Acord de Cooperare între Asociația Coreeană a Asistenților Medicali și OAMGMAMR
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Susținem inițiativa ”Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer”

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 08 Iunie 2023

Cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului și în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romănia a organizat astăzi, 8 iunie 2023, workshopul cu titlul “De la Screening la Supraviețuire”.

La eveniment am avut-o alături de noi pe doamna Senator Nicoleta Pauliuc, în calitate de inițiator al proiecului ”Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer”. Cu această ocazie domnia sa a vorbit despre experiența trăită ca pacient oncologic în România și despre proiectele legislative în care este implicată, pentru ca tot mai mulţi bolnavi oncologici să poată intra în rândurile supravieţuitorilor.

În calitate de organizator, domnul Mircea Timofte, Președintele OAMGMAMR, în discursul de deschidere al evenimentului, a subliniat importanța specializărilor pentru asistenții medicali și a asigurat auditoriul că se depun eforturi pentru găsirea celor mai potrivite soluții pentru a se asigura continuitatea programelor de specializare, elaborarea și revizuirea curriculelor de formare și demararea colaborării cu universitățile pentru atingerea acestui deziderat.

Doamna Carmen Mazilu, Președintele Filialei București a OAMGMAMR, a subliniat importanța resursei umane calificate și specializate pentru asigurarea calității ingrijirilor de sănătate și a adus în discuție necesitatea creării unui cadru de competențe pentru asistenții medicali din oncologie, dar și pentru cei de alte specialități, ceea ce ar repreprezenta menținerea capacității de a performa în siguranță, în conformitate cu domeniul lor de practică, cerințele la locul de muncă și domeniile de specializare.

Întâlnirea de astăzi reprezintă punctul de plecare pentru stabilirea cadrului de formare profesională continuă / specializare pentru asistenții medicali generaliști și asistenții medicali de pediatrie care își desfășoară activitatea în secțiile de Oncologie, Onco-hematologie și Oncologie Pediatrică.

În cadrul reuniunii de astăzi am prezentat situația actuală a formării profesionale continue a asistenților medicali în Oncologie la nivel european, am analizat nevoile de formare / specializare a asistenților medicali de oncologie din România și am identificat stakeholderii care ar putea susține cadrul de formare continuă și specializarea pentru asistenții medicali de Oncologie.

Mulțumim pentru participare asistenților medicali din domeniile Oncologie, Hemato-Oncologie și Oncologie pediatrică din cadrul: Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalului Clinic Colentina, Spitalului Clinic Colțea, Spitalului Universitar de Urgență București, Spitalului Clinic de Urologie “Prof. dr. Th. Burghele”, Institutului Clinic Fundeni.

Context:

În fiecare an, perioada 25-31 mai este ”Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului”. Această perioadă, unește Europa pentru a readuce în prim planul preocupărilor de sănătate publică, necesitatea de a intesifica acțiunile de prevenție primară a cancerului, de a asigura servicii de egală calitate și siguranță tuturor cetățenilor și de a oferi suport pacienților și supraviețuitorilor de cancer.


Această ocazie oferă prilejul tuturor actorilor din sistemele de sănătate europene – specialiști, pacienți, decidenți, organizații non-guvernamentale să informeze, educe și să conștientizeze asupra problematicii complexe a cancerului.

Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.
Principalii factori de risc care contribuie la povara globală a cancerului sunt factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este încă ridicată, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de prevenție primară.


”Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer” este marcată, în fiecare an, începând din 2022, în prima zi de duminică a lunii iunie. În 2023, venimentele prilejuite de ”Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer” au loc în perioada 1- 11 iunie, sub titlul: „Cursa lungă a supravieţuirii: de la prevenţie şi diagnosticare timpurie, la reintegrare deplină în societate”.

În 2021, mai mulţi deputaţi şi senatori ai PNL, au depus, la Senat, la iniţiativa senatoarei PNL, Nicoleta Pauliuc, un proiect de Lege privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. În expunerea de motive se arată că, „în 2021, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului: o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire, care este apreciat drept un pilon esenţial al unei uniuni europene a sănătăţii puternice

„Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer urmăreşte să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, pentru ca acestea să se conecteze, dar şi ca să atragă atenţia societăţii asupra provocărilor şi soluţiilor privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer”.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 4 octombrie 2021, iar pe 21 decembrie 2021, a fost adoptat, în plen, de către deputaţi.

Legea privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer a fost promulgată la 13 ianuarie 2022 de către preşedintele României, Klaus Iohannis, devenind Legea nr. 18/2022.

Pentru marcarea acestei zile, se organizează, la nivel naţional şi local manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer.

Pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, s-a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor.

Surse:

https://insp.gov.ro/2023/05/25/saptamana-europeana-de-lupta-impotriva-cancerului-25-31-mai-2023/#:~:text=S%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na%20european%C4%83%20de%20lupt%C4%83%20%C3%AEmpotriva%20cancerului%20%E2%80%93%2025%2D31%20mai%202023,-mai%2025%2C%202023&text=25%2D31%20Mai%20este%2C%20%C3%AEn,european%C4%83%20de%20lupt%C4%83%20%C3%AEmpotriva%20cancerului.

https://www.agerpres.ro/documentare/2023/06/04/4-iunie-ziua-nationala-a-supravietuitorilor-de-cancer–1118458

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.