Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri #8 | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 26 Octombrie 2017

ENC_LOGO

Consiliul European al Asistenților Medicali

Buletin de știri #8

Cuprins:

Conferința ENC din Dublin: Definitivarea Actului European al îngrijirilor medicale și actualizarea Codului de Conduită   

 Cod pentru schimbare: Alianța creează un nou standard de etică în recrutarea internațională în domeniul îngrijirilor medicale  

 Reuniunea în cadrul Campaniei EFP privind accesul la îngrijiri medicale– 06/12

 Exodul UE: Atunci când medicii și asistenții medicali urmează banii – Politico

 Conferința privind E-sănătatea în cadrul Președinției Estoniene UE: ‘Sănătatea în societatea digitală, societatea digitală pentru sănătate ’

 Ziua internațională a sănătății mintale : Lansarea unei noi broșuri privind cele mai bune practici în sănătatea mintală  

 

Conferința ENC din Dublin: Definitivarea Actului European al îngrijirilor medicale și actualizarea Codului de conduită

Printre participanți: Vicepreședinte ENC, Dl Mircea Timofte, Președinte OAMGMAMR, Secretar General ENC, Dl. Didier Borniche, Președinte al organizației de reglementare a profesiei de asistent medical din Franța, Profesor Thomas Kearns și Director General CEPLIS și Consilier pe probleme politice ENC Prof. Doc. Theodoros Koutroubas

Conferința ENC 2017, organizată împreună cu Colegiul Regal al Chirugilor din IRlanda (RCSI) a fost un mare succes, marcat de participarea reprezentanților autorităților de reglementare a profesiei de asistent medical din întreaga Uniune Europeană.  De asemenea, conferința a fost marcată de discuțiile aprinse privind două documente foarte importante pentru profesie, și anume Actul European al îngrijirilor medicale și Codul European de Conduită pentru profesia de asistent medical.

Reuniți la sediul prestigiosului RCSI, delegații autorităților naționale de reglementare a profesiei de asistent medical, au prezentat mai multe amendamente la textele pregătite de către personalul academic al Facultății de asistenți medicali de la RCSI. În prezent, aceste amendamente sunt introduse în documente, urmând să ne fie trimise curând pentru a fi adoptate oficial și distribuite partenerilor noștri instituționali.

 

Cod pentru schimbare: Alianța creează un nou standard de etică în recrutarea internațională din domeniul îngrijirilor medicale

Philadelphia, PA — Alianța pentru practici de recrutare etică internațională a făcut un pas decisiv pentru a garanta un tratament etic și corect al asistenților medicali, printr-un nou cod cuprinzător care stabilește cele mai bune practici pentru comabtarea inegalităților.  Deși  Alianta are o poziție neutră față de imigrație,  Codul pentru practici privind recrutarea etică internațională și ocuparea forței de muncă în domeniul îngrijirilor medicale încearcă să maximizeze beneficiile și să atenueze daunele pentru profesioniștii din domeniul medical – formați în străinătate sau pe plan national, precum și pentru structure de recrutare și angajatori.

Asistenții medicali care migrează în SUA se confruntă cu multe probleme care le pot limita șansa de succes, începând cu punerea la îndoială a credibilității lor, până la a nu-și putea schimba locurile de muncă.  Acest lucru agravează reducerea numărului de asistenți medicali din țară și provoacă îngrijorări cu privire la satisfacerea nevoilor de sănătate ale popuației în curs de îmbătrânire.

Alianța urmărește adoptarea standardelor sale etice, mondiale de către firme de plasament autorizate cum ar fi  “Firme etice certificate,” care ajută asistenții medicali să se simtă în siguranță la locul de muncă, motivând în același timp profesioniștii din domeniul medical să facă alegeri mai bune în ceea ce privește cariera.

“Noul Cod a fost elaborat de către un grup format din  diverse părți interesate, toate cu interese independente, inclusiv structure de recrutare și reprezentanți  ai Asociației Americane a asistenților medicali, Consiliul Național al Organizațiilor de Stat pentru profesia de asistent medical și Organizația Americană a Directorilor de Asistență medicală, a declarat Franklin A. Shaffer, EdD, RN, FAAN, FFNMRCSI, Președinte și Director Executiv CGFNS.

“Este un document excelent care protejează toți asistenții medicali și îi ajută pe cei străini să se simtă confortabil atunci când lucrează în SUA.”

Codul Alianței completează Codul de practici mondiale OMS, care impune Statelor Membre să își îmbunătățească tratamentul etic al asistenților medicali la locul de muncă și înlocuiește documentul original ce a fost creat în 2008. Lansarea noului Cod coincide cu cel de-al 9 lea Simpozion privind leadership-ul distinct  al CGFNS Internațional, la  Warwick Hotel Rittenhouse Square din Philadelphia, la data de 18 septembrie  2017. Evenimentul este precedat de a 40 a Recepție aniversară a CGFNS, în seara de 17 septembrie, sărbătorind patru decenii de servicii pentru  comunitatea medicală mondială.  Alianța pentru Practici privind recrutarea etică internațională este o diviziune a CGFNS.

 

 Întâlnire în cadrul Campanie EFP privind accesul la îngrijiri medicale  – 06/12

Pentru a încheia în mod oficial Campania 2017 privind accesul la îngrijiri medicale care pledează pentru Acoperire de sănătate universală pentru toți, EPF organizează o reuniune de nivel înalt, în data de 6 decembrie, în intervalul orar 13 – 16, în camera 4Q2 a Parlamentului European din Bruxelles.

Găzduită de către deputatul Miriam Dalli (S&D, Malta), evenimentul va oferi ocazia de a:

1. Prezenta Strategia EPF pentru atingerea acoperirii universale de sănbătate pentru toți până în anul 2030, care închide campania prin identificarea și propunerea de măsuri și acțiuni politice – cheie, pe care factorii de decizie politică și Statele Membre trebuie să le pună în aplicare, și problemele ce trebuie luate în considerare pentru a asigura acoperirea universală de sănătate pentru toți pacienții din UE, până în anul 2030

2. Apel la acțiune politică, angajament și simț al responsabilității pentru atingerea unei viziuni în care  echitatea accesului și acoperirea universală de sănătate reprezintă o realitate pentru toți pacienții din UE.

3. Distribuirea de testimoniale din partea pacienților privind nevoile existente nesatisfăcute și experiențele inegale în accesul la îngrijiri medicale din cadrul UE.

După prezentarea recomandărilor strategiei, va urma o dezbatere care implică reprezentanții pacienților, europarlamentari și oficiali ai Comisiei Europene, oferind publicului și grupului oportunitatea de a discuta următoarele acțiuni politice în vederea implementării recomandărilor strategiei, atât la nivel European cât și național.

Publicul va fi format din deputați și asistenții acestora, reprezentanți permanenți, organizații de pacienți și părți interesate bazate în Bruxelles.

 

Exodul UE: Când medicii și asistenții medicali urmează salarii mai mari – Politico

La data de 27 septembrie sub semnătura lui Ginger Hervey, POLITICO Europe a publicat un articol care sublinia date venite din partea Comisiei Europene care arătau că există o pierdere semnificativă de medici și asistenți medicali în țările din Europa de Est și de Sud, mulți părăsindu-și țara de origine și îndreptându-se către vest pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite în sectorul medical.

În articol se menționează: “Medicii și asistenții medicali se mută dintr-o țară într-alta, mai mult decât orice altă profesie reglementată din UE, iar fluxurile merg adesea din est spre vest, din țările UE mai sărace, către cele mai bogate.”

Restul articolului poate fi găsit aici: http://www.politico.eu/article/doctors-nurses-migration-health-care-crisis-workers-follow-the-money-european-commission-data/

 

Conferința privind e-sănătatea în cadrul Președinției Estoniene UE: „Sănătatea în societatea digitală, societatea digitală pentru sănătate” 

Concluziile și rezultatelor acțiunilor de colaborare  (Consultare a Societății digitale pentru sănătate) vor fi prezentate în cadrul conferinței Sănătatea în societatea digital. Societatea digital pentru sănătate, co-organizată de către Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia, ECHAlliance și HIMSS Europe, la Tallinn, în perioada 16-18 octombrie  2017.

Evenimentul se va axa pe modul în care tehnologiile digitale și utilizarea mai largă a datelor privind sănătatea ne schimbă viețile și modalitățile de îngrijire a sănătății.  Printr-o combinație de sesiuni educaționale, workshop-uri interactive și oportunități valoroase de  networking, conferința nu va prezenta doar soluții existente de sănătate digitală, ci de asemenea, va folosi cazuri și tehnologii pentru a demonstra că serviciile și sistemele de sănătate centrate pe cetățean sunt într-adevăr valoroase.

Programul este construit în jurul a trei subiecte:

 Crearea cererii din partea cetățenilor în e-sănătate

 E-sănătate care să susțină valoarea și serviciile de sănătate și sociale durabile

 E-sănătatea ca motor al inovației și dezvoltării economice

Sesiunea va prezenta discuții în jurul unei game largi de subiecte, tehnologii și concepte cum ar fi: accesul și controlul cetățenilor asupra propriilor date de sănătate, sănătate personalizată, internet al lucrurilor sănătoase,  blockchain, realitate virtuală, modificări de comportament, orașe intelgiente, m-sănătate, securitate cibernetică, sănătate mintală, mari volume de date, interoperabilitate și standarde, prevenire…

Această conferință va reuni factori de decizie politică UE (în speciali miniștri ai Statelor Membre responsabili pentru sănătate și afaceri sociale și regiuni) reprezentanți ai organizațiilor pentru pacienți/cetățeni, compani mari de IT și medicale și profesioniști începători din domeniul sănătății, manageri de spital, cercetători, asiguratori…

 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale : Lansarea unei noi broșuri privind cele mai bune practici în sănătatea mintală 

Cu ocazia zilei mondiale a sănătății mintale, Consorțiul Compass finanțat de UE, a lansat o nouă broșură privind bunele practici pentru sănătatea mintală la locul de muncă, în școli, și prevenirea depresiei și a suicidului. Broșura adună cele mai bune practici din UE în beneficiul organizațiilor care urmăresc îmbunătățirea îngrijirilor pe care le oferă în sănătatea mintală și bunăstare – fie la școală, la locul de muncă, în centre comunitare, servicii de consiliere sau practici medicale.

Exemple de practici potențial utile în sănătatea mintală și bunăstare, adunate și evaluate de către Consorțiu, includ: 

Sănătatea mintală la locul de muncă

 Lupta cu stigmatul la locul de muncă: Fii de-al nostru!

Această inițiativă daneză urmărește să lupte împotriva stigmatizării la locul de muncă, axându-se pe metode dovedite care previn stigmatul și, în schimb, stimulează empatia și reflecția. Aceasta include  activități, dialoguri, filme și acțiuni social-media care ridică gradul de conștientizare cu privire la viața trăită cu boli mintale, combătând miturile cu fapte, și inițiative PR care pot promova povestiri pozitive ale bolilor mintale, în locul incidentelor dramatice portretizate în media.

Sănătatea mintală în școli 

 Prietenul lui Zippy

Prietenul lui Zippy este un program pentru copii de 5-7 ani, inițiat de sectorul educațional și al sănătății din Republica Cehă.  Este condus de către un profesionist instruit (de obicei profesor) și include module pe tema: emoțiilor și sentimentelor, comunicării, conflictelor/agresiunilor, relațiilor, confruntarea schimbărilor, pierderi.  Fiecare modul este introdus printr-o poveste ilustrată cu o varietate de personaje, inclusiv o omidă numită Zippy.

Prevenirea depresiei

 iFightDepression

Acest proiect german se axează pe sănătatea e-mintală cu platforma online  iFightDepression. Această platformă cuprinde trei părți:

1)    un site web ce conține informații detaliate adaptate publicului larg, inclusive  un auto-test prin care se  pot verifica simptomele de depresie;

2)    un instrument gratuit de auto-gestionare pentru cei care experimentează depresie ușoară spre moderată

3) materiale de instruire pentru profesioniștii din domeniul medical.

Prevenirea suicidului

 Suicide Prevention Austria

Acest program dedicat prevenirii suicidului, coordonat la nivel național și regional, are ca scop sprijinirea grupurilor de risc, dezvoltarea susținerii media pentru prevenirea suicidului, integrarea programelor de prevenire a suicidului în alte activități de promovare a sănătății și susținerea cercetărilor privind sinuciderea.

Mai multe informații:

 Citiți broșura pentru mai multe exemple https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/mental_health/docs/2017_mh_work_schools_en.pdf

 Acțiuni UE privind sănătatea mintală  https://ec.europa.eu/health/mental_health/policy_en

 

 

 

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.