Prima vizită de lucru din cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

20-25 aprilie – Săptămâna Europeană a Vaccinării

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 21 Aprilie 2015

20-25 aprilie – Săptămâna Europeană a Vaccinării

În fiecare an, vaccinarea salvează milioane de vieţi.

EIW-logo-10-years

 

Aceasta este una dintre cele mai de succes şi mai cost-eficiente intervenţii de sănătăte.

În ultimii 30 de ani, vaccinarea a condus la o scădere accentuată a bolilor şi moralităţii cauzate de boli care pot fi preventite prin vaccinare, iar în prezent protejează copiii de numeroase boli precum tetanos, poliomielită şi pojar.

În România, a scăzut cu 15% numărul de copii vaccinaţi corespunzător vârstei, în comparaţie cu anul trecut.

Conform evalurării din februarie 2015 a acoperirii vaccinale din România, la copiii cu vârsta de 18 luni, pentru vaccinurile HEP B 3, DTP 4, VPI 4,Hib 4 si ROR 1, valorile acoperirii s-au situat sub ţinta de 95% (recomandarea OMS), atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Neprezentarea rămâne principalul motiv al nevaccinării corespunzătoare vârstei.

Alte motive sunt refuzul (cu valori mai mari faţă de anul trecut), contraindicaţii medicale, dar şi lipsa vaccinului (procent de asemenea în creştere faţă de anul trecut).

Mai multe detalii găsiți în raportul Institutului Naţional de Sănătăte Publică: http://goo.gl/5Myaug

Pentru a creşte gradul de conştientizare şi pentru a stimula dezbaterea în rândul factorilor de decizie din domeniul imunizării, Biroului Regional OMS pentru Europa a lansat un apel pentru bloggerii interesaţi de subiect, părinţi, studenţi, personal medical, jurnalişti, ONG-uri.

Aceştia sunt invitaţi să comunice despre modalităţile inovative prin care ţările din care provin, profesioniştii din domeniu şi nu numai, demonstrează implicare în rezolvarea problemelor privind imunizarea.

Și organizația noastră se alătură acestei campanii, lansând un apel în rândul asistenților medicali și al moașelor, întrucât aceștia joacă un rol important în vaccinare.

Asistenții medicali au un rol- cheie în educația pentru sănătate, fiind persoanele care transmit informații asupra vaccinării și care pot contribui la înlăturarea neîncrederii familiilor și comunităților, ca urmare a mesajelor negative din mass- media și de pe rețelele de socializare cu privire la vaccinare, pentru luarea celor mai bune decizii, în ceea ce privește necesitatea vaccinării.

22 11169773_852742644796602_3824021881318523390_o

Sursa: Biroul Regional OMS România https://ro-ro.facebook.com/OMSRomania

Pe aceeași temă: http://www.oamr.ro/educatia-si-atitudinea-fata-de-vaccinare-rolul-familiei-al-scolii-al-medicului-de-familie-si-al-asistentului-medical/

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.