Derogarea de la condiția de experiență profesională în vederea înscrierii la EXAMENUL DE GRAD PRINCIPAL | Sesiunea 2021 Lansarea proiectului ”Program de leadership în îngrijiri medicale pentru directori de îngrijiri și asistenți șefi” Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali – sesiunea 2021
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN sărbătorește Ziua Internațională a Moașei

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 05 Mai 2021

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) se alătură, în mod solidar, Confederației Internaționale a moașelor  (ICM) pentru a sărbători Ziua Internațională a Moașei  (IDM) cu tema  „Nu ignorați statisticile: Investiți în moașe!„.

Această zi coincide cu lansarea  Raportului 2021 State of the World’s Midwifery  (SOWMy), elaborat în comun de ICM, Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Națiunilor Unite pentru populație (UNFPA), care oferă o bază de dovezi actualizată și o analiză detaliată a impactului moașelor asupra rezultatelor privind sănătatea maternă și a nou-născutului, precum și a randamentului investițiilor în profesia de moașă.

Dna. Annette Kennedy, Președintele ICN a declarat că ICN se alătură apelului ICN la investiții în profesia de moașă, pentru a salva vieți, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru consolidarea sistemelor de sănătate. Datele din noul raport „State of the World’s Midwifery” arată clar că investiția în moașe este modalitatea esențială și rentabilă, de îmbunătățire a rezultatelor în materie de sănătate pentru mamă și copil și pentru reducerea mortalității materne și neonatale și a nașterilor de făt mort.

Lumea se confruntă cu un deficit de 900000 de moașe, ce a fost agravat de pandemia COVID-19. Acest lucru ar putea anula zeci de ani de îmbunătățiri ale îngrijirilor și ar putea amenința grav probabilitatea realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă 3, Ținta 3.1 de reducere a ratei globale a mortalității, la mai puțin de 70 per 10000 de nașteri, până în 2030.  

Doamna Kennedy a subliniat importanța datelor, menționând că ICN a solicitat în mod constant colectarea de date privind infecțiile și decesele în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei, pentru a consolida și a proteja forța de muncă din domeniul sănătății. Aceste date importante pot fi folosite pentru a influența politicile și strategiile, pentru a salva vieți, pentru asigurarea pregătirii pentru viitoarele pandemii, precum și pentru a o învinge pe cea cu care ne confruntăm în prezent. De-a lungul multor ani, ICN a colaborat îndeaproape cu ICM și a avut plăcerea de a participa la elaborarea raportulul  SOWMy. ICN le mulțumește moașelor din întreaga lume pentru serviciile pe care le oferă femeilor și copiilor și încurajează guvernele să investească în această profesie, ca recunoaștere a rolului unic al moașelor. Potrivit setului de instrumente și pachetului de resurse ICM 2021 ( 2021 IDM Toolkit & Resource Pack), “Creșterea investițiilor în moașe ar putea salva până la 4,3 milioane de vieți pe an, prin evitarea a 67% dintre decesele materne, 64% dintre decesele neonatale și  65% dintre nașterile de făt mort.” 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2021 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.