Rezultatele selecției grupului țintă al proiectului ”Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri și asistenții șefi”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN publică raportul privind a 75 a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 02 August 2022

În iulie a.c, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a publicat raportul privind reuniunea Adunării Mondiale a Sănătății (AMS) de anul acesta.

AMS este forumul decizional suprem al OMS, iar la reuniunea sa anuală participă delegații din toate cele 194 de state membre ale OMS, precum și reprezentanți ai   “Actorilor nestatali” (NSA) care se află în relații oficiale.

Reuniunea cu tema ‘Health for Peace, Peace for Health (Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate) a avut loc în format hibrid, un număr limitat de delegați participând fizic la sediul Organizației Mondiale a Sănătății, de la Geneva, Elveția, în perioada 22-28 mai.

ICN se află în relații oficiale cu OMS din anul 1948 și continuă să colaboreze cu aceasta pe multe subiecte și proiecte de interes comun.  

Statutul special al ICN în cadrul OMS înseamnă că poate găzdui o delegație în cadrul AMS, poate participa la reuniunile comitetelor și la evenimentele secundare și poate contribui la discuții prin declarații scrise și verbale, care sunt introduse în registrul oficial al reuniunii. Delegația de anul acesta a fost formată din 70 de asistenți medicali din 40 de țări, majoritatea delegaților participând online.  

Directorul Executiv al ICN, dl. Howard Catton, care a participat fizic la reuniune, și-a exprimat recunoștința față de toți delegații, pentru contribuția lor la acest eveniment.  

Delegații ICN asistenții medicali, reprezentanți ai Asociațiilor Naționale de Nursing și bursieri ai Global Nursing Leadership Institute, au contribuit foarte eficient în cadrul reuniunii AMS.  S-au asigurat că profesia de asistent medical a avut un profil ridicat și o prezență puternică, ajutând ICN să își consolideze poziția de voce globală a profesiei de asistent medical, a declarat reprezentantul ICN.

Sănătatea și pacea sunt inseparabile și a fost îmbucurător că AMS a ales ca temă pentru acest an ‘Health for Peace, Peace for Health’. ICN a demarat campania  #nursesforpeace în primele câteva zile după invazia Ucrainei în februarie, deoarece știm cât de esențiali sunt asistenții medicali în furnizarea îngrijirilor și în pace. Tema AMS arată alinierea ICN strânsă cu OMS, privind necesitatea de a avea stabilitate, pace și coeziune, ca o condiție prealabilă pentru sănătate, a continuat Directorul Executiv.

În închierea raportului, domnul Howard Catton declară: “Încă nu am ieșit din pandemie și ar fi o tragedie să nu învățăm lecțiile pe care ni le-a dat COVID-19. Trebuie să ne consolidăm sistemele de sănătate pentru a face față viitoarelor pandemii și tuturor cerințelor suplimentare în materie de sănătate, care vor urma.  Pe parcursul reuniunii AMS, asistenții medicali au prezentat soluții care au traversat întreaga agenda globală de sănătate, și exact așa ar trebui să fie:  asistenții medicali să susțină soluțiile oferite de asistenți medicali, pentru că știm că sunt eficiente și rentabile și populare în rândul pacienților.”

Delegația ICN a intervenit într-o serie de puncte pe agenda AMS, printre care resursele umane pentru sănătate, conslidarea pregătirii și răspunsului OMS la urgențe sanitare, prevenirea și controlul infecțiilor, dimensiunea de sănătate publică  a problemei mondiale a drogurilor, Inițiativa  Global Health for Peace, prevenirea și controlul bolilor netransmisibile și transplanturile de organe și țesuturi umane. 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2022 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.