Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Cum să fii puternic în perioade dificile

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 10 Aprilie 2016

Să nu uităm că asistenții medicali sunt sensibili, chiar dacă de multe ori pozează în oameni cu puteri supranaturale, absorbind și încercând să rezolve problemele celor din jur. E important să realizăm că, la fel ca pacienții pe care îi îngrijesc, asistenții medicali sunt vulnerabili în fața stresului și a traumelor pe care viața le poate aduce.

Sprijin

Cum ar putea asistenții medicali să depășească perioadele dificile? Iată câteva sfaturi pe care le-ați putea lua în considerare:

1. Concentrează-te! Încearcă să fii prezent.
Prea multe griji și probleme pot provoca o stare permanentă de confuzie. Ar fi util dacă te-ai putea concentra doar la ceea trebuie să faci pas cu pas. În acest fel, celelalte probleme și încercările de a le găsi soluții nu te vor mai copleși.

2. Ai încredere în flexibilitatea ta.
Există o mare posibilitate să fi fost deja în această situație dificilă și în trecut. Trebuie doar să te gândești asupra soluției pe care ai găsit-o atunci. Analizează în detaliu problema cu care te confrunți și reamintește-ți de puterea ta interioară pe care ai folosit-o pentru a depăși dificultatea. Poți folosi amintirile tale pozitive pentru a-ți readuce aminte că există în tine capacitatea de rezolva aceste situații dificile, fiindcă ai mai făcut-o de atâtea ori până acum.

3. Vizualizează succesul!
Privește situația dificilă în care te afli ca un obstacol pe care să îl depășești pentru a atinge succesul pe care ți l-ai dorit. Vizualizează ceea ce ai de făcut sau ce ar trebui să faci pentru a trece la următorul capitol din viața ta, atât la nivel personal cât și profesional. Gândește-te la cum te vei simți după ce această perioadă tensionată va trece cu bine și încarcă-te cu pozitivismul pe care ți l-ai imaginat.

4. Uită și iartă.
Experiențele anterioare care te-au rănit, fie că s-au întâmplat într-un mod intenționat sau neintenționat, ar trebui să fie iertate și uitate. Tu ești cel care poartă povara acestui trecut care nu te lasă să înaintezi așa cum ți-ai dori, așadar lasă trecutul să fie trecut.

5. Acceptă ajutorul venit din partea celorlalți.
Nimeni nu este singur. Ai familie, rude și prieteni care sunt dispuși să-ți dea tot sprijinul de care ai nevoie în orice situație te-ai afla. Nu lăsa mândria să-ți stea în cale. Împărțirea sarcinii sau a problemelor cu alte persoane vor ușura greutatea pe care o cari. Sfatul lor poate fi de ajutor în situația dumneavoastră. Așa că nu închide ușa ajutorului care ți se oferă.

6. Ai grijă de tine!
Asistenții medicali ar trebui să aibă grijă de ei înșiși, pe lângă prioritatea lor de a avea grijă de pacienții lor. Ia-ți timp pentru a te hrăni. Ia o pauză, chiar dacă pare imposibil. În timpul liber, fă lucrurile pe care îți place să le faci de obicei și care te conduc spre o stare de relaxare. Înconjoară-te de oameni cu care te simți bine. Pentru că toate aceste momente pozitive îți pot schimba starea generală fără să îți dai seama.

Articol preluat și tradus de pe http://www.nursingguide.ph/.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.