Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

SITUAȚIA PROFESIEI DE ASISTENT MEDICAL LA NIVEL MONDIAL

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 12 Mai 2020

Raportul „Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020: investiții în educație, locuri de muncă și leadership” apare în contextul în care lumea asistă la o implicare fără precedent în acoperirea universală cu servicii de sănătate. În același timp, capacitatea noastră de pregătire și reacție în caz de urgență este testată de actuala pandemie COVID-19 și de migrația în masă a populației cauzată de conflicte. Asistenții medicali oferă îngrijiri vitale în fiecare dintre aceste circumstanțe. Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie ca ei să lucreze la întreaga dimensiune a educației și pregătirii lor.
Acest prim raport al situației profesiei de asistent medical la nivel mondial dezvăluie multe aspecte ce merită a fi lăudate în ceea ce privește forța de muncă din domeniul asistenței medicale. Oportunitățile de educație avansată în domeniul asistenței medicale și creșterea rolurilor profesionale inclusiv la nivel de politică, pot duce la îmbunătățirea sănătății populației. În același timp, continuăm să fim martorii unor inegalități uriașe în distribuția asistenților medicali în întreaga lume, ce trebuie abordate.
2020 este Anul Internațional al Asistentului Medicali și al Moașei și reprezintă o oportunitate de a valorifica dovezile din raportul Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020 și de a aborda o agendă care să determine și să susțină progresul, până în anul 2030. În acest scop, îndemnăm guvernele și toate părțile interesate să:
• investească în accelerarea masivă a educației în domeniul asistenței medicale – învățământ superior, infrastructură și studenți – pentru abordarea nevoilor globale, pentru a răspunde cererii interne și tehnologiilor în continuă schimbare și evoluției continue a modelelor integrate de sănătate și asistență socială;
• creeze cel puțin 6 milioane de noi locuri de muncă pentru asistenți medicali până în 2030, în special în țările cu venituri mici și medii, pentru a echilibra deficitul estimat și pentru a remedia distribuția inechitabilă a asistenților medicali în întreaga lume;
• consolideze leadershipul profesiei de asistent medical – atât liderii actuali, cât și cei viitori – pentru a se asigura că aceștia dețin un rol influent în elaborarea politicilor de sănătate și în luarea deciziilor și pentru a contribui la performanța sistemelor de sănătate și de îngrijire socială.
Toate țările pot lua măsuri pentru susținerea acestei agende. Majoritatea țărilor pot desfășura aceste acțiuni cu resurse proprii. Pentru țările care necesită asistență din partea comunității internaționale, trebuie să direcționăm o parte din ce în ce mai mare a investițiilor de capital uman către economia de sănătate și îngrijire socială. Aceste investiții vor conduce, de asemenea, la progrese în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu dividende pentru echitatea de gen, abilitarea economică a femeilor și încadrarea în muncă a tinerilor.
Să profităm de această oportunitate de a ne implica într-un deceniu de acțiuni care începe cu investiții în educație, locuri de muncă și leadership pentru asistenți medicali.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.