Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #3 | Consiliul European al asistenților medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 22 Iunie 2016

    ENC_LOGO                                                                              Consiliul European al asistenților medicali

Buletin de știri #3

 

 

Cuprins:

  • Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) solicită un acces mai bun la medicamente, cu ocazia reuniunii miniștrilor UE din domeniul sanitar
  • ‘Susținere puternică ’ a reglementării rolului de asistent medical cu studii postliceale (associate nurse) din Marea Britanie
  • Țara Galilor elaborează legi privind nivelurile adecvate de îngrijiri medicale
  • Înițiativa Health4LBTI: Reducerea inegalităților privind sănătatea cu care se confruntă persoanele LGBT

 

  • Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) solicită un acces mai bun la medicamente, cu ocazia reuniunii miniștrilor UE din domeniul sanitar

În perioada 16-17 iunie, miniștri ai sănătății din UE se vor întâlni pentru a discuta accesul la medicamente în Uniune, stimulați de Președinția UE germană, care a făcut din această problemă un punct important al programului său.

Conform OECD1, prețul medicamentelor crește de la an la an și actorii din domeniul public, în lumina constrângerilor publice, se confruntă cu dileme etice și economice privind tipurile de medicamente ce ar trebui finanțate.

Acesta este motivul pentru care, în vederea acestei viitoare întâlniri, Organizația Europeană a Consumatoilor  (BEUC) a vrut să reamintească guvernelor despre șase probleme importante ce au legătură cu accesul pacienților la medicamente sigure și inovatoare, precum și cu durabilitatea sistemelor de îngrijire a sănătății:

Protecția siguranței pacientului

BEUC solicită, în primul rând, o mai bună reglementare a medicamentelor  cu acces rapid. Chiar dacă este evident că pacienții trebuie să aibă acces în timp util la tratamente, siguranța lor nu trebuie subminată de către autorizațiile de introducere pe piață. BEUC solicită apoi limitarea aprobărilor de urgență și folosirea acestora doar dacă este oferită o justificare strictă, care să includă explicații privind respective nevoie medicală nesatisfăcută. Mai mult decât atât, este important de asemenea, să se ofere atât pacienților cât și profesioniștilor din domeniul sanitar informații cu privire la riscurile ridicate asociate cu medicamentele cu acces rapid.

Încurajarea inovației prin recompensarea doar a medicamentelor care oferă o valoare terapeutică suplimentară

BEUC încurajează Statele Membre să amplifice adoptarea Evaluării Tehnologiei Medicale UE și să elaboreze sinergii la nivel UE cu scopul indentificării produselor cu o valoare terapeutică suplimentară, comparativ cu medicamentele existente. Apoi, aceste produse trebui susținute de deciziile de stabilire a prețului și rambursare.

Explorarea unor instrumente noi de negociere a prețurilor

Noile medicamente ce intră pe piață sunt considerate  de către BEUC ca fiind din ce în ce mai costisitoare.  Ca rezultat, Organizația Europeană a Consumatorilor susține că situația actuală nu este viabilă pentru sistemul de sănătate al Statelor Membre.  Organizația propune explorarea posibilității negocierii prețurilor comune și un schimb mai bun de date privind prețurile și rambursarea.

Sprijin pentru o competiție mai sănătoase în sectorul farmaceutic

De asemenea, Statele Membre sunt invitate să susțintă o piață a medicamentelor mai competitivă, pentru a scădea prețurile generale.  Un prim pas în această direcție ar fi promovarea medicamentelor generice. De asemenea, strategiile anticompetitive ar trebui respinse, potrivit BEUC , cu o aplicare mai strictă a normelor privind concurența.

Promovarea unui R&D (cercetare și dezvoltare) mai eficient și mai transparent

Întrucât o mare parte din R&D este subvenționată cu bani publici, BEUC solicită mai multă transparență în ceea ce privește finanțarea publică și privată, pentru a se evita situația în care contribuabilul  plătește de două ori pentru același produs. De asemenea, ar trebui definite mai clar prioritățile de cercetare publică și privată, în conformitate nevoii publice de sănătate, în loc de profitul companiilor farmaceutice.

Abordarea problemei deficitului de medicamente la nivel UE

Organizația Europeană a Consumatorului solicită un răspuns curprinzător la nivel UE, în ceea ce privește deficitul de medicamente. Într-adevăr, unii pacienții nu pot găsi medicamentele de care au nevoie, din cauza stocurilor limitate din farmaciile europene. Acest deficit se referă la medicamentele (precum tratamentul cancerului, antibiotice și vaccinuri) care necesită o administrare la timp și o respectare strictă. Pentru unele dintre ele nu există înlocuitor.

 

  • “Susținere puternică” a reglementării rolului de asistent medical cu studii postliceale (associate nurse) din Marea Britanie

În data de 3 mai, dna Lisa Bayliss-Pratt, vicepreședinte  HEE (Educația Sanitară Anglia) a susținut o prelegere pe tema  “Modelarea forței de muncă  în asistența medicală și îngrijire, pentru viitor“ în cadrul evenimentului co-organizat de către HEE și Consiliul Britanic pentru profesia de asistent medical și moașă (NMC).

Scopul acestui eveniment, la care a participat o gamă largă de cadre universitare și părți interesate cum ar fi lideri ai profesiei de asistent medicali, comisari, educatori, etc., a fost  viitorul forței de muncă în asistența medicală și îngrijire.

În discursul său, dna Lisa Bayliss-Pratt a dezvăluit rezultatele unei consultații naționale lansate de către HEE, cu privire la câteva dintre cunoștințele și competențele pe care ar trebui să le dețină forța de muncă în asistența medicală și îngrijire, în conformitate cu profesia.  Mulți dintre respondenți au împărtășit idea că rolul “trebuie reglementat, că ar trebui să poată administra medicație, să poată pune pansamente, să poată furniza un plan de îngrijiri și că trebuie concentrat pe prevenirea și promovarea sănătății și bunăstării cetățenilor, că trebuie să poată avea grijă de pacienții ventilați și cu catetere”.

Fiind întrebată ulterior de către ziarul Nursing Times, câți dintre respondenți  (peste 1000 de răspunsuri) au dorit această reglementare, HEE a răspuns că a exista o  “susținere puternică”.

Dna Bayliss-Pratt a explicat aceste rezultate ca pe o consecință a Raportului Francis care conține o serie de recomandări  pentru Secretarul de Stat, în urma scandalului de la Spitalul Stafford de la finalul anului 2000, în care investigațile au dezvăluit condiții îngrozitoare și neconformități.

În plus, a mai explicat că a existat o întrebare referitoare la supravegherea directă și indirectă:  “Dacă lucrează în îngrijirea socială și în cea primară, atunci într-adevăr va fi nevoie să facă mai multe decât infirmierii din ziua de astăzi. Și va fi nevoie să lucreze, destul de probabil, independent.” Acest lucru înseamnă că acei noi candidați independenți vor trebui să urmeze o formare solidă, care ar trebui de asemenea reglementată, potrivit opiniei dnei Baylis-Pratt.

În cele din urmă, a afirmat, de asemenea, că un alt beneficiu al reglementării este  acela “de a putea crea standarde naționale . De a putea crea o forță de muncă ce se simte apreciată și care are anumite delimitări clare în ceea ce privește denumirea, educația și poziția în cadrul familiei de îngrijiri medicale.”

Pentru mai multe informații vă rugăm să consultați link-urile următoare:

http://www.nursingtimes.net/news/workforce/strong-support-for-regulation-of-new-nursing-associate-role/7004666.fullarticle 

https://hee.nhs.uk/news-events/news/shaping-future-nursing-workforce-professor-lisa-bayliss-pratt 

 

  • Țara Galilor elaborează legi privind nivelurile adecvate de îngrijiri medicale 

În data de 16 martie, proiectul de lege privind nivelurile de personal în profesia de asistent medical (Țara Galilor) de la Adunarea Națională a Țării Galilor, a primit  avizul regal și apoi a devenit lege.

Parlamentul galez a făcut istorie fiind primul parlament care a legiferat acest aspect.  Spitalele galeze, ca multe altele din Europa suferă, într-adevăr, de un deficit de asistenți medicali. Rezolvarea acestei probleme este scopul principal al acestei legi.

Pe scurt, aceasta lege solicit organizațiilor de sănătate să se asigure că există suficienți asistenți medicali care să aibă grijă de pacienții lor. În această privință, guvernul galez trebuie să ofere orientări referitoare la determinarea nivelului optim de personal de asistență medicală –inițial pentru medicină acută adulți și secțiile de staționar chirurgicale. Organizațiile trebuie să desemneze o persoană responsabilă care va calcula această cifră, va lua toate măsurile pentru a o menținte și va informa pacienții cu privire la aceasta. Fiecare organizație trebuie să raporteze nivelul de conformitate și va fi, de asemenea, monitorizată de către organizația de reglementare  Inspectoratul de Îngrijiri de Sănătate Țara Galilor.

Această nouă lege a fost primită pozitiv de o serie de profesioniști din domeniul sanitar și de membrii parlamentului Galez.

Conform opiniei dnei Tina Donnelly, director Royal College of Nursing Wales (Colegiul Regal de Asistență Medicală Țara Galilor),  această nouă lege va oferi imediat asistentului medical o voce pentru a contesta nivelul de personal. Doamna Donnelly consideră într-adevăr că  “deocamdată nu îi ascultă nimeni ”.

Cu toate acestea, chiar dacă, în anii trecuți, organizațiile au făcut eforturi sporite  de a-și îmbunătăți număr asistenților medicali, în anticiparea acestei legi, încă există un deficit de 1200 de asistenți medicali în Serviciul Național de Sănătate al Țării Galilor.  Pe scurt, considera că  este probabil ca această lege să ducă la reducerea numărului de paturi, în loc de creșterea pe scară largă a numărului de asistenți medicali. Mai mult decât atât, probabil se va mări lista de așteptare, lucru inacceptabil, și acesta este motivul pentru care solicită guvernului să răspundă cu resurse.

Mai mult decât atât, această nouă lege va presa guvernul să continue creșterea numărului de locuri de formare. Așa cum subliniază Angela Hopkins, fost director executiv, responsabil de asistență medicală la  Betsi Cadwaladr University Health Board: “Pe viitor, cu noua legislație, va fi o concetrare mult mai mare asupra împuternicirii asistenților medicali care urmează a fi educați până la nivel universitar. Fără această împuternicire, nu vom fi niciodată capabili să atingem nivelurile de care avem nevoie”.

De asemenea, Profesor Hopkins a subliniat că noua lege va stimula angajatorii să îmbunătățească păstrarea asistenților medicali: “Acesta este punctul de plecare pentru noi –măsurile pe care le putem lua pentru a ne asigura că asistenții medicali pe care îi angajăm au o experiență de lucru mai bună și doresc să rămână pe plan local pentru a sprijini populația locală  ” a afirmat aceasta.

Condițiile mai bune de muncă vor îmbunătăți, de asemenea, recrutarea asistenților pe termen lung. Așa cum a declarat liderul partidului Liberal Democraților din Țara Galilor,  Kirsty Williams, una dintre principalele forțe mortice din spatele acestei legi,  să lucrezi într-un salon susținut de numărul adecvat de colegiși  “să îți poți face meseria cum se cuvine” s-a dovedit a fi un mare stimulent pentru a aduce înapoi oamenii în profesia de asistent medical și pentru a-i încuraja să rămână în prima linie a profesiei, pentru un timp mai îndelungat.

Dna  Williams crede cu tărie că beneficiile se vor vedea în saloane în următorii ani.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați linkul: http://www.nursingtimes.net/news/policies-and-guidance/what-new-welsh-legislation-means-for-frontline-nurses/7004557.fullarticle

 

  • Inițiativa Health4LBTI: Reducerea inegalităților privind sănătatea, cu care se confruntă persoanele LGBT

În luna martie a fost lansat proiectul Health4LGBTI, un proiect pilot cu finanțare UE, ce a avut ca scop creșterea înțelegerii noastre în ceea ce privește modalitățile cele mai bune de a reduce anumite inegalități privind sănătatea, cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii,  transexualii și hermafrodiții.

Obiectivele acestui proiect sunt de obținerea unei mai bune înțelegeri a discriminării (intenționate sau neintenționate) cu care se confruntă persoanele LGBT, dar și a tratamentelor incorecte din alte motive (persoane în vârstă, tineri, refugiați, imigranți, persoane cu dizabilități, din mediul rural, sărace), prin analiza obstacolelor-cheie cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sanitar când oferă srvicii de îngrijire acestor grupuri, și creșterea gradului de conștientizare cu privire la nevoile specifice ale persoanelor LGBT și instruirea profesioniștilor pe această temă.

De-a lungul a doi ani, activitățile vor include probleme de ultimă oră, studii ale două focus grupuri din diverse zone geografice UE (Polonia, Italia, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria și Lituania) ce vor motinoriza barieriele cu care se confruntă, atât persoanele LGBT, cât și profesioniștii din domeniul sanitar, dezvoltarea și pilotarea modulelor de formare pentru îmbunătățirea cunoștințelor, atitudinilor și competențelor profesionistului în acest context, și o conferință finală și comunicarea rezultatelor către organizațiile releveante ale societății civile.

Conform Health4LGBTI, persoanele LGBTI din Europa se confruntă cu inegallități semnificative în ceea ce privește sănătatea. Stigmatul și discriminarea, izolarea socială și înțelegerea limitată a vieții lor de către ceilalți, duc la obstacole semnificative în ceea ce privește accesul serviciilor de sănătate și îngrijire specială.  Aceste experiențe se pot traduce în daune colaterale: abuz de alcool, depresie, suicid, violență, droguri și infecția cu HIV.

Health4LGBTI subliniază că aceste probleme sunt cel puțin de 1.5 ori mai frecvente în cazul persoanelor  LGBT. Mai mult decât atât, Health4LGBTI susține că nevoile de sănătate ale persoanelor  LGBT sunt diferite de cele ale heterosexualilor, iar de cele mai multe ori, profesioniștii nu înțeleg acest lucru. Într-adevăr, persoanele LGBTI au îngrijorări de sănătate unice. Mai mult, o altă îngrijorare cu care se confruntă persoanele LGBTI este dezvăluirea identității, întrucât mulți dintre ei consideră că aceasta ar duce la discriminare din partea îngrijitorului și/sau un interes mai scăzut.

În cele din urmă, Health4LGBTI consideră că s-a acordat relativ puțină atenție reducerii inegalității privind sănătatea pe teritorul Europei. Platforma solicită Statelor Membre și UE să abordeze aceste inegalități, pentru a sprijini cele mai vulnerabile grupuri ale societăților noastre și pentru a dezvolta servicii de sănătate de calitate înaltă accesibile tuturor în mod egal.

Consortiul Health4LGBTI este compus din AOUI-Verona (Italia, coordonator proiect), ILGA-Europe, Universitatea Brighton (Marea Britanie),  Institutul Național de Sănătate Publică – Institutul Național de Igienă (Polonia) și EuroHealthNet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.