Rezultatele evenimentului la nivel înalt „Asistenții medicali și moașe, în avangarda schimbării” ANUNȚ IMPORTANT | Înscriere programe de specializare pentru reconversie profesională ANUNȚ IMPORTANT | Înscriere programe de specializare pentru dezvoltarea unor abilități profesionale
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2018

În perioada 10-16 septembrie 2018, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a primit  vizita unei delegații oficiale iordaniene conduse de Dr. Mohammad Yousef Nassar Saleh, Secretar General al Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali (JNC).

Secretarul General a fost însoțit de Dr. Dalal Bashir Moh’d Yehia, decanul Facultății de Asistenți Medicali din cadrul Universității Zaytoona, doamna Aisha Ahmmad Ata Dammra, Directorul Departamentului Cercetare-Dezvoltare din cadrul Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali, precum și Dr. Mohammed Hussein Hassan Abuhumaid, Directorul Departamentului de Educație și Cercetare din cadrul Centrului Onocologic King Hussein.

Vizita s-a desfășurat în contextul invitației președintelui OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte de a participa la cea de-a XV-a Conferință Națională și a IV-a Conferință Internațională a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România cu tema “Îngrijirile de sănătate, de la practică la cercetare” care s-a desfășurat în perioada 12-15 septembrie 2018, la București.

Cu acest prilej, în deschiderea plenară a Conferinței, Secretarul General al Consiliului Iordanian a transmis mesajul Alteței sale Prințesa Muna al- Hussein, președintele organizației iordaniene.

Totodată, în marja vizitei, a fost organizată întâlnirea de lucru între conducerile celor două organizații, pentru a stabili modalități concrete de activare a Memorandumului de înțelegere semnat în 2016.

Discuțiile s-au concentrat pe dorința comună a părților de a consolida și extinde cooperarea bilaterală, precum și schimburile de experiență și bune practici în domenii prioritare, precum asistența medicală de urgență, oncologie, îngrijiri paliative, sănătate mintală. Aceste direcții vor fi integrate într-un plan de acțiune care urmează a fi convenit de cele două organizații în perioada următoare.

Primele schimburi de experiență se estimează a fi derulate pănă la sfârșitul anului, România urmând să primească  asistenți medicali iordanieni pentru un schimb de experiență în domeniul asistenței medicale de urgență. Partea română va identifica, de asemenea, asistenți medicali care să fie sprijiniți în vederea unor stagii de instruire în Iordania, în domenii prioritare în care expertiza iordaniană este recunoscută pe plan internațional.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat și subiecte importante pentru dezvoltarea profesiei, precum calitatea educației și a practicii asistentului medical și a moașei, importanța reglementării în asigurarea sustenabilității profesiei, nevoia dezvoltării de standarde și ghiduri unitare de practică, urmând ca cele două organizații să continue schimbul de experiență și de bune practici în aceste direcții.

Astfel, cele două organziații OAMGMAMR și JNC vor explora în perioada următoare surse de sprijin și finanțare disponibile (fonduri UE pe linia asistenței pentru dezvoltare,OMS sau ICN) care să sprijine acțiunile comune inter-regionale ce vor asigura transpunerea în practică aconceptului de global nursing.

În marja șederii la București a delegației iordaniene, au fost facilitate întâlniri cu Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial în cadrul Administrației prezidențiale, Dr. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr. Cristian Grasu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Dr. Miljana Grbic, Șeful Biroului OMS la București,  precum și cu Dr. Crin Marcian, Directorul Scolii Postliceale Sanitare Fundeni.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2021 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.