Lista persoanelor validate, proiect ”Dezvoltarea abilităților personale și profesionale ale asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali prin programe de formare SOFT SKILLS”.
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Focus grup din interior | Regiunea Sud-Vest

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 27 Noiembrie 2018

Valorile profesionale și nevoia de autodefinire

– Concluzii rezultate din focus-grupul din regiunea Sud-Vest –

În perioada 13 – 14 noiembrie 2018, am moderat, împreună cu Mihaela Lambru, la Slatina, cel de al patrulea focus-grup din cadrul cercetării calitative referitoare la valorile profesiilor de asistent medical și moașă, pe care o realizăm ca parte integrantă a proiectului POLMED.  A fost o nouă experiență interesantă și utilă pentru cercetarea noastră, prin care încercăm să conturăm o imagine despre cele mai importante valori care ar trebui să definească profesiile de asistent medical și de moașă, prin consultarea celor care le practică efectiv. Ca și în cazul focus-grupurilor anterioare, participanții au fost foarte interesați de tematică și s-au angajat în discuții, în jurul celor mai relevante valori ce le definesc comportamentele profesionale.

O temă interesantă, amintită și de către participanții la unele dintre focus-grupurile anterioare, însă dezvoltată mai mult în cadrul acestor discuții a fost cea a nevoii de autodefinire profesională și de stabilire a unor granițe clare între atribuții, roluri și competențe între membrii echipei medicale.  „Nu trebuie să ne spună nimeni ce avem de făcut, noi trebuie să știm asta și să acționăm ca atare” a fost afirmația unui dintre participanți, de la care această discuție a început. Plecând de la această afirmație, intervențiile celorlalți participanți au punctat alte câteva aspecte importante: faptul că această autodefinire este foarte dificil de realizat în practică, atâta timp cât asistentul medical sau moașa nu dispun de un document distinct, propriu, în care să-și poată consemna activitatea profesională („foaia de observație e a medicului, dar noi ce avem?”) și, prin urmare, nevoia de implementare a planului de îngrijiri, precum și faptul că este nevoie de o schimbare de mentalitate, atât a medicilor, cât și a asistenților medicali, care să-i repoziționeze pe aceștia din urmă ca membri cu atribuții distincte în cadrul echipei medicale, și nu ca executanți ai unor atribuții delegate de către medici.

De ce sunt importante asemenea discuții, în contextul redefinirii valorilor? Pentru că exprimă o preocupare reală pentru tematică și, implicit, reprezintă o primă premisă pentru internalizarea setului de valori profesionale esențiale cu care se va finaliza proiectul, indiferent care vor fi ele.

Ilona Voicu

Expert politici publice 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.