„Provocări și perspective cu privire la profesia de asistent medical și moașă în context european și internațional” | Sesiune dedicată asistenților medicali și moașelor din România Întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților medicali șefi și a dentiștilor șefi din Statele Membre ale Uniunii Europene Rezultatele Adunării Generale a Consiliului European al Asistenţilor Medicali Rezultatele întâlnirii asistenților șefi din Statele Membre ale UE Reprezentare OAMGMAMR la Congresul Româno-Iordanian din Amman, Regatul Hașemit al Iordaniei
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Asistenţii medicali | Vocea celor care conduc: Sănătatea este un drept fundamental

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 08 Mai 2018

Ziua Asistentului

12 mai este o dată cu o semnificaţie foarte puternică pentru profesia noastră. Ziua Internațională a Asistenților Medicali constituie, de cîțiva ani, o oportunitate de a evidenția și sărbători contribuția esenţială a profesioniştilor noştri la ameliorarea suferinței, eradicarea și prevenirea îmbolnăvirilor, menținerea sănătății și furnizarea unei asistențe medicale de calitate, respectând drepturile celui aflat în îngrijire.

Tema aleasă pentru celebrarea evenimentului în acest an este „Asistenţii medicali | Vocea celor care conduc: Sănătatea este un drept fundamental”. Accentul pe sănătate, ca drept fundamental al omului, permite asistenților medicali să înțeleagă baza filosofică a tuturor valenţelor rolului lor în sistemele de sănătate, fie că este vorba despre promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor, a traumelor sau tratamentul acut sau cronic şi totodată, identificarea efectelor pe care le au asupra sănătății determinanții sociali, cum ar fi: salubritatea, alimentația corectă, locuințele decente, condițiile bune la locul de muncă, educația, egalitatea și un mediu curat.

Tema din acest an comportă o conotaţie specială care reflectă potenţialul profesiei în asumarea rolului de lider în sistemul de sănătate, ca promotor în susținerea unei abordări centrate pe persoană a îngrijirilor medicale și influențarea politicilor de sănătate.

În calitate de preşedinte ENC, organizaţie pe care am onoarea să o prezidez încă din martie, sunt mândru să asum finalizarea unui document strategic european extrem de important privind actul de nursing, un text care reflectă cele două valori fundamentale  care Ziua Internaţională a Asistentului Medical urmăreşte să le promoveze: leadership ul şi sănătatea, ca drepturi fundamentale.

Ca preşedinte al OAMGMAMR, chestiunea rolului asistentului medical în sistemul de sănătate este una fundamentală, şi acţiunile întreprinse de conducerea OAMGMAMR se vor concentra în continuare pentru poziţionarea adecvată a asistentului medical în sistemul de sănătate din România, în identificarea vulnerabilităţilor dar şi a punctelor strategice ale sistemului educaţional şi cercetării în domeniu, precum şi pentru recunoasterea rolului profesiei în societate.

Cu convingerea că aceste demersuri reprezintă o oportunitate pentru profesie și pentru creșterea calității actului medical și siguranței îngrijirilor medicale, adresez un călduros La mulţi ani şi felicitări pe deplin meritate tuturor asistenţilor medicali din România!

Mircea Timofte
Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2019 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.