Acord de Cooperare între Asociația Coreeană a Asistenților Medicali și OAMGMAMR
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Asistenții medicali din România susțin cei 12 ani obligatorii de educație generală, înainte de studiile profesionale

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Iunie 2012

Prin organisme reprezentative ca FEPI- Federaţia Europeană a organizaţiilor de reglementare şi a autorităţilor competente pentru profesia de asistent medical, FINE -Federația Europeană a Asistenților Medicali Educatori și EFN- Federația Europeană a Asociațiilor pentru asistenți medicali,asistenții medicali din România susțin o educație de nivel înalt pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate pacienților. Într-o lume care, conform studiilor OMS, îmbătrânește continuu, necesitatea cerinței de 12 ani de educație teoretică, premergători specializării medicale pentru toți asistenții medicali, este o condiție sine qua non în îngrijirea de calitateși siguranța pacientului.

FEPI dorește să sublinieze nevoia a cel puțin 12 ani de educație teoretică generală pentru a sprijini o forță de muncă ce are capacitatea de a analiza problemele, de a gândi independent și critic. Aceste lucruri sunt necesare în interesul siguranței pacientului, iar aceasta nu poate fi garantată printr-o educație cu durata mai mică de 12 ani.

Parlamentul si Consiliul European sunt hotărâte să desființeze obstacolele liberei circulații a persoanelor și serviciilor. Este garantat dreptul persoanelor dintr-o țară membră UE de a-și exercita profesia pe teritoriul altui stat membru. Astfel, recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor de calificare trebuie să apară în fiecare legislație națională.

Pornind de la obiectivele Directivei 36 privind recunoașterea calificărilor profesionale, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii, farmaciștii și dentiștii – profesii liberale din domeniul sănătății, vor avea cerințe speciale privind educația. Astfel, asistenții medicali și moașele, la nivel de admitere, vor avea nevoie de 12 ani de educație, spre deosebire de cei 10 ani actuali, făcând calificările de nivel avansat o cerință obligatorie pentru diploma de asistent medical sau moașă. Acesta este deja cazul în 24 de state europene, printre care se numără și România.

Majoritatea țărilor europene susțin această prevedere, dar încă există unele rezerve. În acest moment, state ca Malta și Germania se împotrivesc noilor norme ce se discută în Parlamentul European, despre care spun că vor avea un impact negativ asupra specializării în asistență medicală. În aceste țări, un absolvent a 10 ani de educație generală are acces la o școală în domeniul asistenței medicale.

În România, accesul la școlile sanitare postliceale și la facultățile de asistență medicală, este permis numai după absolvirea a 12 clase.

OAMGMAMR susține acest model de educație și consideră că asistenții medicali competenți și bine pregătiți sunt necesari în Europa contemporană pentru a face față provocărilor apartenenței la un sistem de sănătate modern, în care profesioniștii au o contribuție majoră în siguranța pacientului. Acest model asigură un răspuns competent al profesioniștilor la problemele de sănătate care afectează publicul european, pe măsură ce ne apropiem de anul 2020.

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.