Dezamăgire și îngrijorare în rândul asistenților medicali și al moașelor

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România își exprimă dezamăgirea în legătură cu decizia de cercetare în stare de arest a asistentei medicale Cârstea Florentina. Înțelegem faptul că opinia publică așteaptă ca vinovații în cazul tragediei de la Maternitatea Giulești să fie identificați și pedepsiți în cel mai scurt timp iar organizația profesională are aceleași așteptări din partea organelor de justiție.
Faptul că până în prezent mass mediei și opiniei publice i-au fost furnizate însă informații care privesc rezultatele anchetei doar în cazul asistentei medicale induce opiniei publice ideea că aceasta este singura, sau cel puțin principala vinovată pentru tragedia de la Maternitatea Giulești, iar decizia de cercetare în stare de arest a asistentei medicale Cârstea Florentina ar putea accentua această opinie.
Nu avansăm ideea nevinovăției asistentei medicale, pentru că Ordinul nu are calitatea de a comenta informațiile furnizate în urma anchetei penale, aceasta fiind de competența organelor de justiție. Credem însă că este important ca vina asistentei medicale să fie stabilită în întregul context în care a avut loc evenimentul, în contextul condițiilor de defășurare a activității în unitatea medicală anterior acestui eveniment ca și în contextul stabilirii gradului de vinovăție a celorlalte persoane fizice și juridice implicate.
Sperăm ca asistenta medicală Cârstea Florentina să beneficieze de o evaluare corectă a gradului de implicare în tragedia de la Maternitatea Giulești, să fie luate în calcul opiniile colegilor medici și asistenți medicali din unitate, care apreciază activitatea și profesionalismul doamnei Cârstea.
Asistenți medicali și moașe din toată țara se alătură mesajului de solidaritate transmis asistentei medicale Cârstea Florentina de colegii de la Maternitatea Giulești.