Acord de Cooperare între Asociația Coreeană a Asistenților Medicali și OAMGMAMR
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Întâlnirea reprezentantului organizației profesionale din Spania, cu reprezentanții autorităților competente române

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 01 Noiembrie 2013

Cu privire la procesul de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, adoptată de Consiliul UE, autoritățile competente române au responsabilitatea de a transpune noile prevederi în termen de 2 ani.

Prevederile privind recunoașterea calificărilor profesionale de asistent medical generalist- au fost incluse în noua Directivă, asa cum au rezultat din amplul proces de negociere derulat de autoritatile romane pe parcursul acestui an.

În paralel, Comisia Europeană, în baza acestor prevederi, a solicitat autorităților române să elaboreze un program de revalorizare a diplomelor pentru categoriile de asistenți medicali care nu beneficiază în prezent de recunoaștere automată, precum și pentru cei care vor beneficia de recunoaștere în baza drepturilor câștigate .

Una din condițiile puse de Comisia Europeană cu privire la implementarea programului de revalorizare fost aceea ca România să pună în aplicare, anterior, un program de formare a formatorilor, în cadrul căruia experti din statele membre să deruleze în România sesiuni de instruire a formatorilor romani din învatamantul postliceal care, la randul lor, vor forma asistenți medicali generaliști cărora li se adresează programul de revalorizare.

În contextul implicării autorităților române în dezvoltarea  unui program de instruire a formatorilor în data de 28.10.2013 a avut loc la Ministerul Educației,  o întlnire cu dl. Prof. Dr. Máximo González Jurado, Preşedintele Consiliului General al Asistenţilor Medicali din Spania.

Obiectivul  principal al  întâlnirii l-a constituit prezentarea şi analiza modului în care instituţiile de învăţământ superior din România pun în practică programul de revalorizare a formării de asistent medical generalist, precum şi programul de formare a formatorilor la nivel postliceal, în baza noilor prevederi din Directiva 2005/36/CE (revizuită) privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Președintele organizației din Spania a prezentat situaţia similară cu care s-au confruntat autorităţile spaniole pe parcursul procesului de upgradare şi uniformizare a formării asistenţilor medicali din Spania, la nivel de învăţământ superior, cât și etapele care au condus la trecerea totală a studiilor pentru asistenți medicali, în spațiul universitar.

Ministrul delegat Mihnea Costoiu, sub coordonarea căruia s-au derulat negocierile cu Comisia Europeană şi statele membre, a mulţumit atât Guvernului spaniol, cât şi organizaţiei reprezentate de domnul González Jurado Máximo, pentru susţinerea acordată, exprimându-şi pe această cale şi dorinţa ca formatorii români să beneficieze de expertiza omologilor spanioli nu numai în implementarea programului de formare a formatorilor, dar şi a programului de revalorizare.

Demnitarul român și-a exprimat aprecierea pentru excelenta colaborare dintre organizaţia profesională din Spania cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.