Lansarea lucrării „Tratat de îngrijiri medicale pentru asistenți medicali generaliști”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Poziția de asistent medical șef -CNO din nou în structura Organizației Mondiale a Sănătății

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 23 Octombrie 2017

La data de 12 octombrie 2017, ICN a informat membrii săi privind numirea doamnei Elizabeth Iro în funcția de asistent medical șef (CNO-Chief nursing officer) în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Această numire vine după mulți ani de eforturi întreprinse de ICN pentru creșterea numărului de asistenți medicali în poziții de conducere ale OMS.

În anul 2011, ICN a transmis o scrisoare deschisă  Directorului General al OMS, doamnei Margaret Chan, în care era exprimată îngrijorarea față de subreprezentarea profesiei de asistent medical în cadrul organizației și în care se solicita reînființarea postului de Asistent Medical Șef.

În 2017, ICN a scris celor trei candidați finali pentru funcția de Director General al OMS și a solicitat angajamentul fiecăruia dintre aceștia de a reînființa rolul de CNO în cadrul OMS.

La congresul ICN din Barcelona din acest an, noul director general  al OMS Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a adresat  unui public format din peste 8000 de asistenți medicali cu promisiunea  reînființării postului de asistent medical șef în cadrul OMS.

De asemenea, ICN a avut o colaborare strânsă cu OMS și Lord Crisp (Nursing Now!) pentru consiliere privind descrierea atribuțiilor acestei funcții, și pentru susținereastfel încât acest post să facă parte din echipa de conducere a organizației.

In luna septembrie, doamna Annette Kennedy, președintele ICN, s-a întâlnit cu Dr. Tedros la sediul OMS pentru a promova în continuare rolul profesiei de asistent medical.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România își exprimă recunoștința pentru eforturile ICN în promovarea intereselor profesiei în plan international și felicită pe această cale numirea noului asistent șef al OMS, exprimându-ne totodată convingerea prezența CNO în structura OMS va contribui esential la promovarea profesiei de asistent medical și derularea de proiecte de interes.

Link-uri relevante

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/chief-nursing-officer/en/

https://twitter.com/icnurses?lang=en

https://www.facebook.com/icn.ch/

http://www.icn.ch/images/stories/documents/news/press_releases/PR_35_WHO%20Chief%20Nurse.pdf

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2021 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.