În atenția asistenților medicali!
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Ziua de informare privind gripa- 30 octombrie 2014

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 28 Octombrie 2014

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Serbia – vor fi primele state care vor sarbatori Ziua de Prevenire a Gripei- Flu Awareness Day,  joi, 30 octombrie 2014. Inițiativa a fost concepută ca o prelungire a Săptămânii Europene pentru Imunizare, care are loc în fiecare an,  în luna aprilie.

Ziua de Prevenire a Gripei- Flu Awareness Day are ca scop creșterea ratei de imunizare contra  gripei sezoniere și este organizată toamna, la începutul sezonului în care riscul de apariție a gripei este mai mare.

Primul an în care s-a sărbătorit Ziua de Prevenire a Gripei- Flu Awareness Day a fost  2013. Evenimentul  s- a concentrat în principal pe furnizarea de materiale suplimentare pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății și pe activitatea social- media. În acest an, cele 6 State membre au fost invitate să participe și să promoveze în mod activ imunizarea contra gripei sezoniere a  grupurilor de risc identificate, cum ar fi persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni care pot favoriza îmbolnăvirea cu gripă.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un procent de 5 până la 15% din populaţie este afectată anual de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripa anuale. Gravă problemă de sănătate publică, gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârsta, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt recunoscuţi ca fiind categoriile cele mai vulnerabile. Acestor li se alătură persoanele  care suferă de afecţiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efect negative asupra sistemului imunitar.

La nivel global, gripa afectează 5% – 10% dintre adulţi şi 20% – 30% dintre copii. Cel mai mult, ajung să fie spitalizaţi sau chiar să moară din cauza gripei persoane aflate în grupele de risc (copiii mici, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni grave). Anual, epidemiile de gripă generează la nivel mondial între 3 şi 5 milioane de cazuri severe de gripă şi între 250.000 şi 500.000 de cazuri de deces.

Pentru controlul efectelor gripei asupra persoanelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Vaccinarea trebuie efectuată în special de către persoanele aflate în grupele de risc între care se numără: femeile însărcinate, copiii între 6 luni şi 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, persoanele care au afecţiuni grave precum şi personalul sanitar.

Ministerul Sănătăţii, împreună cu biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sănătate Publică,  Societatea Naţională de Medicina Familiei, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor si Asistenţilor Medicali din Romania şi Agenţia de presă Mediafax organizează – Ziua de informare privind gripa, marcată în Europa, în fiecare an, pe 30 octombrie. Această zi a fost stabilită la iniţiativa OMS, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică infestarea cu virusul gripal şi importanţa vaccinării. Cu această ocazie, va fi organizată, la Bucureşti, o conferinţă la care vor participa specialişti şi reprezentanţi ai grupelor de populaţie vizate de vaccinare.

Ziua de informare privind gripa

30 octombrie 2014

Amfiteatrul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia – Bucuresti

În cadrul evenimentului vor fi abordate teme de interes pentru specialişti şi publicul larg: strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei pin administrarea vaccinului anti-gripal, obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS, rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc, accesul populaţiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015.

Teme de discuție:

  • strategia Ministerului Sănătăţii privind imunizarea populaţiei pin administrarea vaccinului anti-gripal
  • obiectivele şi planul acţiunilor de informare ale OMS cu privire la importanţa vaccinării,
  • vaccinarea gravidelor împotriva gripei
  • rolul medicului de familie în informarea privind importanţa vaccinării şi monitorizarea persoanelor aflate în grupele de risc
  • accesul populaţiei la vaccinuri
  • informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat înainte sezonului gripal 2014-2015
  • informaţii de interes pentru populaţie privind riscurile pe care le implică gripa,
  • comunicarea eficientă privind vaccinarea antigripală

Fișa pentru personalul din domeniul sănătății:Untitled

Protejați-vă de gripă, atât dumneavoastră, cât și pacienții 

Dacă lucrați în domeniul sănătății, există un risc mai mare de a lua gripă, decat în cazul populației generale

O analiză sistematică a OMS a comparat incidența gripei la adulții sănătoși și la personalul din domeniul sănătății. Printre cei din urmă, incidența a fost semnificativ mai mare. O altă analiză a aratat că, în timpul focarelor din unitățile sanitare, 10-59% din personalul medical care acorda îngrijiri pacienților cu gripă, a fost infectat cu virusul gripal. Persoanele care lucrează în departamentele de urgență și în secțiile clinice sunt expuse acestui risc, asistenții medicali fiind cei mai expuși virusului.

Daca ai gripă, o poti transmite și pacienților

Studiile arată că personalul medical poate transmite gripa către pacienți, care pot fi deosebit de vulnerabili la complicații. De fapt, acest lucru a fost citat ca o sursă principală de infecție pentru pacienți. Gripa este indezirabilă la bebeluși, la persoanele în vârstă și la cele cu imunosupresoare și alte afectiuni cronice. Unii pacienți pot dezvolta complicații care le pot pune viața în pericol. Au existat cazuri documentate de decese cauzate de  gripă, în unitățile de terapie intensivă neonatală și în secțiile de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului, de către personal.

Pentru că personalul medical e format din oameni dedicati, aceștia vin la serviciu, de multe ori, chiar și atunci când sunt bolnavi, sporind riscul de transmitere a virusului gripal

Un studiu realizat în California, Statele Unite ale Americii, a aratat că 1 din 3 lucratori în domeniul sănătății a dezvoltat gripa în timpul sezonului rece, și că 3 din 4 persoane au acordat în continuare îngrijiri pacienților, pe durata acestei perioade. Un studiu realizat în Glasgow, Marea Britanie, a arătat că jumatate din personalul sanitar care a avut gripă nu și-a dat seama ca a contactat virusul. Vaccinarea personalului sanitar poate fi o soluție.

Când personalul este în concediu medical și procesul de îngrijire a pacientilor are de suferit

Lipsa de personal poate avea un efect negativ asupra îngrijirii pacienților. Deficitul de asistenți medicali poate conduce la consecințe negative asupra pacienților. Totuși, în ciuda acestui fapt, rata de vaccinare în rândul personalului medical rămane destul de scazută.

OMS recomandă ca tot personalul sanitar să se vaccineze împotriva gripei sezoniere

Sursa: Grupul de Consultanta Strategica al Expertilor in Imunizare al OMS (SAGE), Raportul Aprilie 2012

http://www.who.int/immunization/sage_conclusions/en/index1.html­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­


Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.