Lista persoanelor validate, proiect ”Dezvoltarea abilităților personale și profesionale ale asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali prin programe de formare SOFT SKILLS”.
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

ICN solicită coduri de etică pentru recrutarea asistenților medicali și investiții în educația acestora

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 15 August 2022

Mai multe instituții de știri ale BBC au raportat recent despre dependența excesivă a multor țări cu venituri mari de asistenții medicali care provin din alte țări, citând avertismentul Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN) care identifică deficitul de lucrători din domeniul sănătății ca fiind cea mai mare amenințare pentru sănătatea globală. Potrivit unei analize BBC a datelor de la NHS Digital, ponderea personalului medical recrutat din străinătate s-a dublat între 2014 și 2021.

Stephen Sackur, prezentator la BBC World News, l-a intervievat pe Howard Catton, Directorul Executiv al ICN, întrebând dacă consideră că ar trebui să fie puse controale asupra capacității națiunilor bogate de a absorbi atât de rapid personalul de îngrijire din țările în curs de dezvoltare. Domnul Catton a răspuns că țările cu venituri mai mici ar trebui să investească în salariile și condițiile propriilor forțe de muncă din domeniul sănătății și că țările cu venituri mai mari ar trebui să devină mai autosuficiente. Acesta a adăugat că exista deja o lipsă de șase milioane de asistenți medicali înainte de pandemie. Lipsa a crescut ca urmare a pandemiei dar, pe lângă această lipsă de personal medical, se observă o creștere uriașă a cererii, nu doar din cauza pandemie, ci și pentru că societățile noastre sunt îmbătrânite și bolile cornice sunt prevalente. Așadar, acest dezechilibru determină volumul recrutării, care pentru țări cu venituri medii scăzute înseamnă pierderea asistenților medicali, acest aspect putând avea un impact semnificativ asupra capacității lor de a oferi îngrijiri medicale propriilor lor oameni. Mai mult, țările cu venituri mai mici au investit în educarea și formarea asistenților medicali.

Executivul ICN a observat că codurile etice care sunt adoptate în acest moment au multe portițe deschise iar cifrele nu se monitorizează cu atenție. Țări precum India și Filipine au lipsuri enorme și au probleme în a-și satisface propriile nevoi de sănătate.

În iunie anul acesta, Colegiul Regal al Asistenților Medicali (RCN) din Marea Britanie a raportat o creștere de zece ori a recrutării de asistenți medicali din țările care se află pe lista roșie a deficitului de cadre medicale. Secretarul general și directorul executiv al RCN, Pat Cullen, a spus că miniștrii depind excesiv de asistenții medicali din țările cu deficit critic de forță de muncă. Între timp, lipsa de investiții în personalul care oferă îngrijiri medicale din Marea Britanie – atât cea de astăzi, cât și cea din viitor – este profund îngrijorătoare.

Țările pe lista roșie sunt cele care se confruntă cu cea mai presantă lipsă de forță de muncă din domeniul sănătății și care au fost identificate ca având provocări serioase ale forței de muncă și nu trebuie să fie vizate pentru recrutare activă.

Marea Britanie nu este singura țară care recrutează asistenți medicali din străinătate. Conform raportului ICN cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 și oferta internațională de asistenți:

„550.000 de asistenți medicali calificați în străinătate lucrează în cele 36 de țări membre OCDE cu venituri mari (de la 460.000 în 2011). Aceasta include 197.000 de asistenți emdicali în SUA, 100.000 în Marea Britanie, 71.000 în Germania și 53.000 în Australia.

ICN solicită de mulți ani ca problema gravă a lipsei de asistenți medicali și a dependenței excesive de asistenții medicali formați în tările de origine să fie abordată de urgență și și-a intensificat apelurile din cauza efectului pandemiei.

În raportul lor din ianuarie 2022 „Sustain and Retain in 2022 and Beyond”, Howard Catton, profesorul James Buchan și Dr. Franklin Shaffer au dezvăluit modul în care pandemia de COVID-19 a înrăutățit mult starea fragilă a forței de muncă globale din domeniul medical.

Există dovezi din ce în ce mai multe cu privire la recrutării internaționale active de către unele țări OCDE cu venituri mari, care ar putea submina capacitatea unor țări „sursă” de a răspunde eficient provocărilor pandemice. Pandemia a sporit riscurile asociate cu recrutarea internațională: tăierea ofertei internaționale către unele țări „destinație” cu venituri mari, pe termen scurt, în același timp stimulând factorii de „împingere” și probabile ieșiri din țările „sursă” cu venituri mici.

În iunie 2022, ICN a raportat că creșterea alarmantă a numărului de asistenți medicali care fac grevă în întreaga lume este un răspuns direct la eșecul guvernelor de a aborda cauzele fundamentale ale sistemelor de sănătate grav slăbite și, în unele cazuri, în colaps. Una dintre cauzele fundamentale este penuria globală de asistenți medicali, care pune presiune nesustenabilă asupra asistenților care lucrează în prezent în sistemele de sănătate, care au fost perturbate de lipsa de personal, pandemia COVID-19 și subfinanțarea cronică istorică.

La Adunarea Mondială a Sănătății din mai 2022, ICN a cerut guvernelor să monitorizeze și să raporteze practicile de recrutare și să asigure conformitatea cu Codul de practici ale OMS și să investească în educația pentru asistență medicală, în scopul unei mai mari autosuficiențe în oferta de asistenți medicali.  Declarația de poziție a ICN privind mobilitatea internațională în carieră și recrutarea etică a asistenților medicali sprijină drepturile acestora de a urmări realizările profesionale prin mobilitatea în carieră și de a îmbunătăți circumstanțele în care trăiesc și lucrează, dar condamnă recrutarea țintită a asistenților medicali din țări sau zone din interiorul țărilor. care se confruntă cu o penurie cronică și/sau o criză temporară de sănătate în care este nevoie de asistenți medicali și recunoaște efectele adverse pe care migrația internațională a acestora și a altor profesioniști din domeniul sănătății le poate avea asupra calității serviciilor de îngrijiri medicale în țările cu epuizare serioasă a forței de muncă.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.