu OMS și pentru identificarea de noi oportunități de colaborare, inclusiv transmiterea unei invitații oficiale de implicare în inițiative comune viitoare.

În contextul probabil al reluării procesului de revizuire a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, Theodoros Koutroubas a recomandat ca ENC să pregătească un document de poziție care să reflecte poziția sa oficială. Consolidarea eforturilor de advocacy și influență în relația cu Parlamentul European a fost identificată ca o prioritate strategică.

Două documente de poziție majore au fost propuse spre dezvoltare ulterioară: unul axat pe promovarea antreprenoriatului în asistența medicală și celălalt pe sănătatea digitală, cu accent deosebit pe considerațiile etice privind utilizarea inteligenței artificiale în practica medicală.

Discuțiile au subliniat importanța consolidării colaborării ENC cu OMS prin creșterea gradului de implicare, vizibilitate și participare în proiectele inițiate de OMS. O atenție specială a fost acordată explorării Mecanismului „Team Europe”, prezentat de România, ca instrument pentru sprijinirea consolidării capacităților în asistența medicală în Africa, prin politicile de dezvoltare și extindere ale Uniunii Europene. Profesorul Kearns a menționat, de asemenea, posibilitatea sprijinirii asistenților medicali și moașelor în țări precum Tadjikistan, cu implicarea OMS.

Au fost analizate pregătirile pentru următoarea reuniune de nivel înalt a ENC care va avea loc în Grecia, unde delegația franceză urmează să prezinte ultima modificare legislativă privind profesia de asistent medical. Profesorul Thomas Kearns a susținut online o informare privind două proiecte regionale de evaluare a profesiei de asistent medical, comisionate de FNOPI și Biroul Regional OMS Europa. Grecia a oferit o actualizare privind inițiativele axate pe sustenabilitate, inclusiv dezvoltarea tele-asistenței și proiectele finanțate prin fonduri europene.

 România a prezentat un rezumat al evenimentului oficial organizat de ENC în cadrul celei de-a 78-a Adunare Mondială a Sănătății (WHA), desfășurată la Geneva, subliniind rolul în creștere al ENC în diplomația globală în domeniul sănătății.

Această întâlnire a reconfirmat coeziunea tot mai puternică a ENC, claritatea obiectivelor sale și ambiția de a deveni o voce lider în domeniul asistenței medicale – atât în Europa, cât și la nivel internațional.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.