Selecție grup țintă – seriile 1 și 2 | Proiect SOFT SKILLS
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

„Asistenta credeți că ar trebui să plătească?”

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 17 Septembrie 2011

Asistenta credeți că ar trebui să plătească?Aceasta a fost întrebarea adresată de un jurnalist unei bunici ai cărei nepoți au trecut prin tragedia de la Maternitatea Giulești, și care în acest moment sunt internați la Spitalul Alexandrescu. Contextul în care a fost adresată întrebarea?
Nu numai că ancheta procurorilor în acest caz nu era finalizată și nu a fost stabilită vinovăția sau nevinovăția asistentei medicale, dar asistenta abia trecuse printr-o  audiere preliminară, iar procurorii nu făcuseră declarații oficiale în acest sens. Cu toate acestea, asistenta medicală a fost rapid pusă la zidul infamiei. Dacă citim mesajele postate pe internet, dacă luăm în calcul reacțiile invitaților și pe ale experților chemați la posturile de televiziune, ideea care se promovează deja este, în majoritatea situațiilor, că asistenta este vinovată. Nu dorește nimeni să o disculpe pe doamna asistentă, dar nu este firesc să ne alăturăm corului de acuzatori care nu așteaptă rezultatele unei anchete în derulare: politicieni care vorbesc despre atribuțiile asistenților medicali, care sunt indignați când află care sunt condițiile de muncă în unitățile medicale românești, ca și cum până acum ar fi trăit în altă țară, comentatori ale căror opinii nu au nici o legătură cu realitatea din sistemul sanitar românesc. Vrem să găsim cu rapiditate un vinovat, și este normal ca acesta să fie găsit, dar ne grăbim să aruncăm anatema asupra primului asistent medical care pare să fie vinovat.
Indiferent de rezultatele anchetei, condamnarea unui vinovat nu trebuie să rămână singura măsură. De altfel, spre deosebire de multe alte cazuri, de această dată au fost și voci care au încercat să analizeze care sunt problemele de esență ale sistemului sanitar. Acestea voci se pierd însă, de multe ori, printre opinii spuse doar pentru că sună bine, în tradiția indignării fără soluții.

Tragedia prin care trec familiile care și-au pierdut copiii și drama celor care așteaptă cu sufletul la gură informații despre copiii internați nu pot fi exprimate în cuvinte. Înțelegem toți acest lucru, pentru că suntem părinți, iar majoritatea membrilor Ordinului sunt femei. Transmitem un mesaj de solidaritate familiilor și părinților din partea tuturor asistenților medicali și moașelor din România.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.