Rezultatele întâlnirii reprezentanților Consiliului Iordanian al Asistenților Medicali JNC cu reprezentanții OAMGMAMR Deschiderea perioadei de depunere a rezumatelor pentru Conferința Profesional-Științifică a ICN, Singapore 2019 Tematica și bibliografia examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali -sesiunea 2018
Hotărâri ale Consiliului naţional
OAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utile

Întâlnirea asistenților șefi (CNO) de la Nicosia- octombrie 2012

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Publicat pe 14 Octombrie 2012

În perioada 9-10 octombrie 2012  a avut loc la Nicosia, Cipru, întâlnirea asistenților medicali șefi, cu tema  Îngrijirea primară : O abordare multidisciplinară inovatoare la  care au participat asistenții șefi din Croatia, Suedia, Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Ungaria, Malta, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Spania, Danemarca, Cipru, Portugalia și România.

De asemenea, au fost invitați reprezentanți ai Federației Europene a Asociațiilor Asistenților Medicali ai Departamentului pentru Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică cât și ai Organizației Mondiale a Sănătății- Biroul Regional Europa.

Participanții la întâlnirea asistenților medicali șefi au împărtășit experiențe legate de dinamica în competențele îngrijirii primare de sănătate, au analizat problemele din educația și formarea asistenților medicali, au discutat cu privire la îngrijirea competentă din punct de vedere cultural  cât și aspecte ale îngrijirii pacienţilor cu demenţă.

În urma întâlnirii asistenților medicali șefi au fost prezentate o serie de concluzii, precum:

  • Asistenții medicali și moașele joacă un rol fundamental în îngrijirea primară de sănătate. În viitor ne putem aștepta la o reducere a îngrijirii de sănătate instituționale și o creștere a îngrijirilor la domiciliu.  Personalul format din asistenți medicali joacă un rol important în atingerea unei îngrijri de sănătate integrale. Un model bun este asistența comunitară pentru sănătate mentală din Cipru (Mental Health Community Nursing -MHCN). De la înființarea MHCN, peste 700 de pacienți din Cipru au fost transferați din spitalele de boli mentale în comunitățile lor.
  • Dezvoltarea practicii avansate în domeniul asistenței medicale a devenit o tendință globală în ulitmele câteva decenii.  Asistenții medicali cu practică avansată dețin baza de cunoștințe a unui expert, abilități de luare a unor decizii complexe, competențe clinice pentru practici extinse, ca de exemplu în asistența medicală de familie, asistența comunitară, asistența de pediatrie, asistența pentru sănătate mentală, conform nevoilor de sănătate ale fiecărei țări.
  • Capacitatea de a furniza îngrijiri competente din punct de vedere cultural este importantă pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății.  Lipsa acesteia și nereușita în a furniza astfel de îngrijiri poate spori cu mult stresul experimentat de pacienți și de către familiile acestora și poate rezulta în îngrijiri neadecvate.
  • Asistenţii medicali pot juca rolul de lideri şi promotori ai sănătăţii în cadrul comunităţii Europene, dând dovadă de o îngrijire holistică şi adecvată din punct de vedere cultural.
  • Îngrijirea pacienţilor cu demenţă şi a familiilor acestora este o problemă de sănătate de nivel global.
  • Factorii de decizie politică din domeniul asistenţei medicale trebuie să se axeze pe strategii de sprijin a familiilor, astfel încât membrii acestora să fie sprijiniți pentru a- și păstra rolul de îngrijitori.

Distribuiți pe Facebook Twitter Google+
Copyright © 2001 - 2018 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.